logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wyprostowanie resora bez straty jego właściwości

luk200p 21 Mar 2019 18:56 5373 10
REKLAMA
  • #1 17858284
    luk200p
    Poziom 9  
    Ocena: 4
    Witam, mam w planach wykonanie rębaka. Rębak będzie miał ostrza z resorów od żuka. Potrzebuję żeby były idealnie proste, ale bez żadnego podgrzewania tak żeby nie straciły swoich właściwości. Mam dwie siekiery rozłupujące czyli z tzw. klinem w które wspawałem ostrza z resora od jakiejś ciężarówki i muszę powiedzieć że są nie do zdarcia, jednak tam nie było trzeba żadnego prostowania. Wystarczyło je wyprowadzić prościutko na szlifierce bo to zaledwie 11 cm. Oczywiście z chłodzeniem. Czy zna ktoś jakiś sposób żeby wyprostować 30 cm resora?
  • REKLAMA
  • #2 17858305
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #3 17858310
    luk200p
    Poziom 9  
    rynio_di napisał:
    Kowadło , duży młotek i powoli ,powoli aż wyklepie się na prosto . Chabrowanie , czy hebrowanie to jest na zimno kształtowanie piór resora w łuki . tak samo tylko w drugą stronę .

Dzięx za odpowiedź, ale czy to na zimno na pewno wyjdzie?
  • #4 17858328
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #5 17858338
    luk200p
    Poziom 9  
    rynio_di napisał:
    Ja mam zaprzyjaźnionego kowala który kuje jeszcze piórowe resory profilując łuki , to proste odcinki także zrobi na prosto. Oczywiście dobrze by było aby resor nie leżał płasko na kowadle ,tylko podparty w jednym lub dwu punktach , nie będzie odbijać , i szybciej wyprostuje resor.

Dzięki wielkie :)
  • #6 17858369
    anchilos
    Poziom 39  
    Ocena: 962
    Kładziesz na rogu kowadła uszami do dołu i "ostrą " stroną młota - nie młotka , klepiesz kreska przy kresce poprzecznie do resora.
  • REKLAMA
  • #8 17858647
    archanoid
    Poziom 26  
    Ocena: 249
    Witam. Resor to stal sprężynowa. Wyprostujesz na zimno, ale podczas szlifowania rozhartujesz krawędź. Najlepiej odpuść materiał, wyprostuj, wyszlifuj i na nowo zahartuj, a potem normalizuj. Będziesz miał ostrze twarde i sprężyste, a nie kruche.
  • #9 17858684
    zworys
    Poziom 39  
    Ocena: 571
    archanoid napisał:
    Najlepiej odpuść materiał wyprostuj, wyszlifuj i na nowo zahartuj, a potem normalizuj

Bardzo dobra rada, tylko że do tego trzeba mieć warunki i trochę wiedzy (doświadczenie też by się przydało). Inaczej pozostanie metoda prób i błędów.
  • #10 17858804
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #11 17859226
    archanoid
    Poziom 26  
    Ocena: 249
    Witam. Piły tarczowe (te stare) w większości były wykonane z stali NCV1, czyli stal narzędziowa do pracy na zimno.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono temat prostowania resorów bez utraty ich właściwości. Użytkownicy sugerują różne metody, takie jak kucie na zimno z użyciem kowadła i młotka, co pozwala na uzyskanie prostych odcinków bez podgrzewania. Wskazano, że podgrzewanie zmienia właściwości materiału, co może prowadzić do kruchości. Rekomendowane jest również odpuszczanie materiału po prostowaniu i szlifowaniu, aby zachować twardość i sprężystość ostrzy. Wspomniano o doświadczeniu kowali w profilowaniu resorów oraz o konieczności posiadania odpowiednich warunków do przeprowadzenia tych procesów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA