logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Odmrażanie rur wodnych z materiałów niemetalowych, jak? Sposoby?

pawel_i 12 Lut 2012 18:41 29953 47
Najlepsze odpowiedzi LABEL_AI_GENERATED

Jak odmrażać zamarznięte rury wodne z tworzywa sztucznego, zwłaszcza gdy nie wiadomo dokładnie, w którym miejscu i na jakiej długości zamarzły?

W praktyce najlepiej działa podgrzewanie dostępnego odcinka rur ciepłym powietrzem: farelką, suszarką, dmuchawą do rur kurczliwych albo opalarką z regulacją temperatury [#10535836][#10536001] Jeśli da się dostać do wnętrza instalacji, można próbować wprowadzać gorącą parę lub wodę przez wężyk; padł też pomysł zasilenia szczelnego zbiornika/grzałki i stopniowego topienia lodu od strony dostępnego końca [#10536543][#10536869] Dla kanalizacji wspomniano końcówkę Karchera, a dla rur wodnych — wężyk zbrojony fi 8 z parą z czajnika, który można wsuwać coraz głębiej wraz z odmarzaniem [#10536869] W przypadku instalacji z tworzywa trzeba liczyć się z tym, że po zamarznięciu często nadaje się ona do wymiany, bo lód rozszerza się i powoduje mikropęknięcia, a wiele takich instalacji po odmrożeniu nie przechodzi próby ciśnieniowej [#10546971] Dlatego forumowicze podkreślali, że najlepsze jest zapobieganie: przewód grzejny lub mata grzewcza na narażonych odcinkach, ewentualnie wcześniej płyn obniżający temperaturę krzepnięcia w instalacji [#10535836][#10546704] Pomysły z mikrofalami, ultradźwiękami czy kruszeniem lodu uznano za interesujące teoretycznie, ale bez praktycznego, sprawdzonego zastosowania w tej sytuacji [#10547240]
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA
  • #1 10535692
    pawel_i
    Poziom 21  
    Ocena: 153
    W związku z mrozami nasilił się problem zamarzających rur wodnych, grzewczych itp. z wszelkich materiałów niemetalowych.
    Metalowe czyli stal, miedź, aluminium wiadomo - można rozgrzać elektrycznie.
    A plastik?
    Macie jakieś sposoby?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 10535836
    duddy

Poziom 24  
    Ocena: 186
    Stosowałem ostatnio do odprowadzenia skroplin podgrzewacz w postaci przewodu grzejnego. Problem w tym że to zastosowanie zapobiegawcze i cena nie jest najmniejsza. A jeśli znasz miejsce zamarznięcia to pozostaje tylko farelka lub suszarka i grzejemy ;)
    Konto firmowe:
    PITSTOP
    Piłkarska 21, Gorzów Wielkopolski, 66-400
  • #3 10535884
    pawel_i
    Poziom 21  
    Interesują mnie rozwiązania pod kątem odmrażania rur u klientów. Czyli nie wiesz gdzie, na jakiej długości.
  • #4 10535894
    duddy

Poziom 24  
    hmm no to sprawa dość interesująca i sam z chęcią dołączę się do opracowywania dobrych metod :)
    Konto firmowe:
    PITSTOP
  • #5 10535954
    pawel_i
    Poziom 21  
    Mikrofale, ultradźwięki... ale to tylko miejscowo wydaje mi się.
    Żadna chemia nie wchodzi w rachubę w przypadku rur wody użytkowej.
    Grzanie palnikiem.... mocno niebezpieczne.
    Przewód grzejny to raczej do zapobiegania, a my szukamy lekarstwa na zamrożoną instalację, rurę, itp.
  • Pomocny post
    #6 10536001
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #7 10536017
    pawel_i
    Poziom 21  
    ... tak jak wiesz gdzie a jak nie wiadomo gdzie?
  • #8 10536104
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #9 10536164
    duddy

Poziom 24  
    Kamil1755 napisał:
    Co jak wiem gdzie pawel_i ,nie wiem o co ci teraz biega dokładniej.

Chodzi to o sytuacje jak instalacja ma powiedzmy 50m i nie wiadomo w którym miejscu zamarzło.
    Konto firmowe:
    PITSTOP
  • #10 10536196
    pawel_i
    Poziom 21  
    No właśnie, a czasem masz w domku 10-15 m rury i jakoś to by rozgrzać.
    A tak na przykład klient wyjeżdża, awaria i woda zamarza. Masz dostęp do niewielkiego odcinka rury, a podejrzewasz że duży odcinek zamarzła bo np. klienta nie było 2 tygodnie.
    Tak mam u znajomych, zamarzło na amen w nieocieplonej ścianie i najprawdopodobniej cała rura w aspolu.
  • #11 10536543
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #12 10536635
    adamblonsky
    Poziom 15  
    Ocena: 23
    Interesujący temat, a nie dało by się jakoś prądem ( z jednej strony faza, z drugiej faza?)
    powiem szczerze mam ten sam problem rura ściekowa zamarzła mi w ziemi na odcinku ok 15m i co dalej? ziemia zmarznięta czekać do lata?
  • #13 10536869
    kidu22
    Poziom 35  
    Ocena: 740
    W ściekach giętka końcówka karchera i temperatura na full.

W rurkach wodnych można wężyk zbrojony fi 8 włożyć a drugi koniec do szczelnego czajnika, wydobywająca sie para będzie topić lód i będzie można coraz głębiej wsówać wężyk.
  • #14 10536972
    Wieslaw Bicz

Poziom 18  
    Ocena: 14
    pawel_i napisał:
    Mikrofale, ultradźwięki... ale to tylko miejscowo wydaje mi się.
    Żadna chemia nie wchodzi w rachubę w przypadku rur wody użytkowej.
    Grzanie palnikiem.... mocno niebezpieczne.
    Przewód grzejny to raczej do zapobiegania, a my szukamy lekarstwa na zamrożoną instalację, rurę, itp.

Ultradźwięki nie muszą działać miejscowo, ale dostarczenie potrzebnych mocy może nie być łatwym zadaniem. Natomiast ciekawym podejściem mogłoby być kruszenie lodu. Nie potrafię powiedzieć, czy taka metoda miałaby szanse powodzenia, ale energetycznie byłaby znacznie ciekawsza.
    Konto firmowe:
    PBP Optel sp. z o.o.
    ul. Jerzego Kowalskiego 5, Wrocław (Wrocław-Fabryczna), 52-428 | Strona WWW: www.optel.eu
  • #15 10537030
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #16 10537100
    pawel_i
    Poziom 21  
    Właśnie cały czas nurtują mnie te ultradźwięki... ale szukam w googl-ach rozwiązań podobnych do tego mi potrzebnego
  • #17 10537482
    mirrzo

VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2609
    duddy napisał:
    Chodzi to o sytuacje jak instalacja ma powiedzmy 50m i nie wiadomo w którym miejscu zamarzło.

Instalację zrobić tak, żeby nie zamarzało. Dbać o nią. I tyle.
    Plastik długo zamarza i długo odtaja.
    Nie ma na to innego sposobu.
    Konto firmowe:
    EURO-DOM
    Krótka, Elbląg, 82-300
  • Pomocny post
    #18 10539514
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #19 10539541
    Wieslaw Bicz

Poziom 18  
    pandy napisał:
    pawel_i napisał:
    Właśnie cały czas nurtują mnie te ultradźwięki... ale szukam w googl-ach rozwiązań podobnych do tego mi potrzebnego

juz predzej mikrofale (np magnetron jako zrodlo) - nie wiem jakiego rzedu natezenie pola akustycznego musialoby byc zeby lod zaczal sie topic...

W każdym przypadku krytyczna jest ilość wprowadzonej energii. Fale akustyczne mają tą właściwość, że będą się propagować w lodzie i nie stwarzają zagrożenia. Mikrofale są znacznie kłopotliwsze, bo ich stosowanie wymaga poważnych zabezpieczeń i nie będą się propagować tylko w lodzie. Oba rodzaje fal będą po prostu grzały ośrodek.

Dźwięki dają jednak jeszcze jedną szansę: można sobie wyobrazić ich zastosowanie do kruszenia lodu, a to jest energetycznie znacznie efektywniejsze. Przyznam jednak, że stworzenie odpowiedniego urządzenia nie jest banalną sprawą, choć może być bardzo ciekawym zadaniem.
    Konto firmowe:
    PBP Optel sp. z o.o.
    ul. Jerzego Kowalskiego 5, Wrocław (Wrocław-Fabryczna), 52-428 | Strona WWW: www.optel.eu
  • #20 10539680
    Grzegorz Siemienowicz
    Poziom 36  
    Ocena: 600
    Jak odmrozić nie napiszę :D ale .....
    w większości przypadków (jeśli mróz to potraktował ostro) instalacja nadaje się do wymiany.
    W niskich temperaturach :
    a) rury z tworzyw kurczą się i stają się kruche ;
    b) lód ma większą objętość niż woda więc rozszerza się powodując pękanie rur (mikropęknięcia).
    Większość instalacji po odmrożeniu nie przechodzi testu ciśnieniowego.
  • #21 10540077
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #22 10542161
    pawel_i
    Poziom 21  
    No właśnie ale czy mikrofale zbytnio nie bedą nagrzewały materiału, jednak przystałbym na ultradźwięki.
    Trochę poczytałem o ultradźwiekach i byłem zaskoczony w ilu dziedzinach mają zastosowanie, np spawanie, wciskanie materiałów...
  • #23 10542652
    Wieslaw Bicz

Poziom 18  
    Cytat:

Stwarzaja i to wieksze niz mikrofale - organizm ludzki to 78% wody - nie chce sobie nawet wyobrazac jak wprowadzic taka ilosc energi ktora nie bedzie zagrozeniem dla organizmow zywych, pozostanie skoncentrowana na wzglednie malej objetosci w wypadku ultradzwiekow...

.....

Wbrew pozorom latwiej je wygenerowac w pozadanym natezeniu, latwiej kontrolowac i izolowac oraz latwiej wytworzyc pozadane natezenie.

Dźwięki nawet dużej mocy można łatwo ograniczyć do rury. Ich przejście do organizmu praktycznie nie wchodzi w grę.

Jeśli chodzi o mikrofale to miałbym tu znacznie więcej obaw. Nie jestem specjalistą w tej dziedzinie, ale prowadziłem rozmowy z ludźmi, którzy wdrożyli technikę osuszania ścian przy pomocy mikrofal i w ich opinii bezpieczeństwo ludzi w otoczeniu źródła mikrofal dużej mocy nie jest tak całkiem łatwe do osiągnięcia.

Podstawowym problemem jest jednak to, że dla rozmrożenia wody potrzeba dużej ilości energii, a lód słabo przewodzi ciepło (woda też). Roztopienie 10m wody w rurze ok. 30mm średnicy wymaga grzania mocą przynajmniej 1kW przez na pewno więcej niż godzinę (ciepło topnienia takiej masy wody to ok. 0,7 kWh), ale w przypadku słabego przewodnictwa cieplnego będzie duży problem z rozprowadzeniem ciepła. Szczególnie w rurach plastikowych, które słabo przewodzą ciepło.

Ultradźwięki mogą się rzeczywiście okazać interesujące, bo praktycznie cała energia wpompowana w rurę w niej pozostanie (zamieni się w ciepło), zarówno woda, jak i lód dobrze przewodzą dźwięki, a rura będzie służyć za falowód. Dodatkowo może się okazać, że część masy lodu po prostu się zbryli i nie będziemy musieli go topić. Idealne byłoby dobranie takiej częstotliwości, żeby fala propagowała się głównie środkiem rury i "przecierała drogę" na możliwie małej objętości. To może być energetycznie najciekawsze podejście.
    Konto firmowe:
    PBP Optel sp. z o.o.
  • #24 10545521
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #25 10545599
    Wieslaw Bicz

Poziom 18  
    Cytat:

by bylo jasne - ja nie neguje atrakcyjnosci techniki ultradzwiekowej - jak mysle tak mikrofale jak i ultradzwieki moglyby byc uzyte w tej aplikacji z sukcesem i jak mysle obie techniki niosa ze soba podobne zagrozenia (operowanie duza gestoscia mocy w dosc otwartym srodowisku), po prostu jak mi sie wydaje mikrofale sa bardziej dostepne z praktycznego punktu widzenia - stopien penetracji rynku jest duzo wyzszy...

Nie wiem, czy mikrofale są bardziej popularne (poza kuchniami mikrofalowymi), zwracam jednak uwagę na to, że wprowadzenie mikrofal do rury plastikowej i utrzymanie ich w tej rurze jest sporym problemem.

Dźwięk będzie się w tej rurze propagował i w niej pozostanie. Zagrożenia dla otoczenia nie ma żadnego, bo dźwięk z ciała stałego lub cieczy praktycznie nie przejdzie do powietrza, a nikt nie musi wsadzać "kawałka ciała" do rury, co ewentualnie mogłoby być szkodliwe.

Wydaje mi się, że potrzebna moc jest w realistycznym zakresie i temat wydaje się być dość intrygujący.
    Konto firmowe:
    PBP Optel sp. z o.o.
  • #26 10545955
    Grzegorz Siemienowicz
    Poziom 36  
    Każdy z Waszych pomysłów dotyczy fal więc radzę dokładnie przeczytać na temat zjawisk falowych a potem dopiero zastanawiać się gdzie i dlaczego można je wykorzystać i jakie z nimi związane zagrożenia.
    W związku z tym radzę najpierw książki a potem doświadczenia.
    PS
    Car Audio to akustyka czyli ..... fale.
    Niektórzy wiedzą, że troszkę się na tym znam więc raczej wiem co piszę.
  • #27 10545983
    Wieslaw Bicz

Poziom 18  
    Grzegorz Siemienowicz napisał:
    Każdy z Waszych pomysłów dotyczy fal więc radzę dokładnie przeczytać na temat zjawisk falowych a potem dopiero zastanawiać się gdzie i dlaczego można je wykorzystać i jakie z nimi związane zagrożenia.
    W związku z tym radzę najpierw książki a potem doświadczenia.
    PS
    Car Audio to akustyka czyli ..... fale.
    Niektórzy wiedzą, że troszkę się na tym znam więc raczej wiem co piszę.

Mam wrażenie, że zajmując się falami od ponad 30 lat trochę się już w tą tematykę wciągnąłem i na ogół wiem, co piszę, ale może się mylę?!...
    Konto firmowe:
    PBP Optel sp. z o.o.
  • #28 10546016
    Grzegorz Siemienowicz
    Poziom 36  
    Wieslaw Bicz napisał:

Mam wrażenie, że zajmując się falami od ponad 30 lat trochę się już w tą tematykę wciągnąłem i na ogół wiem, co piszę, ale może się mylę?!...

Akurat większość kierowałem do Twoich oponentów. :D
    Nadal jednak uważam, że kruszenie lodu falami dźwiękowymi przez powłokę rury z tworzywa jest ....... nie najlepszym pomysłem.
  • #29 10546070
    Wieslaw Bicz

Poziom 18  
    Grzegorz Siemienowicz napisał:
    Wieslaw Bicz napisał:

Akurat większość kierowałem do Twoich oponentów. :D
    Nadal jednak uważam, że kruszenie lodu falami dźwiękowymi przez powłokę rury z tworzywa jest ....... nie najlepszym pomysłem.

To prawda, należy otworzyć instalację (przerwać rurę), tak aby mieć dostęp do jej wnętrza (przekroju). Wydawało mi się to oczywiste, ale widać nie wszyscy tak to widzą, czemu się nie dziwię - powinienem na to zwrócić uwagę.
    Konto firmowe:
    PBP Optel sp. z o.o.
  • #30 10546182
    Grzegorz Siemienowicz
    Poziom 36  
    Fala dźwiękowa jest wynikiem drgania mechanicznego.
    Trzeba wiedzieć jaka długość fali jest :
    a) bezpieczna dla rury i otoczenia ;
    b) doprowadzi do przekazania energii kostce lodu.
    Trzeba założyć czy kostkę ma ta fala skruszyć (potrzebna znajomość drgań własnych) czy też chcemy doprowadzić do jakiegoś innego sposobu przekazania energii i zmianę jej na ciepło ;
    Do sposobu dobieramy długość fali z tej długości i środowiska wynika częstotliwość i dopiero wtedy można sprawdzić czy mieści się to w przedziale nazwanym zakresem fal dźwiękowych.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W dyskusji poruszono problem odmrażania rur wodnych wykonanych z materiałów niemetalowych, takich jak plastik, w kontekście mrozów. Uczestnicy wymieniali różne metody, w tym użycie przewodów grzejnych, farelek, suszarek, dmuchaw elektrycznych oraz opalarek. Zwrócono uwagę na trudności związane z lokalizowaniem zamarzniętych odcinków rur, zwłaszcza w dłuższych instalacjach. Proponowano także zastosowanie ultradźwięków i mikrofal, jednak podkreślano, że te metody mogą być niebezpieczne i trudne do zastosowania w praktyce. Wiele osób wskazywało na konieczność wymiany uszkodzonych rur po odmrożeniu, ze względu na ryzyko mikropęknięć i kruchości materiałów. Wskazano również na znaczenie prewencji, czyli odpowiedniego zabezpieczenia instalacji przed zamarzaniem.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA