Drogi Marku,
Marek J. wrote: Skąd niby wiesz, że 150 zł? Nie oceniaj innych swoimi kategoriami..
pozwolisz że nie skomentuje ...
Każdy z użytkowników tego forum jest dorosły.
Zatem za jaką kwotę Ty zrobisz taką usługę dla administracji w której masz zlecenie na obsługę i serwis bramy lub bezpośrednio dla klienta (mieszkańca osiedla - właściciela mieszkania) w Łodzi ?
Cena o której pisałem nie bierze się z kosmosu, w Krakowie administratorzy za wymianę lub wydanie pilota gdy osoba uprawniona ma pilot uszkodzony wołają od 150zł i ponad miesiąc trzeba czekać, bo przecież instalatorowi nie opłaca się jechać po to aby zaprogramować jednego tylko pilota. Zamiast zamówić kilka pilotów więcej, i mieć zapas bo przecież różni ludzie w różny sposób użytkują piloty, a ich jakość nie zawsze jest najwyższa.
Kiedyś nawet spotkałem się z sytuacją, że działający (100% sprawny) pilot został przypadkowo przez instalatora usunięty z radioodbiornika automatu otwieraj ącego wjazd na osiedle. W garażu działał. pilot trafił do mnie. Sprawdziłem wszystko z nim było OK, ale żeby ponownie działał w bramie wjazdowej należało go tylko zaprogramować. Administrator kazał dzwonić do serwisu. Serwis umówił się na termin przy okazji konserwacji bramy (2 tygodnie czekania) i zażądał za ponowne zaprogramowanie pilota z "ich logo" 80zł. Wnioski nasuwają się same.
Osobiście tylko raz spotkałem się z osiedlem (we Wrocławiu) gdzie przy odbiorze mieszkań deweloper dał instrukcję, gdzie było napisane jakiego pilota można dokupić i w jaki sposób go zaprogramować zarówno do szlabanu jak i bram garażowych wspólnotowych. W innych miastach nie słyszałem o takim podejściu administracji.
Zatem co do kosztów - masz 100% rację ja tego nie zrobię poniżej kosztów.
Stąd bierze się cena, sam wyliczyłeś koszty pilota, programowania i dojazdu.