logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak przerobić kabel z Allegro do Siemens C60 na uniwersalny?

energy7 09 Wrz 2005 22:43 3837 12
REKLAMA
  • #1 1805370
    energy7
    Poziom 23  
    Ocena: 33
    Co sądzicie o tym kablu aby działał w C60????

Zastanawia mnie to napięcie 12v podane na 9pin telefonu. W telefonie jest to Audio_ref

1. Power
    2.GND
    3.TX
    4.RX
    5.DATA/CTS
    6.RTS
    7.CLK/dcd

Jak przerobić kabel z Allegro który ma tylko 3 kable wypuszczone GND TX RX na kabel uniwersalny tj. aby program siemensa <MPM> wykrył telefon. Oraz potem na serwisowy. Rozciełem dużą wtyczke w kablu obłupałem plastik i mam czystą płytkę drukowaną z układem kondensatorami i diodami. Ale nie wiem zabardzo skąd wyprowadzić te inne kable jakie są w orginalnym kablu. czy mają być tylko połaczone piny jak w tym projekcie???
    Załączniki:
    • Jak przerobić kabel z Allegro do Siemens C60 na uniwersalny? siemens_c62.gif (8.57 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 1805379
    majgier
    Poziom 14  
    mam pytanie czy kabel ma być tylko do c60?? i dokładnie do czego ma być wykorzystany
  • #3 1805734
    zbigniew tomczak
    Poziom 23  
    Ocena: 28
    musisz mieć kabel Data-do przesyłania danych-to co masz jest kabel serwisowy..
    program MPM-twojego telefonu nie będzie obsługiwał--musisz mieć program -Siemens Data Siute-obsługuje telefony : C55/M55/S55/C60/MC60.

pozdrawiam*****
  • #4 1807415
    energy7
    Poziom 23  
    Kabel ma być do wgrania softu do padłego c60 i mc60.

a na MPM zależy mi ponieważ posiada funkcje konwersji wav -> amr a chce przerobić kilka true tonów
  • REKLAMA
  • #5 1808899
    energy7
    Poziom 23  
    Sprawdziłem jeszcze raz ten kabelek i zauważyłem że piny 7 i 8 we wtyczce COM są zwarte, czy to nie będzie przeszkadzać????

Aha i teraz tylko jedno pytanko gdzie podłaczyć bateryjkę np. 3,3 V czy do stabilizatora napięcia 78L05??
  • REKLAMA
  • #6 1809261
    taraba123
    Poziom 14  
    Ocena: 5
    schemat kabla ktory podales na tej stronie to kabel do Siemensa C62 !! podawanie napiecia na 9 pin jest potrzebne przy tym wlasnie modelu do flashowania!! do C60 nie podawaj napiecia zadnego bo co najwyzej spalisz sobie telefon.
    A wiec: We wtyczce do C60 wykorzystuje sie pin2 jako mase 3-TX i 4 RX i to wszystko. wiec kabel ktory kupiles na allegro nie potrzebuje zadnych przerobek.
    Sciagaj SDS i wgrywaj wszystko co potrzeba.

Zdrowia
  • REKLAMA
  • #7 1809303
    energy7
    Poziom 23  
    Tzn. Nie trzeba go przerabiać na serwisowy?? Ale jak jest z MC 60 bo to padaka już się nie włącza.
  • #8 1809335
    taraba123
    Poziom 14  
    w Siemensach kabelki serwisowe od kabelków DATA róznily sie sposobem podawania napiecia na uklad MAX232 ktory odpowiada za komunikacje. Oryginalne kabelki ktore dawal Siemens np. do modelu S55 byly wlasnie data i napiecie pobieraly z telefonu. A 99% kabelków sprzedawanych na allegro to tzw. kable serwisowe poniewaz zasilanie pobierają sobie z portu COM. i jest mozliwe wgrywanie oprogramowania i wymiana danych itp bez zadnych przerobek. najlepiej jak bys podal link do aukcji w ktorej to kupiles i by bylo jasne czy cos przerabiac czy tez nie :) a co do MC60 to najpierw sprawdz baterie moze juz sie rozladowala calkiem skoro sie niewlacza. a jak bedzie dobra to napisz co sie dzialo z nim przed zepsuciem i bedziemy wtedy radzic :)
  • #9 1809605
    energy7
    Poziom 23  
    http://allegro.pl/show_item.php?item=62814036
    to link do aukcji na której zakupiłem kabel.

Natomiast jeśli chodzi o mc60 to będę wiedział jutro, wiem tylko że coś się w nim od początku psuło z softem a potem Bateria pusta naładuj!
    chociaż była na full naładowana. a teraz kaput. Sprawdzę jeszcze na mojej z c60 i zobaczę wtedy.
  • Pomocny post
    #10 1809621
    taraba123
    Poziom 14  
    co do kabla to bedzie serwisowy :) wiec smialo bez przerobek ma dzialac kazdy program do siemensa:) a co do tego MC 60 to naladuj swoja baterie do pelna i probuj wgrac na nowo full flash'a i eproma.
  • #11 1812097
    energy7
    Poziom 23  
    Wiem że ten temat był kilka set razy wałkowany, ale nigdzie nie znalazłem dobrej rzetelnej instrucji i zbioru plików do tej naprawy.

Mam MC60 z simlockiem Era, mam problem z tą baterią mam dwie baterie naładowane na full, sprawdzane na c60.
    Przy próbie władowania fulla przez Vklay wyskakuje coś takiego:
    A hardware I/O errors was reported while accesing COM1- Loader:Open:No answer from Boot GoBoot_bootcorebug.bin

a we Frei też coś booot not accept czy cos takiego/....
  • #12 1812554
    taraba123
    Poziom 14  
    witam po pierwsze pamietasz jaki tam miales soft?? bo jesli bodajze v10 to mozna bylo spatchowac bootcore przez programik w javie i wtedy by Ci sie połączylo ale ze telefon padzioch wiec raczej Ci to nie wyjdzie :(.
    a jakie ustawienia masz we Frei ? w configurations ustaw na Bootcore Bug. i probuj sie polaczyc jezeli nie pujdzie to znaczy ze miales fabrycznie ten soft V10 i pozostaje tylko ciecie sciezki, wtedy sie polaczy i bedzie mozna flashowac.

Zdrowia
  • #13 1812693
    energy7
    Poziom 23  
    Pokombinowałem i udało mi się wgrać WinSwupem uaktualnienie no ale po tym zabiegu znów wystąpił komunikat Bateria Pusta, ale jeszcze raz włączyłem fona i dzialał. Potem wgrałem już normalne uaktualnienie ze strony Siemensa z polskim językiem i telefon śmiga ale czasami jak wyjmę i włoże baterię to znów się pojawia. Ale jeśli chodzi o freje to dalej ten sam błąd oraz na sprawnym C60 v27 bez simlocka przy tworzeniu backup'a.

aha ściagnełem simlocka bez cięcia programem MC60 unlocker by sEBaGSM i telefon działa tylkpo teraz nie wiem jak to jest czy wgrać fulla aby już błędu nie było bo kalibracja nic nie dawała.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy przeróbki kabla zakupionego na Allegro do programowania telefonów Siemens C60 i MC60 na kabel uniwersalny serwisowy. Kabel z Allegro posiada tylko trzy przewody (GND, TX, RX) i jest kablem serwisowym, który powinien działać bez przeróbek z programami do Siemens, takimi jak Siemens Data Suite, natomiast program MPM nie obsługuje bezpośrednio C60. W przypadku C60 nie należy podawać napięcia 12V na pin 9, gdyż jest to niebezpieczne i może uszkodzić telefon – do komunikacji wystarczą piny 2 (masa), 3 (TX) i 4 (RX). Kabel serwisowy różni się od kabla data sposobem zasilania układu MAX232; kable serwisowe pobierają zasilanie z portu COM i umożliwiają wgrywanie oprogramowania bez przeróbek. W przypadku MC60, który ma problemy z softem i baterią, zaleca się sprawdzenie baterii i próby wgrania pełnego flasha oraz epromu. Występują problemy z komunikacją przez port COM, które mogą wymagać ustawienia trybu Bootcore Bug w programie Frei lub patchowania bootcore, zwłaszcza przy softach wersji v10. Użytkownik zdołał częściowo rozwiązać problem z MC60, wgrywając aktualizacje i usuwając simlocka programem MC60 unlocker, jednak nadal pojawia się komunikat o rozładowanej baterii.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA