logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Jaki najlepszy podkład pod panel Quickstep na nierównej podłodze?

eimingarflaska 25 Mar 2019 14:12 2517 6
REKLAMA
  • #1 17865500
    eimingarflaska
    Poziom 5  
    Ocena: 22
    Witam wszystkich. Mam nierówną podłogę w pokoju w bloku z wielkiej płyty, 3 piętro, 20m2. Około 5 milimetrów w najgorszych miejscach. Wiem że wylewka by załatwiła sprawę, ale na razie odpada. Mam panel 8 mm Quickstep. Położyłam na podkładzie Arbiton 2mm, ale w niektórych miejscach się ugina lekko. Myślę aby wymienić podkład na płytę pilśniową 5.5 mm czy to może pomóc? Czytałam jeszcze o Arbiton Secura 6mm ale to styropian i mam wątpliwości co do zdrowotności tego produktu..tylko czy płyta jeśli jest twarda to zniweluje nierownosci? I czy nie zawilgnie z czasem? A moze istnieje jeszcze coś innego? doradzicie mi co wybrać? Bardzo dziękuję :)
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 17865513
    siewcu
    Poziom 35  
    Ocena: 458
    Zawsze możesz naciapać placki betonu tam gdzie większe dziury... Może to nie być długoterminowe rozwiązanie i na pewno nie jest porządne, natomiast miałem styczność z takim czymś na chwilowe przeczekanie przed zrobieniem cieniutkiej wylewki do naprostowania i jakiś czas działało - tyle że było to jedynie tymczasowe. A i tak trzeba było kombinować z podkładem...
  • REKLAMA
  • #3 17865533
    eimingarflaska
    Poziom 5  
    Ale to nie jest odpowiedź na moje pytanie :( placki betonu odpadają bo trzeba czekać aż wyschnie, a ja mam taką sytuację, że muszę juz:/
  • REKLAMA
  • #4 17865546
    FishuPro
    Poziom 22  
    Ocena: 97
    eimingarflaska napisał:
    Ale to nie jest odpowiedź na moje pytanie :( placki betonu odpadają bo trzeba czekać aż wyschnie, a ja mam taką sytuację, że muszę juz:/

Beton szybko wiążący 30 minut i twardy-fakt nie suchy.Tam gdzie masz dziury daj płytę pilśniową na całość grubszy podkład i powinno być ok.Spotkałem się też z....płytą g-k pod panelami na moje pytanie gość stwierdził że to już tak 5lat leży i daje radę bo miał nierówności a teraz jest ok :)
  • REKLAMA
  • #5 17866322
    eimingarflaska
    Poziom 5  
    Jednak po głębszym namyśle zdecydowałam się na wylewkę niż na przykrywanie biedy... wzielam Pana do tego, tylko powiedzcie proszę bo Pan chce robić dylatacje pianką. Czy tak się w ogóle robi? O jaką pianka mu chodzi bo chyba nie montażową? Dzięki!
  • Pomocny post
    #6 17866901
    Parowy
    Poziom 22  
    Ocena: 227
    Cześć,

Bardzo dobrze że zdecydowałaś się na wylewkę, próbowałem kiedyś zniwelować takie nierówności podkładami i nic z tego nie wyszło, zaprawa - jakakolwiek, to jedyne słuszne rozwiązanie.

Pianka dylatacyjna o której mówi majster
    Jaki najlepszy podkład pod panel Quickstep na nierównej podłodze?

Powszechnie stosowana przy takich pracach :)

Pozdrówki
  • #7 17926078
    eimingarflaska
    Poziom 5  
    Przyszedł ten majster cały i gada że tu jest w miarę równo i on mniej niż pół cm nie naleje, bo mu się pofaluje jak poprzednia. Drugi to samo gadał..tyle to dla mnie za wysoko i w końcu kupiłam zaprawę wyrównującą, naciapałam placki w największe dziury i tak zostało. Prosto jest, trzyma się. Co z tego bedzie to sie okaże za jakiś czas. Pozdrawiam Was serdecznie :)

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem układania paneli Quickstep na nierównej podłodze w bloku. Użytkownik zidentyfikował nierówności do 5 mm i rozważał różne opcje podkładów. Początkowo zastosowano podkład Arbiton 2 mm, jednak w niektórych miejscach występowało uginanie. Proponowano użycie płyty pilśniowej 5,5 mm lub Arbiton Secura 6 mm, ale pojawiły się wątpliwości co do zdrowotności styropianu. Ostatecznie użytkownik zdecydował się na wylewkę, uznając, że to najlepsze rozwiązanie. Wspomniano również o piance dylatacyjnej stosowanej przy takich pracach.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA