logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zwiększyć efektywną objętość obudowy głośnika STX?

dothan 10 Wrz 2005 09:16 1536 11
REKLAMA
  • #1 1805941
    dothan
    Poziom 13  
    Ocena: 6
    Witam posiadam głośnik taki

http://www.stx.pl/index.php?vMenu=2&vMenuItem=0&vSubPage=62

parametry do obliczeń to
    Qts =0,535
    Fs =22,1
    Vas = 210

po Obliczeniach wychodzi mi że OBJĘTOŚĆ OBUDOWY TO 347 l. ! ! ! !
    Vb = 347
    Fb = 17
    F3 = 16

moja obudowa będzie mieć 40 litrów (to max) czy można jakoś sztucznie zwiększyć objętość obudowy wyczytałem gdzieś że pojemność można zwiększyć wygłuszająć ścianki? to prawda??

czekam na odpowiedź pozdr. michał
  • REKLAMA
  • #2 1806206
    Kwaczor

VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 42
    Można powiększyć objętość wytłumiając obudowe jakimś miękkim materiałem jak np. wełna, wata, watolina. Przy tłumieniu całej objętości można zyskać do 20%. Nie wiem jakie jest optimum dla tego głosnika. Obudowy BR nie ma sensu tłumić, zamkniętą jak najbardziej.
    Konto firmowe:
    MEDIVOICE Michał Kaczmarek
    Ogrodowa 14, Leszno, 64-100 | Tel.: 609XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: www.mvoice.pl
  • #3 1806299
    CJ_Basseer
    Poziom 24  
    Ocena: 5
    Hmm 40 litrow to troche malo jak dla tego glosnika,
    potrzebowalby cos kolo 60litrow. Mozesz sprobowac z ta obudowa ale mocno musisz ja wytlumic...
  • REKLAMA
  • #4 1806390
    piórko
    Poziom 30  
    Ocena: 90
    Tak to jest jak się najpierw kupuje głośnik a później liczy...

GDN-32-150-8-SS nie zagra dobrze w b-r (Qts=0,535, EBP=32), a odpowiednia dla niego (Qtc<1) zamknięta to minimum 70 litrów.

Skrzynki 40 l. nie da się wytłumieniem powiększyć do takiej objętości.

Pozostaje Ci:
    - zmienić głośnik albo
    - zrobić większą obudowę albo
    - zadowolić się słabym przetwarzaniem impulsów w zamkniętej 40 litrów.
  • REKLAMA
  • #5 1806418
    dothan
    Poziom 13  
    Panowie :) ja go jeszcze nie kupiłem :)

czyli co mówicie że lepiej jest kupić mniejszy głośniczek tak??
    mniejszy moze lepiej pobasować w takiej obudowie niż ten 32 cm??
  • REKLAMA
  • #6 1806459
    piórko
    Poziom 30  
    Wydawało mi się, że przeczytałem:
    Cytat:
    posiadam głośnik taki

Oczywiście, że "mniejszy moze lepiej" :D

Z jakim sprzętem ma to współpracować (wzmacniacz, kolumny), czy te 40 litrów to naprawdę max, wzmacniacz do suba kolega posiada?
  • #7 1806526
    dothan
    Poziom 13  
    Piórko to ma być pasywny Subik do kina domowego moje kino na wyjściu w instrukcji ma napisane 5x50 wat i 1x100watt 8Ohm i wlasnie składam subwoofer pod to właśnie kino chciałem głośnik dużej średnicy myślałem ze bass będzie głębszy

Dodano po 8 [minuty]:

kurcze chyba nejlepiej wychodze na tym głośniku co ?? http://www.stx.pl/index.php?vMenu=2&vMenuItem=0&vSubPage=52

Obliczanie pojemnosci obudowy i czestotliwosci strojenia
    Parametry głośnika :
    QTS=0,388 FS =25,3[Hz] VAS=92,6[l]

----------

VB = 52[l] FB =27[Hz] F3 = 28[Hz]

--------------------------------------------------------------------------------

Obliczanie minimalnej średnicy otworu
    SD = 299[cm2] FB = 27[Hz] Xmax = 9,7[mm]

---------

Ømin = 8,93 [cm]

----------------------------------------------------------------------------
    Obliczanie rozmiarów tunelu
    Ø = 5 [cm] FB =27[Hz] VB =40 [l]

--------------------------------------------------------------------------------

L =16.1 [cm]
  • #8 1806610
    piórko
    Poziom 30  
    Bardzo dobrze! Trochę tylko namieszałeś z różnymi wartościami (objętość, średnica tunelu)...

Proponuję tak:
    Vb=40 l.
    fb=35Hz
    Φ7x18cm
    (f3=35Hz)
  • #9 1806740
    dothan
    Poziom 13  
    piórko

mam nadzieje że bedzią fajnie dudnić :) to już są obliczenia pod bass refleks a więc nie ma sensu wytłumiać wnętrza watoliną??

Dodano po 6 [minuty]:

Piórko jeszcze jedno pytanko czy można zrobić taki subwoofer w płyty meblowej tzn że posiada twardy laminat tak jak w meblach ale ten laminat jest z jednej i z drugiej strony? czy to nie przeszkadza??
  • #10 1807174
    piórko
    Poziom 30  
    Laminat absolutnie nie przeszkadza. Pamiętaj o dokładnym uszczelnieniu połączeń - wikol albo klej montażowy w tubie.

Wytłumienie? Teoretycznie nie jest konieczne ale może nieco "zmiękczyć" brzmienie suba. Wypróbuj to wkładając do środka nieco gąbki.

Do 40 l. skrzynki nadać się może też 27-150-8-SC - Qts=0,4 fs=24 Vas=99. Strojenie takie samo jak dla GDN 25.
  • #11 1807235
    dothan
    Poziom 13  
    wielkie dzięki jak tylko zdam poprawke odrazu następnego dnia z rana zabieram sie za montaż huuuu łi łi
  • #12 1816239
    dothan
    Poziom 13  
    Witam

dziś zdecydowałem sie buduje suba obliczyłem już wszystko ale mam jeszcze małe wątpliwości a więc:

oto glosnik
    http://www.stx.pl/index.php?vMenu=2&vMenuItem=0&vSubPage=62
    obudowa będzie miala równo 69,987 litra
    pod obliczenia

Obliczenia obudowy Bass-Reflex

Obliczanie pojemnosci obudowy i czestotliwosci strojenia
    Parametry głośnika :
    QTS=0.535 FS =22.1[Hz] VAS=210[l]
    wynik
    VB =347[l] FB =17[Hz] F3 =16[Hz]

Obliczenia rozmiarów tunelu
    Obliczanie minimalnej średnicy otworu
    SD =468[cm2] FB = 35[Hz] Xmax = 158[mm]

Ømin = 51 [cm]

Obliczanie rozmiarów tunelu
    Ø =7.5[cm] FB =35[Hz] VB =70 [l]

L = 9,47 [cm]

oto moje pytanie czy dobrze obliczyłem wszystko?

dlaczego na początku wyszło mi 347 litrów i czy 70 nie będzie mało?

kupiony bass refleks ma 7,5 cm na 15,8 a w obliczeniach wyszło mi 9,47 mam go obciąć ??

czekam na odpowiedzi pozdr

Moderowany przez oldboy:

Scalono dwa tematy

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy problemu doboru i optymalizacji obudowy głośnika STX o parametrach Qts=0,535, Fs=22,1 Hz, Vas=210 l, dla którego obliczona objętość obudowy bass-reflex wynosi 347 litrów, podczas gdy planowana obudowa ma tylko 40 litrów. Uczestnicy wyjaśniają, że sztuczne zwiększenie efektywnej objętości poprzez wytłumianie miękkim materiałem (wełna, wata, watolina) może dać maksymalnie około 20% wzrostu, co jest niewystarczające do osiągnięcia wymaganej objętości. Podkreślono, że dla głośnika o takich parametrach minimalna objętość zamkniętej obudowy powinna wynosić około 70 litrów, a 40 litrów to zdecydowanie za mało, co wpłynie negatywnie na jakość basu i przetwarzanie impulsów. Zasugerowano rozważenie wyboru mniejszego głośnika o parametrach bardziej dopasowanych do mniejszej obudowy, np. modelu 27-150-8-SC (Qts=0,4, Fs=24 Hz, Vas=99 l), który lepiej sprawdzi się w 40-litrowej skrzynce. Omówiono także kwestie konstrukcyjne, takie jak możliwość wykonania obudowy z płyty meblowej z laminatem, co jest dopuszczalne pod warunkiem szczelnego sklejenia. Wątpliwości dotyczyły również wymiarów i strojenia tunelu bass-reflex, gdzie zalecane jest dostosowanie długości i średnicy otworu do objętości obudowy i częstotliwości strojenia. Podsumowując, dla optymalnej pracy głośnika STX o podanych parametrach konieczne jest zastosowanie większej obudowy lub wybór innego głośnika, a wytłumianie wnętrza może jedynie nieznacznie poprawić efektywną objętość.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA