logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak ustawić strojenie subwoofera STX 27-150-8/SC w obudowie 60L?

Gibcio 05 Wrz 2005 22:33 1716 12
  • #1 1794605
    Gibcio
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam !!!

Chce wykonać mój pierwszy sub na STX 27-150-8/SC (bas reflex)

Obudowa ma miec 60 Litrów ale nie wiem na ile ustawic strojenie robiłem pomiary na 38 Hz i wylot mi wyszedł 10,20 cm średnicy a długości 20,31 co myślicie o tym ???
  • #2 1794649
    Trenton
    Poziom 18  
    Ocena: 3
    W DIY masz konstrukcje na dwóch tych głośnikach jak się nie myle i obudowa jest troche za duża ja w moim subie na STX 27300-4-SC mam litraż 48 jeśli na tej stronie gdzie jest ta konstrukcja nie ma wymiarów to napisz do konstruktora a on Ci je poda i podziel je na pół i potem pobaw się ze strojeniem.
  • #4 1795085
    Tremolo
    Poziom 43  
    Ocena: 497
    48-60 litrów to tylko parę procent róznicy jesli chodzi o wielkosć obudowy - zawszę można to czymś zapchać (umocnienia) - strojenie nie musi byc dokładnie takie jak pokazuje sumulator.

W załaczniku mniej więcej załozona przez autora obudowa i jej pasmo rzenoszenia: dość spore podbicie - więc obudowa założona w sposób ekonomiczny w małych pomieszczeniach zejdzie niżej.
    Załączniki:
    • Jak ustawić strojenie subwoofera STX 27-150-8/SC w obudowie 60L? stx.jpg (12.93 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #5 2102468
    Caleb_
    Poziom 33  
    Ocena: 46
    Nie chcac tworzyc kolejnego tematu dotyczacego STX GDN-27-150-8-SC chce sie zapytac - czemu tworzenie obudowy 70 litrowej (30cmx30cmx78cm) bedzie za duze dla tego glosnika? Przy takiej budzie wytrzymalosc mocowa to 65W dla 30hz, strojenie 19hz co daje f3 okolo 33 hz i przy takiej czestottliwosci impuls jest na poziomie okolo 9ms. BR przy srednicy 8,20 cm ma "air velocity" 2,4 wiec dopuszczalne, ale wymaga zastosowania tunelu dlugosci 56cm, co juz jest klopotem, a przez zmniejszaanie obudowy trzeba bedzie robic jeszcze dluzszy tunel, a taki jaki trzeba przy 70 litrach i tak juz jest prawie na styk...

jeszcze pytanie mam co do BR: czy o takiej dlugosci tunel da sie kupic, czy bedzie go trzeba samemu zrobic? jesli samemu to z PCV czy moze lepiej z drewna?
  • #6 2102525
    Tremolo
    Poziom 43  
    Kolejny teoretyk... 19Hz ? Przecież rura ma wtedy kolo metra długości. Przy tak niskim strojeniu o ile miało by sens BR nie ma sensu lepiej zrobić TL tunelówkę, albo falowód. Rure trzeba zrobić większą bo głośnik ma dość spory VAS.

99litrów to Vas 70 litrów jest mniejsze od vasu, czyli od biedy wielkosc obudowy może być, ale problem to strojenie czemu tak nisko?

Zaraz zobaczysz o cco się rozchodzi

porównaj sobie skuteczności poniżej wkomponowanych przebiegow charakterystyk dla standardowego pokoju:

Kolorem żółtym zaznaczona obudowa 60 litrów strojona na 40 Hz
    kolorem zielonym Twoja obudowa.

O ile twój przebieg ma swoje zalety (liniowość) miedzy basem a średnim basem, to mój też ma zalety - jest wyższy SPL przy dokładnie tym samym zejście -3 dB (biorę pod uwagę to co rzeczywiście bedize doskwieralne w domu, a nie to co na wykresie w ISD, uwzględniając charaketrystykę producenta)

Ale zobacz na Swój głośnik jakie on ma opoźnienia przy 19Hz!! nie mieszczą się na wykresie! (zobacz sobie to wykres z BasBoxa, nie wiem jak Ci wyszło max 9,6msec)

po za tym mój bardziej się nadaje bo pasmo 40-100Hz jest wyraźnie naznaczone 3 dB to dwa razy głośniej, czyli potrzeba mniej mocy... BO po nowym roku ceny idą do góry.

Po za tym wytrzymałośc mocowa w przypadku 40 Hz spada dopiero ponizej 16 Hz (infradźwięki) a w Twoim przypadku od 30 Hz dla 25 Hz głośnik wytrzymie maksymalni 20 Watów - po za tym nie mówie juz o tym co się dzieje z Xmaxem...

Dlatego nie stroi się tak jak TY.

jedyny motyw jaki mi przychodzi w Twoim przypadku to w przypadku takiego strojenia wycięcie wszystkiego poniżej 30Hz.
    Załączniki:
    • Jak ustawić strojenie subwoofera STX 27-150-8/SC w obudowie 60L? real.gif (28.47 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #7 2103058
    Caleb_
    Poziom 33  
    tworzac kolumne priorytetem nie bylo stworzenie idealnego pasma (gdyby tak bylo to bym zrobil bude 100 litrow przy 24hz ;)), ale przy symulowaniu tak akurat wyszlo :)
    Cytat:
    Ale zobacz na Swój głośnik jakie on ma opoźnienia przy 19Hz!! nie mieszczą się na wykresie! (zobacz sobie to wykres z BasBoxa, nie wiem jak Ci wyszło max 9,6msec)
    przeciez 19hz w mojej budzie i tak jest nieslyszalne, wiec co za roznica jaki tam impuls? dla f3 (czyli w moim przypadku 33hz) mam 9ms. ponizej tej czestotliwosci jest taki spadek, ze i tak juz nie bedzie ledwo slychac cokolwiek ;) za to nie mam 15ms na 36hz tylko 8ms, ktore przez obydwie kolumny bedzie slyszalne. faktycznie wytrzymalosc mocowa mam gorsza dla chociazby 30hz, ale cos za cos. nieco ponad 60W nie jest chyba najgorzej (i tak glosno nie slucham), na glosniku tonsila gdn 25/40/3 w 70l closed moc mi spokojnie wystarczala ;)
    Cytat:
    Kolejny teoretyk... 19Hz ? Przecież rura ma wtedy kolo metra długości. Przy tak niskim strojeniu o ile miało by sens BR nie ma sensu lepiej zrobić TL tunelówkę, albo falowód.
    tylko i wylacznie z tego powodu dalem 70 litrowa obudowe, zeby upchac rure w srodku zostawiajac jednoczesnie odleglosc nieco wieksza od przekroju tunelu. Buda: 30cmx30cmx78cm, glosnik z jednej strony, a BR (o srednicy 8.20cm i dlugosci 56cm) z drugiej, wiec sie miesci ;). dobrze to wszystko rozumuje, bo poczatkujacy jestem? ;)
  • #8 2105298
    Tremolo
    Poziom 43  
    Te częstotliwości tylko z pozoru nie sa ważne, ale weźmiesz sobie potężniejszy wzmacniacz taki powiedzmy co przenosi od 10Hz ma 200watów pewne przy danej impedancji, nagłaśniasz dużą salę...

Bo to był Closed i te głosniki bywały w takich dużych obudowach - mogły byc bo generalnie przeznaczone sa do obudów otwartych, w duzych zamkniętych opoźnienia nie są duże dla głośników o duzym EBP.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #9 2105412
    Caleb_
    Poziom 33  
    a co sadzisz o zastosowaniu obudowy closed dla tego stxa? wtedy zejscie jest przy 40hz, a nie 33hz, ale za to odpada problem z impulsem. te 7hz roznicy to duzo?
    Cytat:
    Te częstotliwości tylko z pozoru nie sa ważne, ale weźmiesz sobie potężniejszy wzmacniacz taki powiedzmy co przenosi od 10Hz ma 200watów pewne przy danej impedancji, nagłaśniasz dużą salę...
    raczej do tego nie dojdzie ze wzgledu na mala moc i mala sprawnosc glosnika przy tej obudowie.
  • #10 2106254
    Tremolo
    Poziom 43  
    Caleb - w obudowie zamkniętej będziesz mial charakterystyke taka jak charakterystykę producenta i raczej nie będzie przenosiło od 40 tylko 50 Hz co i tak będzie niezłym osiągnięciem, bas będzie bardzo szybki. 4ms @ 50Hz Głośnik ma EBP około 50 więc nadają się do niego oba typy obudowy i zamknieta i otwarta.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #11 2107846
    Caleb_
    Poziom 33  
    kolumna miala sluzyc za subwoofer do uzupelniania pasma kolumn 70 litrowych z gdn 25/40/3, czyli jednak pozostane przy BR - przynajmniej nabiore wiekszego doswiadczenia :). Mam jeszcze pytanie - czym wytlumiac taka obudowe z rura? czytalem, zeby bardzo slabo i ze welna owcza jest bardzo pozadanym wytlumieniem. co o tym sadzisz?
  • #12 2108710
    qscgu
    Poziom 34  
    Ocena: 50
    jak robisz suba gdzie BR jest z przodu to wytlum przeciwległą scianke, a przy BR z tylu to ja bym tylko rogi wytłumił, ale to zalezy od ciebie, wielkiej roznicy nie bedzie
  • #13 2108802
    Caleb_
    Poziom 33  
    a jakim materialem najlepiej i na jaka grubosc?

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy strojenia subwoofera STX 27-150-8/SC w obudowie bas-reflex o pojemności około 60 litrów. Użytkownicy omawiają optymalną wielkość obudowy i parametry strojenia, wskazując, że różnica między 48 a 60 litrami jest niewielka i można ją korygować wytłumieniem lub wzmocnieniami. Strojenie na 38 Hz z portem o średnicy około 10 cm i długości 20 cm jest rozważane, jednak pojawiają się sugestie, że niższe strojenie (np. 19 Hz) wymaga bardzo długiego tunelu bas-reflex, co jest praktycznie trudne do wykonania i może powodować opóźnienia impulsowe. Alternatywnie rozważane jest zastosowanie obudowy zamkniętej (closed), która zapewnia szybszy bas i mniejsze opóźnienia, choć z wyższą częstotliwością graniczną przenoszenia (około 40-50 Hz). Dyskutowano także o materiałach do wytłumiania obudowy, wskazując na lekkie wytłumienie i użycie wełny owczej jako korzystne rozwiązanie. Wskazano, że głośnik ma EBP około 50, co pozwala na stosowanie zarówno obudów bas-reflex, jak i zamkniętych. W praktyce dobór strojenia i wielkości obudowy zależy od kompromisu między liniowością pasma, poziomem SPL, opóźnieniami impulsowymi oraz warunkami pomieszczenia odsłuchowego.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA