tworzac kolumne priorytetem nie bylo stworzenie idealnego pasma (gdyby tak bylo to bym zrobil bude 100 litrow przy 24hz

), ale przy symulowaniu tak akurat wyszlo
Cytat: Ale zobacz na Swój głośnik jakie on ma opoźnienia przy 19Hz!! nie mieszczą się na wykresie! (zobacz sobie to wykres z BasBoxa, nie wiem jak Ci wyszło max 9,6msec)
przeciez 19hz w mojej budzie i tak jest nieslyszalne, wiec co za roznica jaki tam impuls? dla f3 (czyli w moim przypadku 33hz) mam 9ms. ponizej tej czestotliwosci jest taki spadek, ze i tak juz nie bedzie ledwo slychac cokolwiek

za to nie mam 15ms na 36hz tylko 8ms, ktore przez obydwie kolumny bedzie slyszalne. faktycznie wytrzymalosc mocowa mam gorsza dla chociazby 30hz, ale cos za cos. nieco ponad 60W nie jest chyba najgorzej (i tak glosno nie slucham), na glosniku tonsila gdn 25/40/3 w 70l closed moc mi spokojnie wystarczala

Cytat: Kolejny teoretyk... 19Hz ? Przecież rura ma wtedy kolo metra długości. Przy tak niskim strojeniu o ile miało by sens BR nie ma sensu lepiej zrobić TL tunelówkę, albo falowód.
tylko i wylacznie z tego powodu dalem 70 litrowa obudowe, zeby upchac rure w srodku zostawiajac jednoczesnie odleglosc nieco wieksza od przekroju tunelu. Buda: 30cmx30cmx78cm, glosnik z jednej strony, a BR (o srednicy 8.20cm i dlugosci 56cm) z drugiej, wiec sie miesci

. dobrze to wszystko rozumuje, bo poczatkujacy jestem?