logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] VW Golf 5 2.0 TDI BMM 140KM: Wyrzucanie płynu chłodniczego, twarde węże

misiek_89 27 Mar 2019 19:34 13410 5
REKLAMA
  • #1 17870227
    misiek_89
    Poziom 15  
    Ocena: 118
    Witam.
    Mam problem z samochodem VW Golf 5 2008r. 2.0 TDI BMM 140KM. Samochód wyrzuca płyn przez korek zbiornika wyrównawczego. Po nagrzaniu węże są bardzo twarde. Oczywiście pierwsza myśl to uszczelka pod głowicą, ale pierw chciałbym wykluczyć wszystkie inne możliwości.

Objawy:
    - duże ciśnienie w układzie chłodzenia, wywala płyn przez korek zbiornika wyrównawczego (po ostudzeniu np. na 2 dzień, zbiorniczek robi się pusty),
    - po odkręceniu korka w zbiorniczku wyrównawczym jest bardzo duże ciśnienie i nagle pojawia się duża ilość płynu,
    - węże układu chłodzenia twarde,
    - brak ogrzewania na biegu jałowym, ogrzewanie wraca podczas jazdy lub po przegazowaniu na jałowym,
    - brak problemów z odpalaniem na zimnym silniku, brak kopcenia na biało,
    - przy zwiększaniu obrotów na jałowym w zbiorniczku wyrównawczym pojawiają się drobne pęcherzyki powietrza.

Co już sprawdziłem:
    - test na obecność spalin w układzie -> wynik negatywny, brak zmiany koloru
    - brak widocznych śladów oleju w płynie, brak śladów płynu w oleju,
    - silnik osiąga temperaturę ~87C i utrzymuje ją na poziomie 84C-87C -> termostat dobry
    - na zimnym silniku odczyt z wszystkich czujników temperatury jednakowy (poprawny),
    - wyeliminowałem z obiegu płynu chłodnicę spalin EGR -> wszystkie objawy występują nadal, czyli chłodnica raczej szczelna.

Czy na tą chwilę jedynym sensownym krokiem będzie demontaż głowicy? Brak dymienia, brak CO2 w płynie, brak śladów oleju w płynie itd. powstrzymują mnie do tej pory przed demontażem głowicy, ale już brakuje mi pomysłów...
  • REKLAMA
  • #2 17870866
    Daro122
    Poziom 31  
    Ocena: 751
    Sprawdź czy drożny jest króciec odpowietrzenia silnika ten w zbiorniczku wyrównawczym , jest tam mały otwór powrotny i czasem ulega zatkaniu .
  • REKLAMA
  • #3 17871139
    misiek_89
    Poziom 15  
    Mówisz o króćcu który zaznaczyłem na zdjęciu?
    VW Golf 5 2.0 TDI BMM 140KM: Wyrzucanie płynu chłodniczego, twarde węże

Jeszcze jedna ciekawostka, jak spuszczałem płyn z układu ściągając dolny wąż z chłodnicy, to płyn w zbiorniczku został i nie zleciał.
  • REKLAMA
  • #4 17871226
    GregorExpert
    Poziom 10  
    Ocena: 8
    Sprawdz pompe wody-mialem kilka przypadków ,ze gdy auto nabierało temperatury wirnik pompy opózniał sie względem obrotów silnika(slizgał się naośce pompy).
    najbardziej banalny lubi byc tez uszkodzony korek zbiorniczka.
    i wreszcie peknięta głowica lub np.uszkodzona uszczelka pod głowicą która zjada płyn zamiast go wypychać.
    jednak moim zdaniem twarde węże i brak ogrzewania sugerują pompę(rzadziej) lub trzeba zwalić głowę.(częściej).test na co2 nie zawsze wychodzi.
  • REKLAMA
  • #5 17873434
    misiek_89
    Poziom 15  
    Daro122 napisał:
    Sprawdź czy drożny jest króciec odpowietrzenia silnika ten w zbiorniczku wyrównawczym , jest tam mały otwór powrotny i czasem ulega zatkaniu .

Króciec jest drożny, dmucham w niego i słychać bulgotanie płynu. Kompletny rozrząd był robiony około 2 lata temu, oryginał VW.
  • #6 17917187
    misiek_89
    Poziom 15  
    Przepraszam że tak późno, ale po zdjęciu głowicy wszystko jasne. Pęknięcie na 2 cylindrze.
REKLAMA