logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Opinie o TOUR 2019 ABAX 2 SLIM KNX - Czy warto było?

SMDmaniak 27 Mar 2019 19:52 2652 49
Najlepsze odpowiedzi

Czy warto było pójść na prezentację TOUR 2019 o ABAX 2 SLIM KNX i co nowego pokazano?

Tak — z relacji uczestników ABAX 2 wyglądał obiecująco i był odbierany jako sensowny krok naprzód, ale bez większej rewolucji w KNX [#17870972] Pokazano, że nowy ABAX ma wejść do sprzedaży 1 kwietnia, czujki mają pojawić się w czerwcu, a także że Satel stawia na modułowość zamiast rozwijania kolejnych „kombajnów” [#17870972][#17872469] Ważne ograniczenie jest takie, że nowe i stare urządzenia nie są w pełni wzajemnie kompatybilne — do nowej centrali nie podłączysz starych urządzeń w drugą stronę, a część nowych elementów może nie działać ze starym kontrolerem [#17872469] W przypadku WRL do nowego kontrolera da się już podłączyć nowy moduł, a dla ABAX 2 przewidziano też obsługę przez ACU-220/280 oraz diagnostykę przez ABAX 2 Soft [#17877073][#17877610][#17888468] Z nowych funkcji wymieniono m.in. automatyczną aktualizację czujek po aktualizacji kontrolera, odczyt temperatury i napięcia baterii z czujników oraz korekcję temperatury o ±3,5°C [#17877610][#17888468] O aktualizacjach aplikacji mobilnej i innych szczegółach nie padły konkretne terminy, a temat KNX pozostał praktycznie bez zmian [#17877310][#17870972]
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
  • #1 17870282
    SMDmaniak
    Poziom 23  
    Ocena: 31
    Witam

Czy byliscie i widzieliscie?

https://youtu.be/6dNWlxX9z1c?t=31

pozd
  • #2 17870972
    MariuszX49
    Poziom 21  
    Ocena: 82
    Byłem w Warszawie widziałem Abax 2 wygląda obiecująco od pierwszego kwietnia w sprzedaży, czujki też powinny być OK pojawią się w czerwcu a jeśli chodzi o KNX nadal bez zmian nic w temacie nowego nie usłyszałem. Pokazali Perfecte z dopiskiem "T" z wbudowanym dialerem na której nie działa... aplikacja mobilna.
  • #3 17870982
    alster1
    Specjalista - CCTV i Alarmy Stacjonarne
    Ocena: 540
    MariuszX49 napisał:
    Byłem w Warszawie widziałem Abax 2 wygląda obiecująco od pierwszego kwietnia w sprzedaży, czujki też powinny być OK pojawią się w czerwcu

A co z WRL-ką, coś mówili? Pokazywali?
  • #4 17872469
    MariuszX49
    Poziom 21  
    Ogólnie na temat rozwoju WRL-ki było jedno bardzo ważne zdanie o tym, że Satel idzie w modułowość swoich systemów i "kombajnów" nie planują dalej rozwijać. Padały stwierdzenia z sali, że to głupie, ale sam przyznam, że logiczna argumentacja prowadzącego na mnie zrobiła pozytywne wrażenie. Jedna bardzo ważna rzecz do nowego Abaxa nie podłączymy starych urządzeń w drugą stronę czyli stary kontroler i nowe urządzenia nie wszystkie będą działać (tutaj głowy nie dam z tego co zapamiętałem). Na nową centralę typu Integra przyjdzie nam jeszcze poczekać kilka lat prace trwają. Z domofonem do TSI prace beta trwają i jest nadzieja, że w końcu będzie ta funkcjonalność dodana. Pracują nad INT-GSM w wersji LTE.
  • #5 17872523
    alster1
    Ocena: 540
    MariuszX49 napisał:
    Ogólnie na temat rozwoju WRL-ki było jedno bardzo ważne zdanie o tym, że Satel idzie w modułowość swoich systemów i "kombajnów" nie planują dalej rozwijać.

Dla mnie ma to sens, wolałem powiesić w dogodnym miejscu kontroler ACU 270 niż kombinować z lokalizacją centrali żeby wszystkie urządzenia były w zasięgu.
    Poza tym od dawna zastanawiam się po co Satel robi tyle rodzajów central, praktycznie całą serię CA mogli by spokojnie wycofać.
  • #6 17872594
    MariuszX49
    Poziom 21  
    Mogli by, ale rynek tego wymaga, aby były te centrale zresztą kiedyś jeden z prowadzących e-Akademie powiedział, że mają instalatorów co znają np. tylko CA-10 i do wielu lat klepią w/g tego samego schematu i próba przesiadki na inną centralę w ogóle nie wchodzi w grę. Osobiście znam takiego instalatora co potrafi mi szkołę na kilkudziesięciu czujnikach zrobić na... CA-6, oczywiście dba o zasilanie i do tego daje a jakże jedyne i niezawodne AWZ200 na szczęście jegomość doczekał się emerytury i powoli "kończy" z zawodem ku radości mojej i wielu okolicznych instalatorów przejmujących jego "dzieła".
  • #7 17873713
    SMDmaniak
    Poziom 23  
    Witam

Teraz wszystkie Integry sa WRL. Integra 256 Plus+ ABAX2+ INT-GSM.

pozdr
  • #8 17876539
    ama2
    Poziom 6  
    Ocena: 8
    Rozumiem, że bez problemów będzie można do 128-WRL podłączyć kontroler ACU-220 i poprzez niego obsługiwać nową linię czujek?

Myślałem, że z linią nowych czujek dojdzie trocheę więcej rozwiązań.

Czy pokazali obiecywane urządzenia wewnętrzne (do gniazdek) i zewnętrzne do włączania i wyłączania prądu?

To cieniunko, że nic w sprawie KNX się nie dzieje.

Andrzej
  • #9 17876990
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #10 17877073
    MariuszX49
    Poziom 21  
    Abaxowy sterownik gniazdek będzie i dopuszkowy już teraz do WRL podłączysz nowy kontroler.
  • #11 17877251
    ama2
    Poziom 6  
    Ocena: 8
    Dzięki za info.
    1. To że będzie to zapowiadali, ale czy faktycznie teraz będzie.Na razie korzystam ze starych zewnętrznychASW 100E, ale nie ukrywam, ze chętnie potestowałbym nowe. No i bajka..... gdyby to współpracowało zAlexa i Google Assistant tak jak inni już mają np. Snoff..... Ech rozmarzyłem się
    2. Czy będzie też aktualizacja aplikacji na telefon, centralę itp. i kiedy

Andrzej
  • #12 17877310
    MariuszX49
    Poziom 21  
    Brakuje zasobów sprzętowych na tym sprzęcie więcej nie wyciągną magistrala ma za małą przepustowość i na większą inteligencję przyjdzie nam poczekać jeszcze kilka lat. Jeśli chodzi o sterowniki 230V fajne są, pytanie czy znowu nie będzie opóźnień po prezentacji parę niewygodnych pytań pozostało bez odpowiedzi np. jak z obciążeniem indukcyjnym...
    O aktualizacjach mowy nie było.
  • #13 17877332
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #14 17877379
    MariuszX49
    Poziom 21  
    Przy poprzednim dyrektorze w AAT i polityce Kanadyjczyków tak wyszło. Zresztą jak byli w Polsce i zobaczyli Integrę to byli zdziwieni, że u Nas zrobiono takiego kombajna do wszystkiego i według ich metodologi system alarmowy ma być systemem, a IB to oddzielny temat. Jablotrona mało się zakłada z prostej przyczyny gdzie nie zapytasz na internetach to odpowiedź jest jedna tylko Satel, a dziś klienci szukają porad właśnie tam. Ogólnie wracając do IB to padały pytania o Zwave, ale odpowiedź Satela jest jedna protokół otwarty nie zabezpieczony nie nadaje się do użycia w centrali alarmowej, nie mają jak na razie wybranego rozwiązania do IB (po za KNX to co do tej pory jest wdrożone) planują wprowadzić termostaty, ale prawdopodobnie będą brandować gotowe rozwiązanie.
  • #15 17877432
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #16 17877450
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #17 17877480
    kood
    Ocena: 443
    wojtek.kowal napisał:
    Stąd z milion zamontowanych Perfect WRL we wszelkich konfiguracjach. Dzięki Perfekcie żyję jak gość .

Tylko że to bardzo krótkowzroczne bez patrzenia w przyszłość i zastanawiania się nad konsekwencjami.
  • #18 17877513
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #19 17877538
    kood
    wojtek.kowal napisał:
    Ja przyznam szczerze mam słaby charakter i biorę wszystko jak leci , oczywiście bąkając co nieco o tym, że przydało by się coś więcej, niż pan sobie życzy, ale oni mają to w....

Ciekawe jak się trafi szajka która przejdzie się po tych 70% instalacji z perfecta wrl i czujkami bezprzewodowymi np z chińską stacją pogodową. Klienci chcą szybko i tanio tylko dopóki nie zapłacą a jak już coś się stanie to się im odmienia.
  • #20 17877543
    MariuszX49
    Poziom 21  
    Po pierwszym zderzeniu z Polską rzeczywistością prawną Kolega zmieni się w tych "specjalistów" myślących o tym jakie są konsekwencje robienia systemów na życzenie Klienta wielu da się przekonać używając odpowiedniej argumentacji resztę np. ja wolę sobie odpuścić i spać spokojnie nie obudzony o 6 rano koniecznością spotkania z Panem co zna kodeks karny na wyrywki:)
  • #21 17877554
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #22 17877563
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #23 17877587
    kood
    wojtek.kowal napisał:
    Sprawdzone osobiście przy długiej pracy wózka akumulatorowego sterowanego pilotem 433Mhz przy domu klientki.

No to opisze kolega jak wytłumaczył to klientce że przychodzi awaria to ma pędzić do domu czy się nie przejmować bo może to wózek, może sąsiad kupił stację pogodową albo drugi sąsiad otwiera bramę z pilota.
  • #24 17877596
    SMDmaniak
    Poziom 23  
    Witam

A zdalny ugrade ABAXA 2 to jak to jest sklejone? RS485?

pozdr
  • #25 17877599
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #26 17877604
    fred4u
    Poziom 27  
    Ocena: 197
    wojtek.kowal napisał:
    No i tu kolegę specjalistę mam. Widać kolega trochę teoretyk i łapie się się na oklepaną bajkę o stacjach pogodowych i innych pilotach. Ja wiem, że 433Mhz, to trochę ch..nia, ale akurat w przypadku Perfecty Satel nieźle odwalił robotę, bo każde zaklócanie pasma natychmiast powoduje awarię i wysłanie sms o zakłócaniu pasma (opcje płyty głównej).

No i tu z kolegi wychodzi trochę teoretyk. Pierwsze primo, zakłóceń 433 jest tyle, że system będzie non stop zgłaszał zagłuszanie. Tak z ręką na sercu, w ilu perfektach z tego miliona kolega włączył tą cud opcję? No i drugie primo, co z tego że system wykryje i zgłosi zagłuszanie? Kominiarze przyjadą na bombach obezwładnić zagłuszacza?? Wolne żarty. Dołóż do tego opóźnienie w reakcji na na sygnał z czujki (zazbrój, wyjdź i spróbuj się "włamać"). No i stacja pogodowa jako zagłuszarka - tu już kolega "popłynął". Ale pilot, z silnym zasięgiem? Czemu nie?!

Nie to żebym był przeciwnikiem alarmów bezprzewodowych - rynek tego potrzebuje, więc musi ktoś to montować. Natomiast ja wybieram inne technologie niż "relikt" 433MHz.
  • #27 17877610
    MariuszX49
    Poziom 21  
    @SMDmaniak Robi Kolega jak na razie aktualizację tylko po RS docelowo planowane jest po RS485 jako ciekawostkę powiem, że aktualizując kontroler on sam zaktualizuje nam podłączone do niego czujniki do najnowszej wersji dodatkowo łącząc się z kontrolerem mamy temperatury zbierane z czujników (prawie wszystkie mają takowy zainstalowany) i napięcie baterii. Nie pamiętam czy idzie wykorzystać te temperatury do sterowania na ten moment, Kolega który wybiera się do Chorzowa może podpyta...
  • #28 17877617
    kood
    wojtek.kowal napisał:
    Wręcz pochwaliła się, jaki ma dobry alarm.

Kiedyś miałem klienta co też chwalił swój alarm, że wszystko działało od kilku lat i żadnych problemów ani fałszywych alarmów nie było. zmieniałem CA4 na Integrę, okazało się że na CA4 wisiało 11 czujek, wszystkie wpięte w jedno wejście, a właściwie to nie wszystkie bo większość miała tylko podpięte zasilanie.
    Super argument że klientka pochwaliła.

Dodano po 2 [minuty]:

wojtek.kowal napisał:
    Przykro mi, że podważam autorytet, no ale co mam zrobić...

W żaden sposób mnie to rusza, przyzwyczaiłem się że kolega się uważa za alfę i omegę, bo milion perfect na bezprzewodówce uruchomił, a reszta z tego forum to teoretycy.
  • #29 17877630
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #30 17877680
    MariuszX49
    Poziom 21  
    @wojtek__.kowal Ile miał już Kolega obiektów po włamaniu do ekspertyzy co zostało zrobione, a nie zadziałało lub do ustalenia mechanizmu obejścia zabezpieczeń ja miałem kilkanaście i może Kolega wierzyć lub nie PerfectyWRL nie założę na nic poważniejszego jak na domek letniskowy jest to fajne rozwiązanie, ale SMS o awarii nie uniemożliwi skutecznego zadziałania systemu pozostaje loteria, a przecież w całej tej "zabawie" o to chodzi o otrzymanie informacji o wtargnięciu uproszczając. A tak na marginesie piszemy tu o obchodzeniu systemów może wydzielić i przenieść w ustronne miejsce temat?

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy nowego systemu alarmowego ABAX 2 SLIM KNX, który zadebiutował na rynku. Uczestnicy forum dzielą się swoimi spostrzeżeniami na temat funkcjonalności, kompatybilności z wcześniejszymi modelami oraz nowymi czujkami. Wskazano na ograniczenia w integracji z starszymi urządzeniami oraz na brak aktualizacji w systemie KNX. Użytkownicy podkreślają znaczenie modułowości systemów alarmowych oraz wyrażają obawy dotyczące jakości i niezawodności nowych produktów. Pojawiają się również pytania o przyszłe aktualizacje aplikacji oraz integrację z asystentami głosowymi. Wspomniano o konkurencyjnych produktach, takich jak Jablotron, oraz o potrzebie dostosowania systemów do oczekiwań rynku.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA