logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Bezprzewodowka ABAX 2 nowa gereracja

SMDmaniak 20 Cze 2018 14:32 5928 24
REKLAMA
  • #1 17286695
    SMDmaniak
    Poziom 23  
    Ocena: 31
    Witam,
    Jaka będzie różnica i czy zmieni się obsługa dotychczasowych urządzeń?
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 17318891
    Qerek
    Poziom 12  
    Ocena: 23
    -zdalna aktualizacja oprogramowania wszystkich urządzeń bezprzewodowych
    -zasieg w otwartej przestrzeni do 2km
    -szyfrowanie AES
    -kurtyna zewnetrzna bezprzewodowa
    -sterownik dopuszkowy oraz na gniazdko
    -miniaturowy ekspander
    i to wszystko co zapamiętałem z targów
  • #5 17318926
    SMDmaniak
    Poziom 23  
    A czy jest kompatybilny z wstecz?

pozdr
  • REKLAMA
  • #7 17320440
    SMDmaniak
    Poziom 23  
    Dziekuje. Wychodzi na to ze stare ACU-100 i ACX-100 przydadza sie jako lacznik do ABAX`a 2.A kiedy bedzie?

pozdr
  • REKLAMA
  • #9 17852752
    scorpik77
    Poziom 12  
    Ocena: 9
    Informacja z przed 20 min . Dystrybucja od 1.04.2019
  • #10 17853702
    fred4u
    Poziom 27  
    Ocena: 198
    A będzie INTEGRA WRL2 czy idzie "do śmietnika"?
  • #11 17853739
    sciacho
    Poziom 18  
    Ocena: 50
    zasieg do 2km MUHAHAAHAHAHAHA juz to gdzies widzialem ... ACU-120 zasieg do 500m
  • #12 17854069
    fred4u
    Poziom 27  
    Ocena: 198
    No ale akurat to jest cała prawda. Widziałeś żeby ACU-120 komunikował się na WIĘCEJ niż 500m?...
    ... ja też nie. Więc przynajmniej nie naciągają ;)
  • #13 19122360
    lukbok
    Poziom 9  
    Ocena: 2
    Cześć,

u mnie w domu z lat 70 jest kontroler abax2 (ACU280) i po przeciwległej stronie domu furtka z zamontowanym kontaktronem (AXD-200) i nie ma zasięgu (no, może raz na 30 dni się pojawi).
    Na początku nie mogłem w to uwierzyć i sprawdziłem inny AXD-200. To samo.
    To jest jakaś masakra.
    Zanim kupicie sprawdźcie bo to co pisze satel to jest oszustwo i naginanie rzeczywistości.

Pozdrawiam
    Łukasz
  • #14 19122368
    sciacho
    Poziom 18  
    Ocena: 50
    bo te kontrolery z lat 70-tch 8-O byly kiepskie.
  • #15 19122599
    niebieskipolo
    Poziom 27  
    Ocena: 131
    lukbok napisał:
    to co pisze satel to jest oszustwo i naginanie rzeczywistości

W którym miejscu Satel pisze, że będzie to u ciebie działało?
  • #16 19122621
    dariusz.bembenek
    Specjalista - Alarmy Stacjonarne
    Ocena: 615
    Rozumiem, że przed instalacją urządzeń były przeprowadzone próby zasięgów stosując odpowiedni tester? Bo jeżeli nie, to nie mamy o czym dyskutować.

Dodano po 3 [minuty]:

lukbok napisał:
    Zanim kupicie sprawdźcie

Co do tego masz rację. Przed zakupem docelowych urządzeń bezprzewodowych należy sprawdzić, czy w danym obiekcie sygnał będzie "ok". Właśnie przy użyciu odpowiednich metod i środków. Satel tutaj niczego nie obiecuje. To w gestii profesjonalisty jest ustalenie, czy wchodzić w dany system w danym miejscu czy nie.
  • #17 19122719
    lukbok
    Poziom 9  
    Witam,

w systemie są kontrolery i urządzenia abax1 i abax2
    Nie mam testera abax2, a tester abax1 w miejscu montażu czujki AXD-200 pokazał 60% i 45% zasięgu.
  • #18 19122938
    alster1
    Specjalista - CCTV i Alarmy Stacjonarne
    Ocena: 540
    lukbok napisał:
    tester abax1 w miejscu montażu czujki AXD-200 pokazał 60% i 45% zasięgu.

lukbok napisał:
    furtka z zamontowanym kontaktronem (AXD-200)

Może problemem nie jest Abax tylko metalowa furtka.
    cytat z instrukcji AXD-200:
    "Wybierając miejsce montażu pamiętaj, że grube mury, metalowe ścianki itp. zmniejszają zasięg sygnału radiowego."
  • #19 19126302
    wikingpk
    Poziom 13  
    Ocena: 8
    lukbok napisał:
    kontroler abax2 (ACU280) i po przeciwległej stronie domu furtka z zamontowanym kontaktronem (AXD-200) i nie ma zasięgu (no, może raz na 30 dni się pojawi).

Zmień antenę =(przepnij zworkę) z pionowej na poziomą.
  • #20 19126866
    dariusz.bembenek
    Specjalista - Alarmy Stacjonarne
    Ocena: 615
    wikingpk napisał:
    Zmień antenę =(przepnij zworkę) z pionowej na poziomą.

Pytający ma moduł ACU-280, natomiast opcja zmiany anteny jest tylko w ACU-220.
  • #21 19132478
    lukbok
    Poziom 9  
    Dobry pomysł z tą furtką - kupię 5 różnych furtek i będę sprawdzał przy której będzie zasięg.
    Teraz do głowy wpadł mi jeszcze jeden - skuję trochę tynku. Mur będzie cieńszy, może zadziała:)
  • #22 19132648
    alster1
    Ocena: 540
    lukbok napisał:
    Dobry pomysł z tą furtką - kupię 5 różnych furtek i będę sprawdzał przy której będzie zasięg.
    Teraz do głowy wpadł mi jeszcze jeden - skuję trochę tynku. Mur będzie cieńszy, może zadziała:)

Nie wiem po co ironizujesz, w końcu to Ty masz problem a nie my, staramy się tylko pomóc.
    Jeżeli bezprzewodowy czujnik masz przykręcony do metalowej konstrukcji to on ma prawo mieć mniejszy zasięg.
    Jest to zjawisko powszechnie znane, problem ten występuje np. przy czytnikach kart zbliżeniowych zamontowanych na metalowych elementach, kontaktrony też występują w wersjach do metalowych drzwi.
    Czasami wystarczy zastosować przekładkę z niemagnetycznego materiału i problem się rozwiązuje.
  • #23 19132683
    lukbok
    Poziom 9  
    Cześć,

furtka jest drewniana, a czujnik jest przykręcony do betonowego słupka.
    Przez to ironizowanie chcę powiedzieć, że takie testowanie nie ma sensu jeśli obecnie nie ma zasięgu.
    Nawet gdybym go przesunął i zasięg się pojawi to może się okazać, że nazajutrz przy innej pogodzie znowu zasięgu nie będzie. To nie ma sensu.
    Ja nie oczekiwałem od Was pomocy ponieważ w tym przypadku nic to nie da.
    Przez mój post chciałem przekazać, że nie należy do końca wierzyć w to co przekazywane jest w materiałach reklamowych Satela - dla przypomnienia wskaźnik zasięgu wskazywał 45 i 60%, a abax2 miał być następcą (lepszym, nowocześniejszym) abax1.
    Satel pisze o zasięgu 1600 m w terenie otwartym i że system służy do ochrony obiektu i wokół niego. Czy w takim wypadku nie można oczekiwać zasięgu na poziomie 10-15 m w tradycyjnym domu (nie żelbecie)?
    Jak widać nie.

Wniosek jest taki, że trzeba docelowe urządzenia zamontować na kilka dni i testować.
  • #24 19133916
    kood
    Ocena: 443
    lukbok napisał:
    Przez mój post chciałem przekazać, że nie należy do końca wierzyć w to co przekazywane jest w materiałach reklamowych Satela - dla przypomnienia wskaźnik zasięgu wskazywał 45 i 60%, a abax2 miał być następcą (lepszym, nowocześniejszym) abax1.

Bo Abax2 jest następcą lepszym i nowocześniejszym, problem jest taki że nie masz doświadczenia w montażu takich urządzeń plus do tego nie stosujesz się do instrukcji montażu to takie są efekty.

W domach po 300mkw sygnał nie spada poniżej 70%, budynki gospodarcze obok też nie problem. Radzą sobie w fabrykach gdzie poziom zakłóceń jest nieporównywalnie wyższy niż w domach. W terenie otwartym zasięg przekracza ten deklarowany przez producenta.
    Z Abax1 bywało różnie z zasięgiem i bywały problemy aby nawet sam dom zabezpieczyć.
  • #25 19135777
    Itaktojest
    Poziom 5  
    Mam ACX-220 w budynku kilkanaście metrów od domu i jest zawsze 100%. Z AXD 200 też miałem problem, dołączone baterie mają za dużo minusa zaizolowanego i zbyt głębokie włożenie baterii wyłącza czujkę. Mocniejsze stuknięcie w obudowę spowodowało przesunięcie baterii o czym dowiedziałem się dopiero po zgłoszeniu awarii przez centralę.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy nowej generacji systemu bezprzewodowego ABAX 2, który oferuje większy zasięg do 2 km, zdalną aktualizację oprogramowania oraz nowe urządzenia, takie jak sterowniki do gniazdek 230V. Użytkownicy pytają o kompatybilność z wcześniejszymi modelami, jednak ABAX 2 nie jest wstecznie kompatybilny z ABAX 1. Pojawiają się również obawy dotyczące rzeczywistego zasięgu w różnych warunkach, z doświadczeniami użytkowników wskazującymi na problemy z sygnałem w starszych budynkach. Wskazówki dotyczące instalacji sugerują, aby przed zakupem sprawdzić zasięg w docelowym miejscu montażu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA