Mam laptopa, który nie startuje. Kompletna zima, żadnej reakcji na przycisk Power. Bateria była padaka, więc ostatnio był eksploatowany z wyjętą baterią na samym zasilaczu. Rozebrałem go całkowicie, aby polookać na płytę główną, może jakiś kabelek nie łączy i znalazłem uszkodzoną kość, która wg. DataSheet jest pamięcią EEPROM:
https://www.st.com/resource/en/datasheet/m95080-r.pdf
Pewno przechowuje jakieś dane, albo z Setupu, albo czegoś innego.
Czy jeśli uda się gdzieś zdobyć taką kość, to jej wymiana bez programowania uzdrowi Laptopa, czy trzeba tam coś wgrać? Ma niby SPI, więc być może bym sobie poradził gdybym znalazł informacje co tam wgrać.
Jakieś pomysły na wskrzeszenie tego Laptopa?
Dodano po 17 [minuty]:
Widziałem, że ten scalak jest u Mousera. Czy jest jakaś metoda wysyłki od nich za parę złotych, bo coś kojarzę, że od nich tylko kurier za 80PLN, czy jakoś tak. Mieszkam niedaleko granicy, miałbym znajomego Czecha, może mogli by wysłać do niego, a ja bym sobie od niego odebrał? Jak realizujecie zakupy w Mouser?
A może jakaś polska hurtownia? W TME nie mają (tak twierdzi ich wyszukiwarka).
Dodano po 9 [minuty]:
A może jakiś zamiennik z TME?
https://www.st.com/resource/en/datasheet/m95080-r.pdf
Pewno przechowuje jakieś dane, albo z Setupu, albo czegoś innego.
Czy jeśli uda się gdzieś zdobyć taką kość, to jej wymiana bez programowania uzdrowi Laptopa, czy trzeba tam coś wgrać? Ma niby SPI, więc być może bym sobie poradził gdybym znalazł informacje co tam wgrać.
Jakieś pomysły na wskrzeszenie tego Laptopa?
Dodano po 17 [minuty]:
Widziałem, że ten scalak jest u Mousera. Czy jest jakaś metoda wysyłki od nich za parę złotych, bo coś kojarzę, że od nich tylko kurier za 80PLN, czy jakoś tak. Mieszkam niedaleko granicy, miałbym znajomego Czecha, może mogli by wysłać do niego, a ja bym sobie od niego odebrał? Jak realizujecie zakupy w Mouser?
A może jakaś polska hurtownia? W TME nie mają (tak twierdzi ich wyszukiwarka).
Dodano po 9 [minuty]:
A może jakiś zamiennik z TME?