Witam, forumowiczów. Kończę remont dom (podział na 2 mieszkania) i chciałbym wykorzystać ten moment i sam doprowadzić do niego światłowód. Wiem, że jeden z operatorów oferuje internet światłowody z montażem, który zostanie dociągnięty do domu dopiero po podpisaniu umowy. Remont kończy się za jakiś czas i nie chcę już podpisywać umowy ponieważ poprzednia umowa kończy się za 3 miesiące. Po drugie nie wiem jakiej jakości kabel dostarczy nowy operator. Po trzecie jak już mam możliwość chciałbym doprowadzić taki kabel który posłuży na długie lata i będzie lepiej dostosowany do zmian technologii. Zresztą puszczam przez ogród inne kable (m.in do domofonu) i mogę przygotować już wszystko.
Kabel wybrałem po przejrzeniu kilku tematów na forum :
- kabel żelowany w powłoce, doziemnym, włókna jednomodowe G652D, 8-12 żył.
Moje wątpliwości:
1) Czy może być jakiś problem z kompatybilnością przewodu lub z samym podłączeniem? (przy bramie zostawię odpowiedni zapas kabla)
2) Warto w ogóle montować własny przewód, czy poczekać na wizytę montera i przewody, które przywiezie?
Zadałem te pytania zarówno w salonie sprzedaży jak i na infolinii ale unikają udzielania odpowiedzi. Z góry dziękuje za rozwiane wątpliwości i pomoc.
Kabel wybrałem po przejrzeniu kilku tematów na forum :
- kabel żelowany w powłoce, doziemnym, włókna jednomodowe G652D, 8-12 żył.
Moje wątpliwości:
1) Czy może być jakiś problem z kompatybilnością przewodu lub z samym podłączeniem? (przy bramie zostawię odpowiedni zapas kabla)
2) Warto w ogóle montować własny przewód, czy poczekać na wizytę montera i przewody, które przywiezie?
Zadałem te pytania zarówno w salonie sprzedaży jak i na infolinii ale unikają udzielania odpowiedzi. Z góry dziękuje za rozwiane wątpliwości i pomoc.