logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór kabla światłowodowego do domu jednorodzinego

Barpa 31 Mar 2019 23:21 2145 5
  • #1 17878633
    Barpa
    Poziom 2  
    Witam, forumowiczów. Kończę remont dom (podział na 2 mieszkania) i chciałbym wykorzystać ten moment i sam doprowadzić do niego światłowód. Wiem, że jeden z operatorów oferuje internet światłowody z montażem, który zostanie dociągnięty do domu dopiero po podpisaniu umowy. Remont kończy się za jakiś czas i nie chcę już podpisywać umowy ponieważ poprzednia umowa kończy się za 3 miesiące. Po drugie nie wiem jakiej jakości kabel dostarczy nowy operator. Po trzecie jak już mam możliwość chciałbym doprowadzić taki kabel który posłuży na długie lata i będzie lepiej dostosowany do zmian technologii. Zresztą puszczam przez ogród inne kable (m.in do domofonu) i mogę przygotować już wszystko.

Kabel wybrałem po przejrzeniu kilku tematów na forum :
    - kabel żelowany w powłoce, doziemnym, włókna jednomodowe G652D, 8-12 żył.

Moje wątpliwości:
    1) Czy może być jakiś problem z kompatybilnością przewodu lub z samym podłączeniem? (przy bramie zostawię odpowiedni zapas kabla)
    2) Warto w ogóle montować własny przewód, czy poczekać na wizytę montera i przewody, które przywiezie?

Zadałem te pytania zarówno w salonie sprzedaży jak i na infolinii ale unikają udzielania odpowiedzi. Z góry dziękuje za rozwiane wątpliwości i pomoc.
  • #2 17878680
    zworys
    Poziom 39  
    Ocena: 571
    Te 8 -12 żył to trochę za dużo jeśli to ma być tylko jeden dostawca medium. Żeby połączyć te dwa światłowody ( Twój i dostawcy ) monterzy będą musieli spawać włókna lub założyć złączki. ( to zazwyczaj dodatkowa skrzynka ) Pytanie czy zechcą i jaki światłowód oni kładą MM czy SM, zazwyczaj wolą wprowadzić do domu swój światłowód ( mniej problemów, brak dodatkowego złącza ) który i tak zakończą przyspawanym złączem do modemu zamieniającego "światło" na "miedź". Lepiej przygotować teraz w trakcie budowy dobrą rurę z pilotem ( drutem do przeciągnięcia światłowodu ) żeby nie trzeba było kopać co ułatwi doprowadzenie światłowodu. Przy okazji - światłowodu nie zgina się jak drut, pod kątem prostym , muszą być zachowane odpowiednie łuki.
  • #3 17879030
    Zutket
    Poziom 36  
    Ocena: 1045
    Barpa napisał:
    2) Warto w ogóle montować własny przewód, czy poczekać na wizytę montera i przewody, które przywiezie?
    Zadałem te pytania zarówno w salonie sprzedaży jak i na infolinii ale unikają udzielania odpowiedzi. Z góry dziękuje za rozwiane wątpliwości i pomoc.
    Nie warto. Żaden operator nie zdecyduje się na wspawanie ostatniego odcinka ,,obcego" światłowodu, tym bardziej, że mufa i spawy będą droższe od odcinka kabla ułożonego przez ciebie. Tak więc jak Ci radził kolega pozostaje Ci ułożenie peszla (rurki) nie musi być dużej średnicy i przygotować podejście z światłowodem dla ewentualnego dostawcy usługi.
  • #4 17879395
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5392
    @Barpa
    Zutket napisał:
    Tak więc jak Ci radził kolega pozostaje Ci ułożenie peszla (rurki) nie musi być dużej średnicy i przygotować podejście z światłowodem dla ewentualnego dostawcy usługi.

Warto dać tam peszel z pilotem:
    https://www.egsystem-sklep.pl/rura-karbowana-z-drutem-320n-imq-2221-p-3512.html
  • #5 17880547
    Barpa
    Poziom 2  
    Dziękuje bardzo za informacje. Czyli odpuszczam własny światłowód i przygotowuję tylko podejście pod światłowód. I musze pamiętać tylko o peszla z pilotem albo linka do przeciągnięcia przewodu (jak rozumiem jedno z dwóch) żeby ułatwić monterom zadanie.
  • #6 17880583
    zworys
    Poziom 39  
    Ocena: 571
    Warto pamiętać że światłowód to nie wszystko. Gdzieś to się ma kończyć , stanie tu konwerter z którego muszą pójść przewody UTP do konkretnych urządzeń. To najlepiej zaplanować na etapie budowy żeby potem nie trzeba było kuć , wiercić, kombinować z kładzeniem nowego okablowania, zwłaszcza że światłowodu tak łatwo nie można przedłużyć.
REKLAMA