logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak wyłączyć monitorowanie wentylatora CPU w BIOS na płycie ASUS P5E-VM-DO?

WiktorZizuu 02 Kwi 2019 13:25 3402 6
REKLAMA
  • #1 17881386
    WiktorZizuu
    Poziom 5  
    Ocena: 6
    Siemkaa, mam taki problem z wentylatorem od procesora, ponieważ przy włączeniu komputera pokazuje mi ten błąd i możliwe, że w biosie coś zmieniłem, ponieważ chciałem włączyć PCIe. Wiecie może jak wyłączyć monitorowanie wentylatora, albo naprawić? Wentylator się kreci i nie halasuje.

Parametry komputera:
    Intel core 2 quad q9550
    4GB RAM
    Plyta glowna z asus P5E-VM-DO
    Karta graficzna GTX 550ti
    Zasilacz 600W Cooler Master
  • REKLAMA
  • #2 17881634
    kiss39
    Poziom 39  
    Ocena: 635
    Witam

Masz w BIOS-ie trzy tryby ustawień wentylatora CPU ręcznie po włączeniu opcji na Enable(masz dostępne opcjje)
    WiktorZizuu napisał:
    przy wlaczeniu komputera pokazuje mi ten blad i mozliwe ze w biosie cos zmienilem poniewaz chcialem wlaczyc pcie.
    Jak chcesz żaby nie wyświetlał się komunikat "Error ... przy starcie PC to w BIOS w opcji wentylatora przy prędkość wentylatora RPM robisz Ignored.
  • REKLAMA
  • #3 17881706
    WiktorZizuu
    Poziom 5  
    Aa mozesz troche bardziej wyjasnic bo troche zielony w tym jestem

Dodano po 1 [minuty]:

Gdzie znajde ustawienia wentylatora
  • REKLAMA
  • #4 17881714
    kiss39
    Poziom 39  
    Momencik podeślę screeny i będą podczepione pod post wyżej czyli #2
  • #5 17881717
    WiktorZizuu
    Poziom 5  
    Okejj dziekuje i czekam
  • REKLAMA
  • #6 17881769
    kiss39
    Poziom 39  
    Komunikat:
    CPU Fan Error!
    Press F1 to Resume

Wchodzisz do BIOS płyty głównej najczęściej to po wciśnięciu DEL i pamiętaj przy wyjściu z BIOS o zapisaniu ustawień, aby były zatwierdzone.

A. W BIOS opcje włączenia i ustawień wentylatora CPU masz w Power > Hardware Monitor
    Power > Hardware Monitor

B.
    W oknie Hardware Monitor trzeba włączyć [Enabled] funkcje CPU Q Fan Control Pozbycie sie komunikatu CPU Fan Error robisz za pomocą funkcji CPU Fan Speed - przestawiając na Ignored

a.
    Funkcję (trybu) ostawień prędkości obrotów CPU, CPU Fan Profile
    Optimal - optymalny
    Silent Mode - tryb cichy (najniższe obroty wentylatora)
    Performance mode
    - tryb wydajny (maksymalne obroty wentylatory)

Zanim ustawisz tryb wentylatora CPU trzeba określić jakie sa bezpieczne temperatury procesora i stan chodzenia. Pomocnym są programy CPU-z i Core Temp

- sprawdzenie bezpiecznej temperatury dla modelu procesora na stronę producenta (stopnie)
    - test temperatury programem CPU-z i Core temp, które maksymalnie obcezają wszystkie rdzenie procesora

• #7 17881789
    WiktorZizuu
    Poziom 5  
    Dzieki bardzooo

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z komunikatem "CPU Fan Error" przy uruchamianiu komputera, co może być spowodowane zmianami w BIOSie. Aby wyłączyć monitorowanie wentylatora CPU, należy wejść do BIOSu (zwykle przez naciśnięcie klawisza DEL), a następnie przejść do sekcji Power > Hardware Monitor. W tej sekcji można włączyć funkcję CPU Q Fan Control oraz ustawić prędkość wentylatora na "Ignored", co pozwoli na zlikwidowanie komunikatu o błędzie. Użytkownik może również wybrać tryb pracy wentylatora: Optimal, Silent Mode lub Performance Mode, w zależności od preferencji dotyczących hałasu i wydajności.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA