logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

INT-TSI nie łączy się z Integra 64 po aktualizacji - co robić?

marlog 03 Kwi 2019 21:50 3900 15
REKLAMA
  • #1 17884442
    marlog
    Poziom 12  
    Integra 64 - manipulator INT-TSI po ostatniej przygodzie z certyfikatami i ciągłych restartach manipulatora niczego nieświadomy myślałem że problem leży w zasilaniu. Podłączyłem manipulator do niezależnego zasilania DC-12V co oczywiście nie przyniosło efektu, odłączyłem TSI od zasilania i tak sobie wisiał na ścianie bezużytecznie do momentu aż natknąłem się na info Satela o konieczności aktualizacji.
    Zmieniłem datę, zaktualizowałem soft przez kartę SD niestety mam ciągle komunikat "brak połączenia z centralą". Próbowałem połączenia na krótko do CA i nic.
    Wykluczam usterkę Integry ponieważ mam podpięty do złączy CKM i DTM moduł ETHM i inny manipulator działają poprawnie. Natomiast zwarcie tych złączy (CKM - DTM) na manipulatorze w celu wywołania trybu serwisowego i zmiany adresów również działa poprawnie.
    Zmieniałem adres na TSI, robiłem identyfikację LCD (nie znajduje oczywiście tego manipulatora).
    Brakuje mi pomysłów co jeszcze mogę zmienić, sprawdzić ?
    Może zmiana oprogramowania na Integrze ? jest 1.17 PL z 2017-06-21. Może ktoś z bardziej doświadczonych kolegów zetkną się z tym problemem lub ma pomysł co z tym można zrobić ? Czy tylko serwis Satela mnie uratuje. ?
  • REKLAMA
  • #2 17885948
    Szymonk321
    Poziom 6  
    Ocena: 2
    Aktualizacja integry powinna rozwiązać problem
  • REKLAMA
  • #3 17901051
    tommies
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    A czy masy zewnętrznego zasilacza od manipulatora i centrali są połączone?
    Miałem podobny problem i połączenie mas pomogło :)
  • #4 17901324
    marlog
    Poziom 12  
    Problem rozwiązany chociaż łatwo nie było.
    Zmieniłem oprogramowanie na Integrze z 1.17 na 1.18, zmieniłem jeszcze raz soft na INT-TSI, połączyłem na krótko z centralą i INT-TSI ożył. Już nie kombinowałem z zasilaniem zewnętrznym i podpiąłem z powrotem do zas. CA. Działa !
  • #5 17901485
    tommies
    Poziom 11  
    Proponuje sprawdzić jakie jest maksymalne obciążenie prądowe dla wyjść w Integrze 64 bo np. w 128WRL taki manewr jest mocno ryzykowny i wszyscy doradzają zewnętrzny zasilacz.
    najlepiej połączyć masy i kłopotu nie ma - też cały weekend się denerwowałem że nie działa aż kolega mi podpowiedział i ożyło ;)
    Ogólnie INT-TSI jest kłopotliwa. U mnie w domu, pomimo, ze działa wyłącznie jako zwykła klawiatura, to sama z siebie potrafi się zawiesić.
  • #6 17901538
    didotom
    Poziom 16  
    Ocena: 21
    tommies napisał:
    Proponuje sprawdzić jakie jest maksymalne obciążenie prądowe dla wyjść w Integrze 64 bo np. w 128WRL taki manewr jest mocno ryzykowny i wszyscy doradzają zewnętrzny zasilacz.
    najlepiej połączyć masy i kłopotu nie ma - też cały weekend się denerwowałem że nie działa aż kolega mi podpowiedział i ożyło ;)
    Ogólnie INT-TSI jest kłopotliwa. U mnie w domu, pomimo, ze działa wyłącznie jako zwykła klawiatura, to sama z siebie potrafi się zawiesić.

ja u siebie mam 7 manipualtorów włacznie z ethm-1 p,
    2szt TSI, wszystko zawsze najnowszy stof i poza ostatnią wpadką z certyfikatami, nie zdarza mi się zawieszanie TSI, jednak nie wyobrażam sobei nie posiadać zwykłego manipulatora :)
  • #7 17902957
    kood
    Specjalista - CCTV i Alarmy Stacjonarne
    Ocena: 443
    tommies napisał:
    np. w 128WRL taki manewr jest mocno ryzykowny i wszyscy doradzają zewnętrzny zasilacz.

Nie jest ryzykowne, Ci "wszyscy" jak by mieli pojęcie o czym mówią to doradzili by zrobienie bilansu prądowego i albo mieścimy się w wydajności zasilacza/wyjść centrali i zasilamy z centrali albo się nie mieścimy i zakładamy zasilacz buforowy.

tommies napisał:
    Ogólnie INT-TSI jest kłopotliwa.

Może ta kłopotliwiść wynika z tego że jak widzę system był zakładany metodą prób i błędów.
  • REKLAMA
  • #8 17906730
    tommies
    Poziom 11  
    Ale właśnie to wynika z bilansu prądowego. WRL128 oferuje mnóstwo możliwości, ale wbudowany zasilacz ma tylko 2A.
    System z wyjątkiem dotykowej INT-TSI działa prawidłowo. Zważywszy na ilość tematów o klopotach z INT-TSI moje problemy nie są czymś wyjątkowym.
    Rozmawiałem ostatnio z konserwatorem z Solida - kilka lat temu przeszli na Risco, bo po prostu jakość wyrobów Satela znacznie się pogorszyła.
  • #9 17906749
    kood
    Ocena: 443
    tommies napisał:
    Rozmawiałem ostatnio z konserwatorem z Solida - kilka lat temu przeszli na Risco, bo po prostu jakość wyrobów Satela znacznie się pogorszyła.

No zapewne było to związane z jakością a nie ceną 😆
  • #10 17907083
    marlog
    Poziom 12  
    Manipulator działa poprawnie poza ta jedną przygodą, a poza tym ładnie wygląda w salonie na ścianie :)
    Na plus na pewno jest funkcjonalność i możliwość dopasowania pd własne potrzeby.
    Co do bilansu mocy w TSI w opcjach jest test który to weryfikuje.
  • #11 17969545
    tnm4
    Poziom 11  
    Ocena: 10
    cześć,
    A czy ktoś z szanownego grona miał problem z losowymi restartami INT-TSI, które czasami powodują również sabotaż tego modułu i z efekcie alarm (z reguły sic! w nocy!)? co jakiś czas manipulator zaczyna wydawać głośny dźwięk i pokazuje się ikona alarmu...w logu można zobaczyć zdarzenia: Sab. modułu (ob) oraz Moduł (ok). Oba zdarzenia następują praktycznie jednocześnie, z reguły powiązane są ze zdarzeniem Restart modułu. Będę wdzięczny za sugestie co może być przyczyną takiego działania.
  • #12 20249609
    Ryszard Getka
    Poziom 9  
    tnm4 napisał:
    cześć,
    A czy ktoś z szanownego grona miał problem z losowymi restartami INT-TSI, które czasami powodują również sabotaż tego modułu i z efekcie alarm (z reguły sic! w nocy!)? co jakiś czas manipulator zaczyna wydawać głośny dźwięk i pokazuje się ikona alarmu...w logu można zobaczyć zdarzenia: Sab. modułu (ob) oraz Moduł (ok). Oba zdarzenia następują praktycznie jednocześnie, z reguły powiązane są ze zdarzeniem Restart modułu. Będę wdzięczny za sugestie co może być przyczyną takiego działania.

Mam ten sam problem z losowymi restartami kończącymi się komunikatem "Sab.modułu (ob)" oraz restartem modułu INT-TSH2. Chętnie poznałbym poradę w tej sprawie kogoś z Kolegów. Z góry dziękuję.
  • #13 20249651
    Wojqnaff
    Poziom 1  
    Witam,
    Ja walczyłem z tym problemem dość długo. Pierwszym krokiem była podmiana manipulatora (wziąłem swój sprawdzony, działający już chwilę) okazało się że resety u klienta dalej występują.
    A ten pierwszy manipulator zamontowałem u siebie w domu i działał prawidłowo.

Dlatego po konsultacji z działem wsparcia Satel wszystko wskazywało na jakieś czynniki zewnętrzne.
    Wymieniłem chyba wszystko w instalacji poza domem:) ( podmiana zasilacza, wymiana przewodu, filtr na zasilaniu 230V, aktualizację itp.)

Po konsultacji z kolegami z branży okazało się że problem resetów TSI jest dość częsty tylko w większości są to resety nie powodujące alarmu sabotażu.
    Zacząłem cisnąć dział wsparcia i kazali wysłać manipulator. Wrócił po dwóch tygodniach z adnotacja Wymiana oprogramowania czy jakoś tak.
    Teraz działa i jest ok.
    Podobno znany problem w satelu tylko głośno o tym nie mówią.
  • #14 20251317
    Ryszard Getka
    Poziom 9  
    Wojqnaff napisał:
    Witam,
    Ja walczyłem z tym problemem dość długo. Pierwszym krokiem była podmiana manipulatora (wziąłem swój sprawdzony, działający już chwilę) okazało się że resety u klienta dalej występują.
    A ten pierwszy manipulator zamontowałem u siebie w domu i działał prawidłowo.

Dlatego po konsultacji z działem wsparcia Satel wszystko wskazywało na jakieś czynniki zewnętrzne.
    Wymieniłem chyba wszystko w instalacji poza domem:) ( podmiana zasilacza, wymiana przewodu, filtr na zasilaniu 230V, aktualizację itp.)

Po konsultacji z kolegami z branży okazało się że problem resetów TSI jest dość częsty tylko w większości są to resety nie powodujące alarmu sabotażu.
    Zacząłem cisnąć dział wsparcia i kazali wysłać manipulator. Wrócił po dwóch tygodniach z adnotacja Wymiana oprogramowania czy jakoś tak.
    Teraz działa i jest ok.
    Podobno znany problem w satelu tylko głośno o tym nie mówią.

Witam,
    Dziękuję za odpowiedź i zawarte w niej informacje.
    Nie jestem "zawodowcem" w branży systemów alarmowych, ale mam trochę wiedzy i doświadczenia z elektroniką i systemami komputerowymi. Postaram się jednak powalczyć z moim egzemplarzem manipulatora INT-TSH2 (z dwóch, które mam zainstalowane w systemie, nie działa prawidłowo jeden. Drugi jest O.K.). Zacznę od ponownego wgrania aktualnego oprogramowania firmware, w tym także do centrali. Mam także podejrzenie co do prawidłowego działania mikrowyłącznika antyysabotażowego zamontowanego wewnątrz obudowy wadliwego manipulatora. "Klika" on niezbyt precyzyjnie, tak jak gdyby zacinał się. W manipulatorze nie wykazującym wad "klikanie" brzmi "szlachetniej". O efektach powiadomię.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #15 20251391
    alster1
    Ocena: 540
    Ryszard Getka napisał:
    Mam także podejrzenie co do prawidłowego działania mikrowyłącznika antyysabotażowego zamontowanego wewnątrz obudowy wadliwego manipulatora. "Klika" on niezbyt precyzyjnie, tak jak gdyby zacinał się

Występują dwa rodzaje alarmów sabotażowych manipulatora, oba można zidentyfikować w pamięci zdarzeń centrali.
    1. alarm z przełącznika sabotażowego, zapisywany jako (tmp)
    2. brak obecności manipulatora, zapisywany jako (ob)

INT-TSI nie łączy się z Integra 64 po aktualizacji - co robić?

W 99% przypadków pojawia się ten drugi rodzaj alarmu, czyli chwilowy zanik komunikacji manipulatora z centralą.
    Chyba nikt nie znalazł rozwiązania tego problemu, można go jedynie "zamaskować" czyli uczynić niewidocznym, pisałem o tym tutaj: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3558125-30.html#18710756
  • #16 20327357
    Ryszard Getka
    Poziom 9  
    Pozdrawiam Kolegów i dziękuję za inspirujące porady dotyczące głównie manipulatora INT-TSI, z którymi zapoznałem się dokładnie.

Moje problemy z restartami manipulatora INT-TSH2, które wynikały z okresowego braku obecności jednego z dwóch manipulatorów INT-TSH2 zainstalowanych w moim systemie w domu (nosi on nazwę w systemie "INT-TSH2 Piętro" ) były sygnalizowane następującymi komunikatami:
    Przykład:
    Sab. modułu (ob) - Piwnica_zewn
    2022-11-29 18:37 INT-TSH2 Piętro

Restart modułu - INT-TSH2 Piętro
    2022-11-29 18:38

Moduł ok (ob) - Piwnica_zewn
    2022-11-29 18:38 INT-TSH2 Piętro
    ("Piwnica_zewn" to nazwa strefy w której pojawiają się komunikaty na drugim manipulatorze INT-TSH2)

W tym czasie identyczny manipulator "INT-TSH2 Garaż" działał poprawnie od początku instalacji w systemie, w lutym tego roku.
    Manipulator "INT-=TSH2 Piętro" zaczął wykazywać błędy po około 3 miesiącach od zainstalowania w systemie, w połowie lipca. Awarie powtarzały się początkowo co ok. dwa tygodnie, od września co tydzień, a w październiku raz na tydzień. Pod koniec października awarie zaczęły się już powtarzać po dwa razy dziennie i wyłączyłem zasilanie systemu, szukając rady na portalu elektroda.pl

W dniu 29 listopada spróbowałem zaktualizować oprogramowanie firmware INT-TSH2 do wersji 2.00.009 wydanej dnia 2022-05-09. Manipulator działający do tej pory poprawnie (INT-TSH2 Garaż) przyjął nową wersję oprogramowania firmware po zapisaniu jej na karcie mikroSD (dotychczas znadjsującej się w manipulatorze) i po wykonaniu uaktualnienia zgodnie z instrukcją SATEL. Próba uaktualnienia manipulatora "INT-TSH2 Piętro" który działał niepoprawnie nie powiodła się, jeśli nowe oprogramowanie było zapisywane na karcie mikroSD znajdującej się do tej pory w manipulatorze, na której były zapisane także inne pliki sterujące pracą manipulatora, w tym pliki graficzne i zawierające makropolecenia.
    Uaktualnienie manipulatora "INT-TSH2 Piętro" do wersji firmware 2.00.009 nastąpiło poprawnie po zapisaniu pliku z oprogramowanie na nowej, czystej karcie pamięci mikroSD. Po włożeniu jej do manipulatora i wykonaniu uaktualnienia zgodnie z instrukcją SATEL, punkt 6.1. "Aktualizacja przy pomocy funkcji" operacja powiodła się i manipulator wykazał zainstalowanie wersji 2.00.009.

Po nadpisaniu (w miejsce poprzedniego) nowego oprogramowania firmware wersji 2.00.009 na karcie mikroSD, która znajdowała się poprzednio w manipulatorze, ale bez kasowania pozostałych plików dotychczas znajdujących się na karcie, manipulator rozpoczął poprawne działanie z zachowaniem wszystkich pozostałych funkcji, w tym makropoleceń, podglądu wejść itd. - działa poprawnie do dziś i oby tak dalej.

Dziękuję Kolegom za pomoc i podpowiedzi, w tym za informacje o wykonaniu ponownych instalacji oprogramowania, wykonaniu naprawy przez serwis SATEL przez wgranie oprogramowania systemowego do manipulatora oraz wyjaśnienia znaczenia komunikatów o sab. modułu z dodatkiem (ob).

RG

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z manipulatorem INT-TSI, który nie łączył się z centralą Integra 64 po aktualizacji oprogramowania. Po kilku próbach, w tym podłączeniu do niezależnego zasilania i aktualizacji daty, problem nie ustępował. Użytkownicy forum sugerowali sprawdzenie połączeń masy oraz aktualizację oprogramowania zarówno manipulatora, jak i centrali. Ostatecznie, po zmianie oprogramowania na Integrze z wersji 1.17 na 1.18 oraz ponownym wgraniu softu do INT-TSI, problem został rozwiązany. Inni użytkownicy zgłaszali podobne problemy z losowymi restartami manipulatorów, które często kończyły się alarmem sabotażowym. Wskazano na możliwe przyczyny, takie jak zewnętrzne czynniki zakłócające oraz problemy z mikrowyłącznikiem antysabotażowym.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA