logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Crucial BX100, WD10EZEX - Znikające dyski twarde, restart kompa.

kubadini 04 Kwi 2019 09:37 711 9
REKLAMA
  • #1 17885062
    kubadini
    Poziom 9  
    Witam, mam taki problem z kompem. Zaczęło się od wywalanie podczas grania i info, o problemie z odczytywaniem danych, myślałem, że to mój HDD pada (raz jak mnie wywaliło do pulpitu, to win nie widział w ogóle hdd), ale przeżuciem gierkę na SDD, było jakieś 3/4 godz. dobrze (nie ciągłego grania, raczej sesje po 30 - 60 min) i znowu mnie wywaliło, tym razem bez żadnego komunikatu, czarny ekran i pierdzenie w słuchawkach(to się stało 1 raz). dodam, że po restarcie bios nie widział ssd, ale widział hdd, dopiero po kolejnym restarcie widział oba dyski, bez mojej jakiekolwiek ingerencji, sam z siebie je znalazł. HD Tune na sdd pokazał 0 % bad sectorów, na hdd z kolei raz pokazał 2 % bs, za 2 razem 0.2 % bs. Załączam wyniki OCCT, ale nie wiem czy zrobiłem to poprawnie.

Gigabyte B85-D3H
    I5 4570s
    2 różne kości po 4GB
    Radeon r9 200 series
    Corsair VS 550
    Windows 10 Home, 64bit
    sdd Crucial BX100 120GB
    hdd WD Blue WD10EZEX 1TB
    Załączniki:
    • OCCT Test 09-13.7z (778.77 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 17885080
    badboy84
    Poziom 43  
    Ocena: 1483
    Crystal Disk Info -> rozciągnij do widoku całego okna, Funkcje zaawansowane -> wartość RAW zmień na 10[DEC] będzie bardziej czytelne. Wstaw zrzuty obydwu dysków. Podmieniałeś może kable SATA? Sprawdziłeś zasilanie dysków?
  • REKLAMA
  • #4 17885179
    kubadini
    Poziom 9  
    Komputer sam się wyłączył, zasilacz umiera ? Po chwili bez problemu odpalił. Nie ruszałem kabli, zasilania też nie sprawdzałem, w załączeniu smart obu dysków

Crucial BX100, WD10EZEX - Znikające dyski twarde, restart kompa. Crucial BX100, WD10EZEX - Znikające dyski twarde, restart kompa.
  • Pomocny post
    #5 17885211
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #6 17885228
    kubadini
    Poziom 9  
    Co do odłączenia i testu to mogę to zrobić dopiero popołudniu, wtedy dam znać czy pomogło.

Zastanawiam się, czy walnięty hdd też by wpływał na znikanie sdd i zasilanie ? Pociągnie jeszcze, czy zamawiać od razu nowy ? Jak tak to wziąć ten https://www.morele.net/dysk-seagate-barracuda-1tb-6gb-s-sata-st1000dm010-1042371/ czy ten https://www.morele.net/dysk-toshiba-p300-1tb-hdwd110uzsva-860921/.

I czy po ewentualny zakupie nowego i zerowaniu starego mogę go jeszcze ewentualnie używać na jakieś śmieci typu filmy/seriale aż zdechnie do końca czy jednak będzie miał negatywny wpływ na stabilność ?
  • #7 17885269
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #8 17885894
    kubadini
    Poziom 9  
    Oj te pomiary to chyba jednak nie na moją głowę. Ale odpiąłem hdd i zauważyłem, ze ten zakrzywiony plastik przy drucikach do których podłącza się zasilanie jest uszkodzony, same druciki wyglądają ok, nie wioem czy uszkodziłem to tearz czy wcześniej. Ale to pewnie jest przyczyna, jednak prosiłbym jeszcze o potwierdzenie i czy ewentualnie mogę to podłączyć i będzie bajglać jako 3 dysk, czy jednak będzie powodował problemy z komputerem i wywalić to w cholerę. BTW od jakiejś godziny po odłączeni hdd na razie wszystko gra.
  • REKLAMA
  • #9 17885905
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #10 17887442
    kubadini
    Poziom 9  
    Zamówiłem nowy dysk, do przyjścia podłączyłem stary i odziwo wszystko gra jak trzeba, może coś było źle podłączone, ale dziwne, że tak samo z siebie się zruszyło, bo komputer od ok 2 miesięcy nieruszany. Niemniej dzięki za pomoc.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z komputerem, który objawiał się znikaniem dysków twardych (SSD Crucial BX100 i HDD WD10EZEX) oraz restartami systemu. Po przeniesieniu gier na SSD, problem nadal występował, a BIOS czasami nie wykrywał dysków. Użytkownik przeprowadził testy SMART, które wykazały różne wyniki bad sectorów. W odpowiedziach zasugerowano sprawdzenie kabli SATA, zasilania oraz wykonanie testów z odłączonym HDD. Po odłączeniu HDD komputer działał poprawnie, co sugerowało, że uszkodzony HDD mógł wpływać na stabilność systemu. Użytkownik zamówił nowy dysk, a po podłączeniu starego, system działał bez problemów, co wskazuje na możliwe luźne połączenie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA