logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy warto kupić aparat Photon 484 czy lepiej wybrać inny model?

flame666 10 Wrz 2005 17:57 1446 7
REKLAMA
  • #1 1807170
    flame666
    Poziom 11  
    Czy jest to aparat godny uwagi?
    A może jednak poszukać czegoś innego? ale czego?
  • REKLAMA
  • #2 1807220
    wroblewg
    Poziom 21  
    Ocena: 7
    Photona,Hp,Yakumo,Aipteki i inną egzotykę sobie daruj - wywalisz tylko w błoto masę kasy.
    Poszukaj raczej czegoś w ofercie firm, które wiedzą co robią:
    Canon - ciekawe kompakty serii A
    Minolta - Tani UZ -Z10, Z3 z AS-em...
    Olek - 765,770...

Wszystko zalezy czego oczekujesz po aparacie.
  • REKLAMA
  • #3 1807290
    flame666
    Poziom 11  
    powiedzmy, że szukam czegoś podobnego do tego Photona ( aparat z podobnymi funkcjami ) tyle że w podobnej cenie :|
  • #4 1807444
    wroblewg
    Poziom 21  
    Zobacz, poczytaj o Minolta Z10 ,droższy, ale godny polecenia Fuji S5500....
    Co o tym sadzisz ?
  • REKLAMA
  • #5 1807823
    flame666
    Poziom 11  
    Faktycznie minolta Z10 będzie chyba lepszym rozwiązaniem :) ale podobno jest problem jak coś się w niej zepsuje :? ( :?: )
    Co do FujiS550 - bardzo fajny, ale...
    Mam 1000-1100 pln na aparat i przydało by sie, żeby w tej kwocie była karta pamięci i bakterie z łądowarką :)
  • REKLAMA
  • #6 1817283
    Marbi
    Poziom 2  
    Aparat jest niezly, super funkcje. Zdjecia w każdej rozdzielczosci extra. Na karcie 512 MB w najlepszej rozdzielczości wchodzi ok 450 fotek, w najmniejszej blisko 5000. Zoom optyczny bez zarzutów, cyfrowy gorzej.Ale kto przy 8krotnym zoomie optycznym bedzie uzywal cyfry:-).

Jeśli chodzi o wady: jest w oprogramowaniu błąd, który powoduje zawieszanie się aparatu. Wtedy jedynym wyjściem jest wyjęcie baterii. Wgranie nowego oprogramowania lekko poprawia tą usterkę.

Mam ten aparat od prawie roku, a jeszcze nie poznalem wszystkich funkcji Photona.

Poza tym aparat godny polecenia.
  • #7 1817672
    wroblewg
    Poziom 21  
    flame666 to rzeczywiście raczej Z10 :)

Marbi - szczerze mówiąc nie poleciłbym go wrogowi.
    "Zapomniałeś" o nieco utrudnionym łączeniu dodatkowych akcesoriów + wszystkie wady już pewnie ze sto razy opisywane.
  • #8 1818325
    mArKo85
    Poziom 16  
    Ocena: 4
    Witam. Co do aparatu:
    mój szwagier taki właśnie aparat ma... chodzi elegancko, zdjęcia cacy (szwagier się troszke zajmuje fotografią i normalnie miodzio... zdjęcia są takie że szczena opada...) ostatnio zainstalowano mu w serwisie nowe oprogramowanie... jest jeszcze lepiej niż przedtem. Efekty dostepne w aparacie sa bardzo dobre i funkcje super. Do tego jeszcze dodatkowa lampa (przez port podczerwnieni - takie bajery kosztują - dokupuje sie je osobno, ale są przydatne) i normalnie aparacik nie do zdarcia... co do jakości zdjęć, to szwagier robi porównywalne (a moim zdaniem nawet lepsze ;) ) do aparatów typu Canon itp.
    ja bym sie nie wahał go kupić... jeśli ktoś ma takie zacięcie do pstrykania to jest jak ulał (na początku trzeba go sobie oczywście dobrze ustawić i wyregulować, ale to każdy kto sie tym zajmuje pewnie dobrze wie).
    Pozdrawiam.
    Ps. ja też sobie ten aparacik mam zamiar kupić ;)

Podsumowanie tematu

✨ Aparat Photon 484 jest oceniany jako model z zaawansowanymi funkcjami i bardzo dobrą jakością zdjęć, oferujący m.in. 8-krotny zoom optyczny oraz dużą pojemność pamięci na zdjęcia (np. 512 MB karta pozwala na około 450 zdjęć w najwyższej rozdzielczości). Występuje jednak błąd w oprogramowaniu powodujący zawieszanie się aparatu, który można częściowo złagodzić aktualizacją firmware. Użytkownicy polecają rozważenie alternatyw z bardziej renomowanych marek, takich jak Canon (kompakty serii A), Minolta (modele Z10, Z3) oraz Fuji (S5500), zwracając uwagę na lepszą jakość wykonania i wsparcie serwisowe. Minolta Z10 jest chwalona za funkcjonalność, ale pojawiają się opinie o problemach z serwisem. W budżecie około 1000-1100 PLN warto uwzględnić koszt karty pamięci i baterii z ładowarką. Dodatkowo Photon posiada możliwość podłączenia zewnętrznej lampy błyskowej przez port podczerwieni, co jest rzadkością w tej klasie aparatów. Podsumowując, Photon 484 to solidny aparat z bogatym wyposażeniem, ale z ryzykiem problemów software’owych, podczas gdy modele Minolta i Fuji oferują lepszą niezawodność i wsparcie, choć często w wyższej cenie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA