logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki aparat cyfrowy w cenie do 1100zł polecacie 2005?

ajronman 03 Maj 2016 17:27 6102 175
Najlepsze odpowiedzi

Jaki aparat cyfrowy do około 1100 zł z matrycą 5 Mpix i co najmniej 10x zoomem optycznym warto kupić?

Jeśli zależy Ci na dużym zoomie, forumowicze bardziej polecają Minoltę Z3 niż Z5, a zamiast Kodaka radzą rozważyć inne marki. [#1500864] Z5 krytykowano za zbyt dużą liczbę pikseli na małej matrycy, przez co ma szumy, obcięte czasy i słabe możliwości zdjęć nocnych, a Kodakowi zarzucano problemy z balansem bieli i zbyt dużą kompresję. [#1500864] W rodzinie „Z” warto patrzeć raczej na Z1, Z2, Z3 lub Z10; Z3 ma mniejsze szumy i AntiShake, więc wypada bezpieczniej od Z20/Z5. [#1503970][#1642265] Jako alternatywę w tej cenie często wskazywano Canona serii A, zwłaszcza A510/A520: A510 chwalono za sensowną matrycę i mniejsze szumy, a A520 za większe możliwości, choć przy tej samej wielkości matrycy i większej liczbie pikseli potrafi bardziej szumieć. [#1509098][#2016291]
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
  • #1 1500106
    ajronman
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Poprzednie posty.

Witam nosze się z zamiarem kupna apartu cyfrowego z 5 mln matrycą i zoomem optycznym nie mniejszym niż 10 x. Chciałbym się zapytać o wasze opinie na temat tych dwóch aparatów. Czy ktoś ma może jakieś porównania tych dwóch modeli względem siebie? Testy porównwcze itp? Jak wypadają w konfrontacji między sobą?
    Za linki bądź opinie będe bardzo wdzięczny.

Pozdrawiam
  • #2 1500843
    reyou
    Poziom 11  
    Witam
    Mam zamiar w tym tygodniu kupić Minolte Dimage Z3. zoom x 12, matryca 4 mln. Czy ktoś z Was zna ten aparacik. Generalnie pasuje mi jego wygląd (ergonomia), funkcje (miałem kiedyś z1 od znajomego na wyjeździe). Jako całkwity antytalent fotoamator mam pytanie odnośnie trwałości tych aparatów i jakości zdjęć przy innych obecnych modelach (np canon z zoom x1o, fuji, olympus etc)
  • #3 1500864
    wroblewg
    Poziom 21  
    Ocena: 7
    Poszukaj czegoś innego - Z5 - za duzo pixeli na za małej powierzchni - czyli szumi, do tego obcięcie czasów, więc nocne fotki nie do wykonania.
    Kodak - balans bieli zgubi się w mieszanym oswietleniu, a o ręcznym jego ustawieniu zapomnij, często zgłaszano też zbyt dużą kompresję zdjęć.

:)
  • #4 1502920
    reyou
    Poziom 11  
    To polecasz Z5??, Czy cała seria z... jest raczej kiepska? A jak sprawa wygląda z Canonem i FUji??

Pozdrawiam
    reyou
  • #5 1503201
    ajronman
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Hmmm wychodzi na to że ani jeden ani drugi - nic rewelacyjnego ?
    Wiem że każdy będzie chwalił to co ma, znaczy ktoś ma kodaka powie oczywiście że kodak lepszy i odwrotnie. Jestem można powiedzieć albo inaczej na pewno nie jestem profesjonalistą w dziedzinie fotografii i chodzi mi o to żebym poprostu nie żałował wydanej kaski (przecież nie małej) na którykolwiek z tych modeli. Miałem na myśli jakies obiektywne porównanie tych dwóch aparatów a nigdzie nie mogę tego znależć. A jeśłi uważacie że są fajniejsze aparaty w tej cenie prosze o propozycje. Powiem jeszcze szczerze że zoom 10x optyczny no i jeszcze wcale niezłe filmiki (minolta) te parametry przecież chyba są coś warte?
    hmmm no nie wiem

Pozdrawiam
  • #6 1503970
    wroblewg
    Poziom 21  
    Jeśli już zetka, to z1,2,3,10 - z5 i 20 już wcześniej opisałem :)

ajronman - Zobacz Fuji 5500 - tylko nie wiem jak cena ;)
    No i wybierz sie do skepu na "macanie" ;)
  • #7 1505028
    mar3
    Poziom 17  
    Ocena: 12
    Mial ktos konica-minolta g600 jak sie sprawuje co sadzicie o tym aparacie
  • #8 1508837
    malik123
    Poziom 17  
    Ocena: 37
    WItam
    wroblewg
    prawie mnie tu na forum nie ma ale pozwole sobie zadac pytanie
    wroblewg jakiego cyfraka bys kupil do 1000
    niezalezy mi na zoomach chce zeby mial karty mmc/sd i byl na aku paluszki AA AAA lub jakies typowe, mial niewielki rozmiary to wszystko, do zdjec rodzinnych myslalem o nikon5600 lub innym nikonie
    z gory dzieki, a widze że z Twoją wiedzą odpowiedz bedzie bardzo mi pomocna
    pozdrawiam
  • #9 1509098
    wroblewg
    Poziom 21  
    Nikon - przyjemna małpka, jeśli chcesz poprostu pstrykać, a nie pociąga Cię kombinowanie z parametrami zdjęcia będzie dobry.

Cóz można polecić....
    Canona serii S - dobra optyka, dobry Auto, funkcje manualne więc pobawić się da ( wadą będzie dla ciebie zasilanie )
    Canon serii A - dobrze jakbyś trafił na A80 - 4mpix na dużej matrycy co oznacza niskie szumy, zasilanie AA karty CF. Nowe A5x0 mają trochę mniejszą matrycę, karty SD/mmc i zasilanie AAA.

Z innych firm.... Z1,Z2 Minolty - zoom x10 / SD-MMC / AA, z10 - przyjemny aparacik - zoom x8 zwarta konstrukcja na sd/mmc i AA jako zasilanie.

Jak napisałem ajronman'owi Wybierz się też do sklepu - weź w rękę, sprawdź czy dobrze leży ;)
  • #10 1509101
    maxx2
    Poziom 16  
    Ocena: 2
    wroblewg napisał:
    ... Nowe A5x0 mają trochę mniejszą matrycę, karty SD/mmc i zasilanie AAA
    a nie AA ? jak np.A510 ?

czy ktos z posiadaczy A510 zauwazyl ze aparat resetuje ustawienia ? ale nie date i godzine, w ciagu tak 3 miesiecy mialem to moze z 5 razy...
  • #11 1509424
    malik123
    Poziom 17  
    Ocena: 37
    wlasnie o Z2 tez myslalem
    wielki dzieki wroblewg
    pozdrawima
  • #12 1509934
    czoja
    Poziom 1  
    witam!
    chciałbym kupić aparacik w cenie do 1500zl; przyznam, że nie bardzo się na tym znam i nie wiem co wybrać; dokładniej chodzi mi a aparat, dobry do robienia zdjęć z imprez, wakacji, itp.; chciałbym coś z matrycą 4-5 milionową, zoom optyczny x3 w zupełności mi wystarczy (wolę małe gabaryty aparatu niż większy zoom)
    myślę o kupnie canona A95, canona ixus 50 lub kodaka EasyShare LS755; który z tych aparatów uważacie za najlepszy? a może jest jakiś inny aparat lepszy od wymienionych w podobnej cenie?
  • #13 1510026
    longines
    Poziom 26  
    Ocena: 38
    A ja wariat własnie kupiłem chrzesniakowi na prezent HP 407 ;-)
    I wiecie co? Wymiękłem jak zobaczyłem jakie zdjęcia robi to 4megapikselowe badziewie, a swojego 6Mpix Olympusa za cięzki szmal, to przestanę pokazywać ludziom, bo wstyd :-(

A skoro ... robi tak samo, to po co przepłacać???
  • #14 1510308
    wroblewg
    Poziom 21  
    longines poczekaj az się cos zepsuje - poczujesz co to znaczy HP :) i jego support.

Maxx2 - masz racje - my mistake :)
    Cytat:
    AA-size alkaline batteries (included in the camera kit)
    AA-size rechargeable NiMH batteries NB4-200 (sold separately)
    AC Adapter Kit ACK800 (sold separately)
  • #15 1514017
    wilde_hilde
    Poziom 19  
    longines napisał:
    A ja wariat własnie kupiłem chrzesniakowi na prezent HP 407 ;-)
    I wiecie co? Wymiękłem jak zobaczyłem jakie zdjęcia robi to 4megapikselowe badziewie, a swojego 6Mpix Olympusa za cięzki szmal, to przestanę pokazywać ludziom, bo wstyd :-(

A skoro ... robi tak samo, to po co przepłacać???

Sorry, ale widać, że nie wykorzystujesz zalet swojego Oly, skoro nie widzisz różnic ...

HP ma dobre drukarki, ale aparaty są niestety bardzo awaryjne...

czoja napisał:

chciałbym kupić aparacik w cenie do 1500zl;
    myślę o kupnie canona A95

Nowego CANON'a A95 możesz mieć w cenie 1100zł. (plus ewentualny koszt wysyłki) - oczywiście rachunek i gwarancja realizowana w razie potrzeby w autoryzowanym serwisie Canon Polska.

Canon A95 = 1100zł.
    Canon A510 = 750zł.
    Canon A520 = 920zł.
  • #16 1518067
    BUMIRO
    Poziom 18  
    Ocena: 10
    A co sądzicie o Olympus C-765 ,jak się sparwuje bo parametry ma ciekawe
    Warto go kupić :?:
  • #17 1518150
    mg147
    Poziom 11  
    Olympusik C-765 jest bardzo fajny z tego co wyczytałem i wygląda tez dobrze. Sam bym go wzioł ale troche to kosztuje.
    Mam jeszcze takie pytanie jak wychodzą filmy kręcone takim aparatem j.w. ,bo mam Sony DSC-P52 3MP, 3x Optical i po zrobieniu filmu jest on zbyt ciemny , jak to jest w innych ?
  • #18 1523076
    MiL999
    Poziom 26  
    Ocena: 75
    Chcialbym kupic Konice-Minolte G600. Czy to dobry wybor? Zdjecia robi ladne.
    Chcialbym tez wiedziec jakie zasilanie jest lepsze: Na baterie AA czy akumulatorki (podobne do telefonow komorkowych).
  • #19 1524022
    wroblewg
    Poziom 21  
    Jeśli zdjęcia Ci pasują, i zadowalają funckje to czemu nie.
    Oczywiście zawsze polecam zajrzenie do konkurencji ;)

Co do zasilania - AA jest łatwiejsze do zastapienia w terenie, możesz kupić aku 2400mAh i masz dłuuugo mozliwośc biegania z aparatem.

Za to dedykowane aku sa mniejsze - co wolisz ?
  • #20 1524381
    wilde_hilde
    Poziom 19  
    MiL999 napisał:
    Chcialbym tez wiedziec jakie zasilanie jest lepsze: Na baterie AA czy akumulatorki (podobne do telefonow komorkowych).

Przede wszystkim akumulatorki typu AA są dużo tańsze i ogólnie dostępne, polecam GP lub ENERGIZER np. 2300, 2500mAh.

Zakup dodatkowego akku w aparacie jest sporym wydatkiem , chyba, że będzie to "podróbka" za kilkadziesiąt zł, ale wtedy róznie może być z jej właściwościami.
  • #21 1536162
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #22 1536486
    wroblewg
    Poziom 21  
    A napisze - jeśli istnieje jakakolwiek szansa to spróbuj dozbierać ;) :D
    a jak nie - cóż - żaden z proponowanych przez ciebie cosi nie załuguje na miano aparatu - może poszukaj jakiejś uzywki na Allegro - szansa że coś sie trafi niby jest
  • #23 1536557
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #25 1538741
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #26 1542630
    wilde_hilde
    Poziom 19  
    *Highlander* napisał:
    Dobra ale tyle kasy nie mam :/ a słyszałem że w Niemczech są dużo tańsze był moze tam ktos i widział je?

W Niemczech sprzedawano je przy promocji "Tchibo" :)

Jeżeli chcesz mieć jako takie fotki to radziłbym jednak poczekać aż budżet się powiększy.

Moim zdaniem najtańszy sensowny aparat dostępny na rynku to: "Oly C-370 Zoom" lub z używanych np. A60 ...

Jeżeli chcesz kupić aparat przez Ciebie tutaj proponowany to równie dobrze weź komórkę na abonament (za przysłowiowy 1 zł.) i strzelaj fotki z aparatu w telefonie, jakość będzie podobna.
  • #27 1549579
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #28 1551348
    wroblewg
    Poziom 21  
    W zasadzie wchodzisz o "okolice" prostych kodaków itp - z kartą i aku może zabraknąć kasy.
  • #29 1552575
    elektryczek
    Poziom 12  
    Ocena: 11
    Panowie ja mam taki sam dylemat jak większość w tym poście-co wybrac
    KODAK Cx7330, HP 407 czy HP PS r 507 +dock HP 799kodak za ok 600 HP 407 za 500 czy ten ostatni HP za jakies 800- ostatni ma stacje i wbudowany akmulator lijonowy- drugi daja gratis- co byscie wybrali?nieorjentuje sie jakie zdjecia robi ktory niestety-ale moze ktos ma jakies doswiadczenia? ewentualnie inne aparaty do 1000 zl, np hp jest duzo ladniejszy niz KODAK- takie jest moje zdnaie a jelsi chodzi o funkcje to niemam zielonego pojecia.
    prosze o porade
  • #30 1553800
    wroblewg
    Poziom 21  
    Do 1k zeta masz juz całkiem niezły wybór - Konica-Minolta Z1/Z10, z2 też chyba już kupisz, Canon serii A, Nikon 4x00 też się chyba załapie, pewnie coś z Olyego tez dobierzesz.

W takim przypadku nie zajmowałbym się Kodakami, ani mocno kontrowersyjnym HP tylko wybrał coś własnie coś z uznanych firm foto.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono temat zakupu aparatu cyfrowego w cenie do 1100 zł, z naciskiem na modele z matrycą 5 megapikseli i zoomem optycznym minimum 10x. Użytkownicy wymieniają różne modele, takie jak Minolta Z3, Z5, Canon A510, A520, Fuji S5500 oraz Nikon. Wskazano na problemy z szumami w modelach Z5 oraz Kodakach, a także na zalety aparatów Canona, które cieszą się dobrą opinią wśród amatorów. Użytkownicy podkreślają znaczenie ergonomii, jakości zdjęć oraz dostępności serwisu gwarancyjnego. Wiele osób sugeruje, aby przed zakupem przetestować aparaty w sklepie, aby ocenić ich wygodę użytkowania.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA