logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nokia Lumia 520 - uszkodzony bootloader, tylko wibruje

scer23 04 Kwi 2019 20:31 702 4
REKLAMA
  • #1 17886248
    scer23
    Poziom 13  
    Ocena: 13
    Witam, tak jak w temacie otrzymałem Lumię 520, podczas odblokowywania bootloadera komputer się zawiesił czy zresetował i telefon wręczono mi jako przycisk do papieru. Telefon nie uruchamia się, pojawia się tylko pojedyncza wibracja po włączeniu lub podłączeniu do ładowania, telefonu na żadnym kablu nie wykrywa żaden komputer, nawet nie pojawia się dźwięk podpinanego urządzenia. Szukałem w wujku google i takiego przypadku nie widziałem. Czy da się jeszcze ten telefon uratować? :(
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 17886582
    blahfff
    Poziom 42  
    Ocena: 1285
    Jesli to uszkodzony bootloader a moglo sie tak zdarzyc przy probie jego odblokowania (zapewne kosc Samsunga, te nie za dobrze wspolpracuja) to Best BB5 powinien sobie z tym poradzic po USB.
  • REKLAMA
  • #3 17886598
    scer23
    Poziom 13  
    Ocena: 13
    Bootloadera usuwał mój kolega i ja przy tym byłem. W telefonie jest na 1000% kość Toshiba, sprawdzone to było w programie Windows Phone Internals, inaczej byśmy zrezygnowali. Ogólnie chodziło o wgranie na ten telefon androida ze względu na bardzo słabe wsparcie ze strony microsoftu, a sam telefon jest bardzo wygodny i mieści się w kieszeni.
    A co do Best BB5 wspomniałem na początku że żaden komputer mi nie wykrywa kompletnie nic po wpięciu telefonu, tak jakby go nie było, zastanawiam się czy przypadkiem w tym modelu nie było gdzieś jakiegoś test pointa ale sobie nie przypominam :(

A co do odblokowywania bootloadera to nie była to kwestia telefonu a komputera, w momencie 8% zaciął się cały komputer i po chwili zresetował.
  • REKLAMA
  • #4 17886610
    nutergsm
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1659
    Musisz wykonać tp i podłączyć telefon bez baterii do komputera. Jak zostanie wykryty, to puszczasz TP i podpinasz baterię. Następnie wykonujesz procedurę zablokowania bootloadera. Użyj tych samych plików co przy odblokowywaniu. Na koniec wgrywasz jeszcze firmware. Co do samego TP, to poszukaj schematu do swojego modelu i na nim znajdź linię EMMC_CMD. W tej linii powinien być rezystor R3200 i to jego musisz zewrzeć do masy.
  • #5 17886622
    blahfff
    Poziom 42  
    Ocena: 1285
    Telefon nie ma juz zadnego wsparcia Microsoftu. To trup. Androida mozesz odpuscic bo z tego co wiem, poza tym, ze sie odpali to wiele wiecej nie zrobisz. WiFi nie dziala, polaczenie z siecia komorkowa nie dziala itp. Taka zabawka ktora nie bedzie spelniac podstawowej funkcji.

W przypadku uszkodzonego bootloadera powinien byc wykrywany jako QDLoader 9008. Sprawdz na poczatek baterie i "podoginaj" piny bo to taka konstrukcja, ze nie zawsze lacza. "testpointow" jako-takich nie ma. Mozna wymusic tryb 9008 poprzez zwarcie jednego z elementow, ktory jest polaczony z koscia pamieci. Wszystkie jednak znajduja sie pod lutowanymi ekranami ochronnymi (3 roznymi). Dostepny jest ewentualnie JTAG.
REKLAMA