logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ładowarka Li-Pol, czy można nią ładować Li-ion

Wini 230 06 Kwi 2019 14:16 6294 7
REKLAMA
  • #1 17889191
    Wini 230
    Poziom 23  
    Ocena: 309
    Witam, wymieniłem uszkodzoną elektronikę w głośniku bluetooth, zastosowałem gotowy wzmacniacz, tak żeby działał chociaż aux oraz zamontowałem taką ładowarkę https://botland.com.pl/pl/ladowarki-lipol-mod...l-tp4056-pojedyncza-cela-1s-37v-microusb.html do ładowania wewnętrznego ogniwa li-ion 3,7V. Kupiłem taki model na Allegro ponieważ był sprzedawany, jako ładowarka do akumulatorów litowo-jonowych. Czy taki moduł ładowania może współpracować z ogniwem li-ion, czy trzeba wymienić na dedykowany ? Czy trzeba ustalać prąd ładowania w ładowarce np. poprzez wymianę rezystora ? Po godzinnym użytkowaniu głośnika na samej baterii, ładowanie trwało około 10 minut, po czym moduł zasygnalizował pełne naładowanie. Akumulator głośnika posiada fabryczny BMS dolutowany do blaszek
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 17889296
    Wini 230
    Poziom 23  
    CHAST napisał:

Z tekstu wynika że nie można ładowarek Li-Pol stosować do baterii Li-ion, ale ładowarka którą zakupiłem sprzedawana jest na niektórych portalach jako Ll-Pol/Li-ion, poza tym samo ogniwo ma zabezpieczenie PCM, czy mimo tego powinienem zakupić dedykowaną ładowarkę ?
  • Pomocny post
    #4 17889420
    CHAST
    Poziom 28  
    Ocena: 254
    Powiem tak: małe chińskie badziewie :)
    Kup dedykowaną. Nie będziesz miał przynajmniej sylwestra w ciągu roku, gdy ogniwo zamieni się w fajerwerki.
  • REKLAMA
  • #5 17889462
    Wini 230
    Poziom 23  
    CHAST napisał:
    Powiem tak: małe chińskie badziewie :)
    Kup dedykowaną. Nie będziesz miał przynajmniej sylwestra w ciągu roku, gdy ogniwo zamieni się w fajerwerki.

Ale dedykowane też są w cenie około 2.50 zł za sztukę, tylko są podpisane jako ładowarki Li-ion. Z tego co zauważyłem są to ładowarki zbudowane na tym samym układzie, jak w tej, którą kupiłem, tylko posiadają dodatkowe zabezpieczenie przed nadmiernym rozładowaniem. Ogniwo ma fabrycznie przylutowaną płytkę do styków, najprawdopodobniej jest to właśnie wspomniane zabezpieczenie, dlatego wydaje mi się że wszystko powinno być w porządku.
    To głośnik kolegi, awarii uległ najprawdopodobniej układ sterujący, ponieważ działało tylko ładowanie baterii, ale głośnik nie reagował na żaden przycisk. Sprawdziłem diody, rezystory na płytce, były sprawne, pomierzyłem napięcia zasilające układów, były w normie, wylutowałem hot airem i wlutowałem procesor, ale nic to nie zmieniło. Dlatego wymontowałem oryginalną płytkę, zamontowałem dwa wzmacniacze https://www.gotronik.pl/pam8403-wzmacniacz-audio-2-x-3w-p-4069.html, oraz moduł ładowarki. W obudowie zamontowałem gniazdo DC i w ładowarce sieciowej zmieniłem wtyk micro USB na DC. Jak będe koledze oddawał głośnik powiem mu żeby nie podłączał żadnych innych zasilaczy do zamontowanego gniazda, ponieważ będzie to groziło eksplozją baterii
  • Pomocny post
    #6 17894822
    LED5W
    Poziom 34  
    Ocena: 162
    Wini 230 napisał:
    CHAST napisał:

Z tekstu wynika że nie można ładowarek Li-Pol stosować do baterii Li-ion, [...]
    W którym miejscu doszedłeś do takiego wniosku?

Cytat:
    With gelled electrolyte added, what is the difference between a normal Li ion and Li ion polymer? As far as the user is concerned, lithium polymer is essentially the same as lithium-ion. Both systems use identical cathode and anode material and contain a similar amount of electrolyte.
    [...]
    Charge and discharge characteristics of Li-polymer are identical to other Li-ion systems and do not require a dedicated charger. Safety issues are also similar in that protection circuits are needed.

Źródło: https://batteryuniversity.com/learn/article/the_li_polymer_battery_substance_or_hype

Trzeba tylko zwracać uwagę na końcowe napięcie ładowania. Są akumulatory, które mogą być ładowane do 4,35V i takie, które należy ładować do 4,2V.
    Jeśli ogniwo ma około 1Ah lub mniej, można pomyśleć o zmniejszeniu maksymalnego prądu ładowania. W przypadku TP4056 ma to wpływ na prąd końcowy ładowania.

Wini 230 napisał:
    Jak będe koledze oddawał głośnik powiem mu żeby nie podłączał żadnych innych zasilaczy do zamontowanego gniazda, ponieważ będzie to groziło eksplozją baterii
    A co ma zasilacz do wybuchu? Jeśli akumulator ma właściwe i sprawne zabezpieczenie to przy nieprawidłowym ładowaniu co najwyżej może się zmniejszyć żywotność. No chyba, że podłączysz bezpośrednio pod 230V AC. :P
  • #7 17896605
    Wini 230
    Poziom 23  
    LED5W napisał:
    A co ma zasilacz do wybuchu? Jeśli akumulator ma właściwe i sprawne zabezpieczenie to przy nieprawidłowym ładowaniu co najwyżej może się zmniejszyć żywotność. No chyba, że podłączysz bezpośrednio pod 230V AC. :P

Do gniazda DC można podłączyć zasilacz 5V, ale również 12V, czy 19V, a z tego co czytałem już nawet odwrotna polaryzacja prawidłowego napięcia powoduje przebicie scalaka na którym zbudowana jest ładowarka i podanie pełnego napięcia zasilania na akumulator, w tym przypadku PCM. Nie znam wartości maksymalnej napięcia przed jakim chroni fabryczne zabezpieczenie baterii, nie mam do niego dokumentacji, dlatego ostrzegłem kolegę by nie podłączał innych zasilaczy do głośnika, gdyż może to spowodować jego uszkodzenie :-)
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #8 17896670
    krzysiek_krm
    Poziom 40  
    Ocena: 598
    Moim zdaniem powinieneś ustalić parametry ogniw i do nich dopasować ładowarkę.
    Sprzętowy układ zabezpieczający to powinien działać najrzadziej jak to możliwe.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono kwestię użycia ładowarki Li-Pol TP4056 do ładowania ogniwa Li-ion 3,7V w głośniku Bluetooth. Użytkownik zastanawia się, czy taka ładowarka jest odpowiednia, mimo że była sprzedawana jako ładowarka do akumulatorów litowo-jonowych. Odpowiedzi wskazują, że ładowarki Li-Pol nie są zalecane do ogniw Li-ion, a lepszym rozwiązaniem byłoby użycie dedykowanej ładowarki. Wskazano również na ryzyko związane z niewłaściwym ładowaniem, które może prowadzić do uszkodzenia ogniwa, a także na znaczenie zabezpieczeń w akumulatorach. Użytkownik podkreśla, że ogniwo ma fabryczne zabezpieczenie PCM, co może wpływać na bezpieczeństwo użytkowania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA