logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak rozumieć kierunek prądu i stosować prawa Ohma/Kirchhoffa?

Mankae 06 Kwi 2019 14:21 861 10
REKLAMA
  • #1 17889201
    Mankae
    Poziom 6  
    Ocena: 2
    Witam serdecznie, mam problem z zadaniami pewnego typu, z liczeniem w układach zamkniętych jakoś mi idzie, ale trudno mi znaleźć przykłady rozwiązań takich zadań jak w załączniku, niby znam prawo Ohma i Kirchhoffa, ale jestem zupełnie początkujący w elektryce jak i ogólnie fizyce więc nie jestem pewien, mam też lekkie problemy z zrozumieniem kierunku prądu w zadaniach, fakt że w teorii prąd płynie od - do +, ale oficjalniej jest na odwrót mnie dosyć mocno myli i nie jestem pewien jak do tego się odnosić w zadaniach, więc byłbym wdzięczny, gdyby ktoś mi jakoś dokładniej wytłumaczył to wraz z którymś z przykładów.

Żeby jakoś ułatwić wytknięcie czegoś co robię źle i dać bardziej do zrozumienia z czym dokładnie mam problem, napiszę pełne moje rozumowanie dla 3 i 1 przykładu.
    (przez U0, U1, U2 mam na myśli napięcie jakie przepływa przez rezystor na danej gałęzi)

Trzeci przykład:
    W lewej odnodze potencjał na końcu jest wyższy, więc prąd płynie do środka, a więc U1 = 9V - 7V = 2V, wtedy I1 = 2V/1kΩ = 2mA
    W górnej także na końcu jest wyższy, znowu prąd płynie do środka i wtedy: U2 = 6V, I2 = 3mA;
    Z prawa Kirchhoffa: I1 + I2 - I0 = 0, więc I0 = 5mA, skoro natężenie I0 skierowane od środka jest dodatnie, to prąd płynie od środka, więc potencjał na końcu jest niższy od +7V, napięcie w źródle płynie od - do + i jest przed rezystorem więc trzeba odjąć ten 1V od napięcia które idzie do rezystora, wtedy U0 = 7 - V - 1, ale jednocześnie U0 = 3kΩ * 5mA = 15V, więc 6 - V = 15, V = -9;

Pierwszy przykład:
    W lewej odnodze potencjał na końcu jest niższy, więc prąd płynie od środka, U2 = 1-(-1) = 2V, I2 = U2 / R2 = 1mA
    W górnej odnodze zaczynają się dla mnie schody i niepewności, niby potencjał u góry jest większy więc prąd płynie do środka, ale stosując prawo Ohma tak samo jak w ostatnim przykładzie, źródło za rezystorem nie miało by niby żadnego znaczenia, bo z góry do rezystora idzie 5V, wtedy I1 = 2,5mA, chyba że chodzi o różnicę potencjałów między rezystorem, wtedy z góry idzie 6V, a z dołu 1V wzmocniony o 3V z źródła czyli 4V, wtedy I1 = 1mA, ale wtedy oznaczało by to że I0 = 0 z prawa Kirchhoffa co miało by jeszcze mniej sensu, więc zakładam że chodzi o te 2,5mA.
    Wtedy z Kirchhoffa, 2,5mA - 1mA - I0 = 0, więc I0 = 1,5mA, a więc prąd płynie z środka, bo I0 o takim zwrocie jest dodatnie.
    Wtedy U0 = 1 - V, jednocześnie U0 = 4kΩ * 1,5mA = 6 V, 1- V = 6 więc szukane V = -5V.

Tutaj owe przykłady:
    Jak rozumieć kierunek prądu i stosować prawa Ohma/Kirchhoffa? Jak rozumieć kierunek prądu i stosować prawa Ohma/Kirchhoffa? Jak rozumieć kierunek prądu i stosować prawa Ohma/Kirchhoffa?

Serdecznie pozdrawiam
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 17889426
    kozi966
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1285
    Mankae napisał:
    fakt że w teorii prąd płynie od - do +, ale oficjalniej jest na odwrót

W przyjętej teorii prąd (czyli umownie) płynie od + do -. W rzeczywistości jest tak, że to elektrony odpowiadają głównie za ten nasz prąd, a same w sobie naładowane są ujemnie, więc dążą do ładunku dodatniego.

Mankae napisał:
    mam na myśli napięcie jakie przepływa przez rezystor na danej gałęzi

Napięcie nie płynie, więc nie może przepływać. Kolega myśli o natężeniu.

Mankae napisał:
    napięcie w źródle płynie od - do +

Tego niestety nie da się niestety zrozumieć.

Natomiast samo myślenie i rozwiązywanie zadań jest poprawne.

Co do przykładu trzeciego, to generalnie to źródło napięcia w tej konkretnej gałęzi nie wprowadza istotnych zmian. Natomiast miałoby znaczenie istotnie przy rozważaniu całego obwodu. Skoro potencjały pomiędzy punktami są ustalone, to coś je w taki sposób wymusiło i ukierunkowało przepływ prądu w konkretnym kierunku.
    Wyobraź sobie dwa przeciwstawnie ustawione źródła napięcia, przykładowo 2V i 1V, jedno źródło wymusi przepływ prądu na drugim, w przypadku obwodu zamkniętego. Z bilansu napięć wyjdzie, że w ogólnym rozważaniu mamy wtedy jedno źródło o napięciu 1V (znak będzie miał znaczenie w obwodzie, więc rozmawiamy o module teraz).
  • #3 17889725
    Mankae
    Poziom 6  
    kozi966 napisał:

Mankae napisał:
    mam na myśli napięcie jakie przepływa przez rezystor na danej gałęzi

Napięcie nie płynie, więc nie może przepływać. Kolega myśli o natężeniu.

Racja, mój błąd
    kozi966 napisał:

Mankae napisał:
    napięcie w źródle płynie od - do +

Tego niestety nie da się niestety zrozumieć.

W tym trzecim przykładzie, gałęzi na prawo miałem na myśli to, że jak już zwróciłeś mi uwagę natężenie płynie od - do +, więc napięcie z tego źródła należy odjąć od napięcia które dochodzi do rezystora jako, że idzie w kierunku przeciwnym niż wskazują na to potencjały.
  • REKLAMA
  • #4 17889776
    retrofood
    Ocena: 4789
    Mankae napisał:
    natężenie płynie od - do +,
    Natężenie jest określeniem, więc jakim cudem "płynie"? To tak jakbyś powiedział, że "wysokość góry" płynie. Albo "zmęczony" płynie. Tak można pisać w wierszach, ale nie w zadaniach z elektrotechniki. Poprawnie jest "prąd płynie", albo "płynie prąd o natężeniu xxx ampera".
    Podobnie początkujący (a często i niby doświadczeni, ale niedouczeni) elektrycy niepoprawnie używają określenia "napięcie prądu". Otóż prąd nie ma napięcia! I nigdy nie miał!!! Prąd płynie pod wpływem napięcia (czyli różnicy potencjałów), ale nie można mówić o "napięciu prądu". Napięcie bywa elektryczne, ale nigdy nie ma "napięcia prądu"!
    Natomiast określenia "prąd" i "natężenie prądu" używa się wymiennie. Elektryk wie i rozumie, że są to pojęcia tożsame. Można mówić i tak, i tak.
  • REKLAMA
  • #5 17890878
    Aleksander_01
    Poziom 43  
    Ocena: 3404
    W polskim języku oraz w oficjalnej nomenklaturze wyróżniamy dwa pojęcia prądu.
    1. Prąd jako pojęcie ogólne np. jaki mamy prąd w Polsce i tu odpowiedź brzmi trójfazowy o f=50 Hz i napięciu przewodowym 400 V oraz jednofazowym 230 V (NN).
    2. Pojęcie prąd w ścisłym powiązaniu z natężeniem prądu, przykład - jaki płynie prąd ? 24 ampery.

Napięcie prądu- w rozumieniu napięcie w sieci po stronie NN. Tu nie ma żadnego błędu w nazewnictwie gdyż "prąd" jest pojęciem ogólnym i jednocześnie ściśle powiązany z natężeniem prądu.

Co do oznakowania prądu, Europa strzałkuje od + do - ,a we Francji odwrotnie. Nie ma to żadnego znaczenia ani w praktyce ani w teorii pod jednym wszak warunkiem, jeżeli przyjmiemy strzałkowanie od + do - to musimy się go trzymać od początku do końca zadania, projektu itp.
  • #6 17890890
    retrofood
    Ocena: 4789
    Aleksander_01 napisał:

Napięcie prądu- w rozumieniu napięcie w sieci po stronie NN. Tu nie ma żadnego błędu w nazewnictwie gdyż "prąd" jest pojęciem ogólnym i jednocześnie ściśle powiązany z natężeniem prądu.

Mylisz się i to bardzo. Bo czym jest napięcie? Rożnicą potencjałów! Różnicą! A do różnicy potrzebne są dwa składniki. Prąd nie jest dwoma składnikami. Tak jak Ty nie jesteś dwojgiem ludzi na raz.
    W technice określenia muszą być ścisłe, to nie jest i być nie może poetyka języka.
  • #7 17890897
    kozi966
    Aleksander_01 napisał:
    W polskim języku oraz w oficjalnej nomenklaturze wyróżniamy dwa pojęcia prądu.
    1. Prąd jako pojęcie ogólne np. jaki mamy prąd w Polsce i tu odpowiedź brzmi trójfazowy o f=50 Hz i napięciu przewodowym 400 V oraz jednofazowym 230 V (NN).
    2. Pojęcie prąd w ścisłym powiązaniu z natężeniem prądu, przykład - jaki płynie prąd ? 24 ampery.

Co do oznakowania prądu, Europa strzałkuje od + do - ,a we Francji odwrotnie. Nie ma to żadnego znaczenia ani w praktyce ani w teorii pod jednym wszak warunkiem, jeżeli przyjmiemy strzałkowanie od + do - to musimy się go trzymać od początku do końca zadania, projektu itp.

W jakim celu wprowadza kolega zamęt autorowi?
    To nie jest dział do rozmówek potocznych.
  • #8 17891096
    Mankae
    Poziom 6  
    Aleksander_01 napisał:

W takim razie źle mam policzone te przykłady? Bo robiłem, że prąd płynie z większego potencjału do mniejszego ale jednocześnie na źródłach że z - do +

Przy okazji, znalazłem w internecie jedno rozwiązanie podobnego zadania ale to jak tutaj jest to zrobione jeszcze tylko bardziej mi zamąciło, licząc tą samą drogą co wcześniej wychodzą mi zupełnie inne wartości:
  • #9 17892736
    kozi966
    Ok, rozumiem Twój problem - rozpędziłem się ze stwierdzeniem, że rozwiązujesz dobrze (nie doczytałem, mój błąd).

Wróćmy zatem do przykładu trzeciego:
    Mankae napisał:
    chyba że chodzi o różnicę potencjałów między rezystorem, wtedy z góry idzie 6V, a z dołu 1V wzmocniony o 3V z źródła czyli 4V, wtedy I1 = 1mA, ale wtedy oznaczało by to że I0 = 0 z prawa Kirchhoffa co miało by jeszcze mniej sensu, więc zakładam że chodzi o te 2,5mA.

Pogrubione jest złym założeniem.

Twoje obliczenie, gdzie I1 = 1mA ma sens, wtedy potencjały pomiędzy rezystorem są sobie równe, a prąd I0=0.

Napisałem przecież, że źródło napięcia nie wprowadza istotnych zmian, bo masz już określone napięcia na węzłach.

Twój wycinek obwodu wygląda tak:

Co możesz zastąpić takim obwodem (6V-1V=5V):
  • #10 17893707
    jony
    Specjalista elektronik
    Ocena: 885
    Mankae napisał:

Przy okazji, znalazłem w internecie jedno rozwiązanie podobnego zadania ale to jak tutaj jest to zrobione jeszcze tylko bardziej mi zamąciło, licząc tą samą drogą co wcześniej wychodzą mi zupełnie inne wartości:

To zadanie jest poprawnie rozwiązane. Znak minus w rozwiązaniu oznacza tylko tyle, że prąd Jo płynie w przeciwna stroną niż zaznaczono to na schemacie.
  • REKLAMA
  • #11 17893960
    Mankae
    Poziom 6  
    kozi966 napisał:
    Twój wycinek obwodu wygląda tak:

Co możesz zastąpić takim obwodem (6V-1V=5V):

O, dziękuję bardzo za tą część, taka graficzna prezentacja najbardziej mi pomogła, zamieniając te wycinki na obwody udało mi się dojść do tych samych wyników co w tym rozwiązanym przykładzie więc jestem już spokojny ;)

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono zagadnienia związane z kierunkiem przepływu prądu oraz zastosowaniem praw Ohma i Kirchhoffa w obwodach elektrycznych. Użytkownik miał trudności w zrozumieniu, jak prąd płynie od wyższego do niższego potencjału, a także jak interpretować kierunek prądu w kontekście źródeł napięcia. Odpowiedzi wskazywały na różnice między teorią a praktyką, wyjaśniając, że prąd płynie od dodatniego do ujemnego ładunku, mimo że w rzeczywistości to elektrony, naładowane ujemnie, poruszają się w przeciwnym kierunku. Uczestnicy dyskusji podkreślili znaczenie precyzyjnego użycia terminologii, zwracając uwagę na różnicę między napięciem a natężeniem prądu. Użytkownik uzyskał pomoc w rozwiązaniu konkretnych przykładów, co pozwoliło mu lepiej zrozumieć omawiane zagadnienia.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA