logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Naprawa dużych głośników 38 cm - wymiana cewek i karkasu, porady

drysiek 10 Wrz 2005 20:44 2058 23
REKLAMA
  • #1 1807582
    drysiek
    Poziom 13  
    Ocena: 4
    witam, mam takie glosniki
    http://zse.ids.bielsko.pl/~nosferatu/caly.jpg"
    http://zse.ids.bielsko.pl/~nosferatu/bok.jpg
    http://zse.ids.bielsko.pl/~nosferatu/opis.jpg
    http://zse.ids.bielsko.pl/~nosferatu/por.jpg
    srednica to kolo 38cm, cewki sa spalone, ale na szczescie nawijane drutem normalnym a nie jakimis tasmami czy drutami kwadratowymi jak to jest w niektorych wiekszych glosnikach, mniejsza z tym. Problem w tym ze cewki trą o rdzen magnesu :cry:
    http://zse.ids.bielsko.pl/~nosferatu/szczelina.jpg
    niestety na fotce nie widac tego tak dokladnie jak w rzeczywistosci :|
    teraz tak, czy probowac nawijac jeszcze na tym karkasie nowe cewki czy zamowic gdzies calkiem nowe z karkasem i wkleic ? karkas jest z tektury czy czegos podobnego wiec po kilkunastu latach mogl sie odksztalcic pod wplywem wilgoci, choc moge sie mylic :D
    no i jeszcze przy okazji mozecie powiedziec gdzie najtaniej dostac cewki do takich glosnikow no i czy idzie tam wlozyc cewke z aluminiowym karkasem
    jak bedzie trzeba wiecej dokladnych fotek to piszcie, wysle
    pozdrawiam i czekam na odpowiedzi
  • REKLAMA
  • #2 1807613
    Kwaczor

VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 42
    A czy koniecznie musisz je regenerować? One mają zaledwie 50W. Być może da się założyć do nich mocniejszą cewkę.

Możesz zobaczyć na www.umifon.pl

Wysyłasz im stare cewki, czekasz miesiąc, wysyłasz ponaglenie, czekasz, wysyłasz ponaglenie, czekasz, dzwonisz, czekasz, przychodzi nie to co trzeba, odsyłasz i przychodzi to co trzeba.

Niestety oni tak działają, ale nie wiem czy ktoś jeszcze robi cewki na zamówienie
    Konto firmowe:
    MEDIVOICE Michał Kaczmarek
    Ogrodowa 14, Leszno, 64-100 | Tel.: 609XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: www.mvoice.pl
  • REKLAMA
  • #3 1807758
    SILVER SOUND
    Poziom 28  
    Ocena: 19
    Kwaczor napisał:
    A czy koniecznie musisz je regenerować? One mają zaledwie 50W. Być może da się założyć do nich mocniejszą cewkę.

Możesz zobaczyć na www.umifon.pl

Wysyłasz im stare cewki, czekasz miesiąc, wysyłasz ponaglenie, czekasz, wysyłasz ponaglenie, czekasz, dzwonisz, czekasz, przychodzi nie to co trzeba, odsyłasz i przychodzi to co trzeba.

Niestety oni tak działają, ale nie wiem czy ktoś jeszcze robi cewki na zamówienie

Witam
    "KACZUSZKO", miałes pecha, ale nie ty pierwszy, musze przyznac, że tez leżą u nmie jakies cewki których nigdy nie zamawiałem...
    Poza wymienionymi "aspektami" przez Ciebie, cewki sa bardzo dobre, nawijane na kaptonie jak ktoś chce, więc i moce będa większe od tych starych.
    Trzeba tylko dokładnie pomierzyć srednice, wewnętrzną , i zewnętrzną szczeliny, odjąc od jej wartości ok 0,6 mm, i mamy maksymalna grubośc cewki.
    Dosłanie tez starej tez nie powinno zaszkodzić.
    Mowa oczywiście o wymienionej firmie...
    jk
  • #4 1807839
    Vault Dweller
    Poziom 29  
    Ocena: 43
    I tu mała dygresja :)

Hehehe, akurat wczoraj mi się trafił taki "erefciak" zabytkowy- dokładnie taki sam. Niezła duża, ciężka krowa... Ciekawi mnie, jakie ma pasmo przenoszenia (jak dochodzi np. do 6kHz to można by bylo wzmacniacz gitarowy na nim robić, a jak ma niższe to może do pieca basowego?) i jaka jest jego efektywność. Googlowanie jak na razie nic nie dalo :).
  • #5 1807921
    SILVER SOUND
    Poziom 28  
    Witam
    O ile pamietam robili dwie wersje tych głosników, jedna z dośc twardą membrana z zawieszeniem papierowym, czyli bardzo małe Xmax
    oraz z leciutka membranka z zawieszeniem z płutna, jako basowy.
    Generalnie te głosniki miałay cewki o srednicy ok 63 mm.
    Charakterystyki ich emisji , niestety nie należały do zbyt ciekawych, z powodu dośc dużęj "górki" w oklicy 2,5-3 kHz.
    Ale w czasie ich "świetności", były marzeniem niejednej kapeli.
    Aby coś z nich ciekawego uzyskac, nalezy według mnie wymienić całość, membrany, zawieszenie dolne (resor), i cekę.
    Wysokość szceliny to ok 10-11 mm, więc przy cewce o wysokości ok 15 mm, możnaby "zdiełać" głosnik o spl ok 95 dB
    i mocy ok 300Wrms
    jk
  • #6 1808569
    Vault Dweller
    Poziom 29  
    Ocena: 43
    Ja tam posiadam tę "twardą" wersję. Być może ta "górka" właśnie wpłynęłaby w sposób dość ciekawy (i pozytywny!) na brzmienie pieca gitarowego, w którym głośnik miałby się znaleźć :). Masakrować tego glośnika mi się nie chce :D (po pierwsze się na tym nie znam, po drugie kasy niet na takie poważne przeróbki- chyba, że cewka jest uwalona to wtedy siłą rzeczy trzeba).
  • #7 1808597
    drysiek
    Poziom 13  
    dzieki za pierwsze odpowiedzi, mam nadzieje ze bedzie ich jeszcze sporo bo nie chce przerobic tych głośników na złom :) interesują mnie słowa SILVER SOUND'a, membrany i tak musze wymienic bo gornego zawieszenia nie da rady odkleic bez mniejszych lub wiekszych zniszczeń :|

czy mozesz to jakos rozwinac, nie jestem strasznie biegły w głośnikach :D

"Aby coś z nich ciekawego uzyskac, nalezy według mnie wymienić całość, membrany, zawieszenie dolne (resor), i cekę.
    Wysokość szceliny to ok 10-11 mm, więc przy cewce o wysokości ok 15 mm, możnaby "zdiełać" głosnik o spl ok 95 dB
    i mocy ok 300Wrms"
    a w szczegolnosci: "możnaby "zdiełać" głosnik o spl ok 95 dB
    i mocy ok 300Wrms" to bardzo ciekawe :D

szukalem wlasnie szukalem membran ale na umifonie maja tylko do 30cm :!: pozniej poszukam jeszcze na innych stronkach ale moze nim wroce ktos poda mi jakies linki, konkretnie to szukam wszystkiego prócz kosza i magnesu heheh
    SILVER SOUND jak mozesz to podaj linki do czesci ktorych Ty byś użył do regeneracji / przeróbki hehe no to chyba tyle na teraz, jak wróce bede szukał dalej
    pozdrawiam i jeszcze raz dzieki za odpowiedzi
  • Pomocny post
    #8 1808625
    SILVER SOUND
    Poziom 28  
    Witam
    Jeśli były to głosniki z zawieszeniem płuciennym, to mają nieco większa szczeline, niż te z zawieszeniem (górne) papierowym.
    To trzeba wiedziec, aby ustalić maksymalną grubość cewki, bo od tego zależy jaka srednica drutu mozna nawinąć nowe cewki do tych głosników.
    Zdobycie dobrych membran, nie jest takie łatwe, a dobre membrany nie sa tanie.
    Pogadaj z właścicielem wymienianej tu już firmy, Panem Umińskim.
    Można też pozyskac membrany w firmie PABEL.
    Z tą moca 300W to może przsadziłem, ale 200 to już pewne, przy takiej wysokości cewki (15 mm).
    Przy tej wysokości cewki będzie to głosnik typu mid=bas, czyli słabo grający w najniższych rejestrach oktawy subbasowej (40 - 60 Hz).
    jk
  • #9 1808953
    drysiek
    Poziom 13  
    sa to glosniki z zawieszeniem papierowym, z tym mid-bas to chyba chodzi o cos w stylu odtwarzania basu ale dopiero od jego sredniej czestotliwosci czyli tak jak piszesz 40-60Hz - tak to przynajmniej rozumie hehe wolalbym zeby odtwarzaly nizej bo w przyszlosci planuje dolozyc do tych glosnikow 2x GDN 30/30 jako śreniotonowe i zrobic jakies kolumny, dorzucajac jakies wysokotonówki, GDN 30/30 dlatego ze dostane je prawdopodobnie za free a nie mam kasy na jakies tam dobieranie glosnikow, mysle ze do domu wystarczy, ewentualnie male imprezki
    (w metalu i tak super głosniki nie sa potrzebne :D:D hehe) znalazlem na allegro membrany estradowe
    http://allegro.pl/show_item.php?item=63675675
    jak je oceniacie, nie zamierzam narazie nic kupowac bo kase bede mial dopiero za jakis czas ale tak planuje i orientuje sie gdzie co mozna dostac
    docelowo planuje obudowe zamknietą, moze byc dosc spora :D wiec tak mysle ze do zamknietej moga byc te mid-bas bo i tak w zamknietej bas powinien nizej zejsc - jak zawsze moge sie mylic bo stawiam pierwsze kroki hehe
    i jeszcze co do pabla - który z typów membran tam dostepnych powinien mnie interesowac zeby uzyskac to 200W ???
    pozdrawiam i czekam na dalsze odpowiedzi
  • REKLAMA
  • #10 1809003
    SILVER SOUND
    Poziom 28  
    Witam
    Przedstawiona membrana , przypomina mi całkowicie, memnranę zastosowana przez stx, w serii "profesjonalnej", czyli, jak tam popatrzysz sobie na charakterystyke, to zobaczysz, że jest to raczej głośnik do konstrukcji 3 droznej.
    Fakt, że masz wersję z zawieszeniem papierowym, a co za tym idzie mniejszą szczeliną, wymusza zastosowanie cieńszego drutu na cewkę= mniejsza moc= mniejsza wysokość dla standardowej impedancji 8 omów= nie da się z tego magnesu wykonac głosnika podobnego do tego stx-a.
    Wąska szczelina nie pozwala na uzyskiwanie dużych amplitud, bo grozi to ocieraniem cewki o elementy magnesu, dlatego niemcy, wykonując wersję basową, zwiększyli szczelinę.
    Szansą byłoby rozebranie tych magnesów, przetoczenie elementu, aby zwiększyć szczelinę, i złożenie na nowo, ale jest to BARDZO TRUDNE, nawet dla "starych wyjadaczy", zatem nie polecam.

jk
  • #11 1809035
    drysiek
    Poziom 13  
    SILVER SOUND, prosiłbym o kontakt na GG: 5914855 - zawsze niedostępny
  • #12 1809509
    hki
    Poziom 20  
    Ocena: 7
    kiedys robilem cos takiego, dalem do przetoczenia gorny pierscien magnesu zeby zwiekszyc szczeline a cewke zrobilem z puszki po browarze ;p no i jakos to dziala ;> co do mocy to jeszcze nie sprawdzalem. jak skoncze wzmacniacz to moze cos napisze iel wytrzymal ;>
  • #13 1809578
    latawiec666
    Poziom 16  
    z kąd Ty takie głośniki wytrzasłes?? Do wokalu będa dobre tylko ich nie zniszcz:P
  • #14 1810675
    drysiek
    Poziom 13  
    hehe brat mi załatwił, jakiś koleś z pracy je miał :) do wokalu w sumie dobre ale mam inne plany, a tak przy okazji
    www.blackroseimmortalsite.prv.pl :D
  • #15 1811840
    latawiec666
    Poziom 16  
    hehe no to zapraszam na creepinghell.250free.com <lol> zespoł moze nie istnieje ale stronka jest:P A jezeli mozna wiedzieć to jakie plany:>?? móje GG: 8410292
  • REKLAMA
  • #16 1811880
    drysiek
    Poziom 13  
    plany są takie że powstaną z tego kolumny do użytku domowego a jak bedą odpowiednie to bede pozyczal kolegom z Black Rose :)
  • #17 1812891
    latawiec666
    Poziom 16  
    :) no to myśle ze do DIY dasz gotowca:P Mam prsbe czy wrzucisz swojego mocarza Nosferatu amp do konstrukcje DIY?? Założe sie że dużo ludzi Cie bedzie podziwiac zrób to:P

Dodano po 2 [minuty]:

chłpce teraz zauwazyłem że to sa oryginalne vermony. Te głośnikik na oryginalnej cewce maja spl 98db!! niby tylko te 50W ale i z tego mozna wycisnnac duzo. Wiesz jak ida GDS-y to wypobraz sobie że teida tak samo i głośniej:P
  • #18 1812935
    drysiek
    Poziom 13  
    Nosferatu Amp to nie moje dzieło, ja tylko korzystam z konta dryska :)

PS on nie ma brata, ale nie robmy z tego forum towarzyskiego hehe
  • #19 1813007
    latawiec666
    Poziom 16  
    no dobra> Twój piecyk narazie sprawuje mi sie odbrze:P pewnie to Ty M....:P.
    No wieć polecam oryginalne części tonsilowskie bo sa najmocniejsze a szczewgólnie cewki. ewentualnie z STX-a www.stx.pl ale ja bym wolał troszke dołozyc i miec na tonsilowskich częsciach. Życze miłego psucia;)
  • #20 1813148
    slo11
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    powiem tak! posiadam dokladnie 2 takie glosniki :) i tekst "ale on ma tylko 50 Wat" jest dla mnie smieszny! dla mnie maja bardzo czysty dzwiek mocny bas (oczywiscie nie takie dudnienie) i w ogole one sa dla mnmie najlepsze! wiec jak tylko mozesz to naprawiaj to jak najszybciej :) ja wlasnie robie moj pierwszy DIY na tych glosniczkach i zobaczymy jak wyjdzie :) pozdrawiam
  • #21 1813590
    Medeis
    Poziom 21  
    Ocena: 18
    Dokładnie. Te głosniki były montowane orginalnie w Vermonach, Mam dwie sztuki z piecyka Vermona Regent 300H i mimo ze maja 12,5VA to potrafia narobic niezłego "bajzlu" moim sasiadom :)), czy ktos wie jakie najlepiej byłoby zamontowac w nich membrany? skad? Łacznie z zawieszeniem maja one przekroju 27,3cm, własciwie to bym nic w nich nie zmieniał ale jeden z nich juz troche trzeszczy i predzej czy pozniej bedzie trzeba, no i jak juz membrana to co z ta dodatkowa 'tubka" do wyzszych czestotliwosci?
  • #22 1814453
    slo11
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    Medeis napisał:
    Dokładnie. Te głosniki były montowane orginalnie w Vermonach, Mam dwie sztuki z piecyka Vermona Regent 300H i mimo ze maja 12,5VA to potrafia narobic niezłego "bajzlu" moim sasiadom :)), czy ktos wie jakie najlepiej byłoby zamontowac w nich membrany? skad? Łacznie z zawieszeniem maja one przekroju 27,3cm, własciwie to bym nic w nich nie zmieniał ale jeden z nich juz troche trzeszczy i predzej czy pozniej bedzie trzeba, no i jak juz membrana to co z ta dodatkowa 'tubka" do wyzszych czestotliwosci?

szczerze juz nie ma chyba takich membran do tych glosnikow! na chwile obecna nie spotkalem sie z prawdziwa papierowa membrana taka jak w Vermonach czy chodzby w GDS! i to jest ten problem :(
  • #23 1814725
    latawiec666
    Poziom 16  
    jezeli sie łądnie napisze do tonsila do wyśłą ale oczywiście za odpowiednia kwote:)
  • #24 2663061
    obishon
    Poziom 11  
    ja posiadam 2 takie głośniki i vermonę 300h, którą teraz będę remontował głośniki grają świetnie... pod bvas są bardzo fajne:) teraz tylko mały remont vermony i możza grać :) czasami wolę wybrać vermonę i paczkę na tych głośnikach niż warwicka sweeta 15 :D

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy naprawy dużych głośników o średnicy 38 cm z uszkodzonymi cewkami na karkasie z tektury, które uległy odkształceniu i powodują ocieranie cewek o magnes. Uczestnicy omawiają możliwość nawinięcia nowych cewek na stary karkas lub zamówienia gotowych cewek z aluminiowym karkasem. Wskazano firmę Umifon jako miejsce realizacji zamówień na cewki, choć z uwagą na długi czas realizacji i problemy z dostawą. Poruszono temat wymiany membran i zawieszeń (papierowych lub płóciennych), które są trudne do zdobycia i kosztowne, a także konieczności wymiany całego zestawu membrana–zawieszenie–cewka dla uzyskania lepszych parametrów. Wskazano, że szczelina magnetyczna ma około 10-11 mm, co pozwala na zastosowanie cewek o wysokości około 15 mm, co może podnieść moc głośnika do około 200-300 W RMS i SPL do około 95 dB. Zwrócono uwagę na ograniczenia wynikające z szerokości szczeliny i konstrukcji magnesu, które utrudniają zwiększenie amplitudy ruchu membrany bez ocierania cewki. Proponowano także modyfikacje mechaniczne, takie jak przetoczenie pierścienia magnesu w celu zwiększenia szczeliny, choć jest to trudne i ryzykowne. W dyskusji pojawiły się sugestie dotyczące zastosowania tych głośników w konstrukcjach kolumn domowych i gitarowych, z dodatkowymi głośnikami średniotonowymi GDN 30/30 oraz wysokotonowymi. Wspomniano o oryginalnych głośnikach Vermona, które mają SPL około 98 dB i są cenione za czysty dźwięk i mocny bas mimo nominalnej mocy 50 W. Podkreślono, że oryginalne części Tonsil są najlepsze do napraw, a alternatywnie można rozważyć części STX. Wskazano trudności z pozyskaniem oryginalnych papierowych membran do tych modeli.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA