logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dell Inspiron 5150 - przegrzewanie procesora P4 i dysku twardego, co robić?

fasco 10 Wrz 2005 22:59 6654 5
REKLAMA
  • #1 1807977
    fasco
    Poziom 2  
    Mam laptopa Dell Inspiron 5150 - procek P4,kupilem go mniej wiecej rok temu. po jakichs 5 miechach skubaniec zaczal sie przegrzewac (zauwazylem do dopiero kiedy po raz pierwszy go sformatowalem) - czasem przegrzewa sie do tego stopnia ze zamula mi wszystko i sie sam wylacza. ale zauwazylem ze goracy jest nie tylko procesor ale tez dysk twardy. ze jestem w sprawach hardware'u i zwiazanego z tym software'u kompletnym laikiem - plisss pomozcie! czasem nawet ma problemy z wykonywaniem operacji w jakims wiekszym pliku w excelu - masakra po prostu!!
  • REKLAMA
  • #2 1808031
    elektryk
    Poziom 42  
    Ocena: 241
    A wentylator pracuje?
  • REKLAMA
  • #3 1808032
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6491
    Po pierwsze - uroki laptopa z P4... po drugie zapewne są do niego jakieś sterowniki, m. in. od SpeedStep - zainstalowałeś je?
    Zazwyczaj do laptopów jest dołączany dysk Recovery CD, służy on do odtwarzania systemu w stanie gotowym do użycia, jeśli masz taki dysk użyj jego zamiast instalować system ze zwykłej płytki instalacyjnej.
  • REKLAMA
  • #4 1808078
    fasco
    Poziom 2  
    wentylator pracuje non stop i tak huczy jest to po prostu wkur... a do tego jeszcze musze siedziec przy tym zlomie piszac prace magisterska. co do plytek to dostalem przy kupnie plytke instalacyjna z win xp do della i sterowniki na osobnej plytce, musze sprawdzic czy jest tam moze ten SpeedStep, ale nie wydaje mi sie
  • REKLAMA
  • #5 1808819
    speedy9
    Pomocny dla użytkowników
    Ocena: 2421
    Te Delle to chyba coś mają z tym przegrzewaniem się. Jam mam Latitude D505 z Pentium-M 1,6 GHz i muszę przyznać, że niezły piec z tego laptopa. W sam raz na długie zimne wieczory do trzymania na kolanach zamiast kota ;)
    Mój się nie zachowuje dziwnie, nie wyłącza, ale grzeje się bardzo. Wszystkie stery poinstalowane oczywiście. Bez tego - tragedia.
  • #6 1809123
    piotrkościan
    Poziom 11  
    po pierwsze nie jest winny wentylator po dróbie w biosie przywróccie fabryczne ustawienia i a po trzecie oczyśccie z kurzu wentylator
REKLAMA