logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Fera 3 HE1224 v2 z Ryzen 5 2400G - wysokie i zmienne obroty, hałasujący cooler

omiko 13 Kwi 2019 14:23 1512 5
REKLAMA
  • #1 17903662
    omiko
    Poziom 9  
    Ocena: 11
    Witam,

Mam problem z wysokimi obrotami chłodzenia Fera 3 HE1224 v2. Nie dawno zmieniłem procesor z AMD Ryzen 5 1400 na AMD Ryzen 5 2400G (używany). Po założeniu nowego procesora Fera 3 jest po prostu głośna. Podczas normalnego korzystania z komputera tzn. jedynie otwarta przeglądarka internetowa, średnie obroty utrzymują się na poziomie 900 RPM, gdy otwieram nową kartę w przeglądarce obroty wzrastają do ok. 1 300 RPM i wtedy jest głośno. Te obroty w dziwny sposób skaczą.

Średnia temperatura procesora utrzymuję się na poziomie 36 st. C.
    Wczoraj zmieniłem pastę termoprzewodzącą na Thermal Grizzly Kryonaut 1g bo pomyślałem, że poprzednia pasta jest kijowa lub źle ją położyłem. Ale zmiana pasty nie pomogła.
    Trochę niepokoi mnie fakt, że musiałem dokręcić mocowanie radiatora do płyty, chociaż uprzednio było dokręcone.

Gdy w UEFI zmienię tryb prędkości obrotowej na "Cichy" jest lepiej jeśli chodzi o głośność ale wydaje mi się, że w trybie "normalnym" też powinno być cicho. Przynajmniej tak miałem z Ryzenm 5 1400.
    Płyta to Gigabyte B450M DS3H, UEFI najnowsze. Poniżej ustawienia UEFI i zrzut z program HWiNFO64.

Co to może być? Uszkodzony wentylator, płyta główna czy procesor?

pozdrawiam

Fera 3 HE1224 v2 z Ryzen 5 2400G - wysokie i zmienne obroty, hałasujący cooler Fera 3 HE1224 v2 z Ryzen 5 2400G - wysokie i zmienne obroty, hałasujący cooler
  • REKLAMA
  • #2 17903701
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #3 17903712
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8205
    Taki urok pracy tego chłodzenia - jest słyszalne przy wyższych prędkościach. Jak chcesz mieć ciszę - to tryb cichy jest od tego. Możesz też ustawić na tej płycie własną krzywą działania wentylatora. Przy aktualnej krzywej już przy 50 stopniach na procesorze masz 70% PWM na wentylatorze, to zdecydowanie nie jest tryb cichy. Do 50 stopni ustawiłbym 20-30% PWM, przy 60 stopniach bym celował wstępnie w 60-70%, przy 70 stopniach 100%. Wtedy można sprawdzić, jakie temperatury i głośność są osiągane pod obciążeniem i bez. Ewentualnie można wybrać profil cichy i go nieco zmodyfikować, żeby po przekroczeniu 55 stopni chłodzenie jednak przyspieszało, a przy 70 stopniach już leciało na pełny ogień.

Trzeba pamiętać, że przy stromej krzywej mniejsze zmiany temperatury będą bardziej wpływać na prędkość obrotową chłodzenia, więc przy niezbyt dużych zmianach temperatury zmiany prędkości mogą być bardziej słyszalne.
  • REKLAMA
  • #4 17907785
    omiko
    Poziom 9  
    Tomequ123 napisał:
    Ciekawa zmiana...

Zamiana kosztowała mnie ok. 50 zł a potrzebowałem procesor z zintegrowaną grafiką, żeby wymienić swoją kartę graficzną ;)

Tomequ123 napisał:
    ustaw bardziej płasko krzywą wentylatorów.

dt1 napisał:
    Do 50 stopni ustawiłbym 20-30% PWM, przy 60 stopniach bym celował wstępnie w 60-70%, przy 70 stopniach 100%. Wtedy można sprawdzić, jakie temperatury i głośność są osiągane pod obciążeniem i bez. Ewentualnie można wybrać profil cichy i go nieco zmodyfikować, żeby po przekroczeniu 55 stopni chłodzenie jednak przyspieszało, a przy 70 stopniach już leciało na pełny ogień.

Ustawiłem krzywą wg. Waszych zaleceń. Jest lepiej, chociaż i tak momentami wentylator wskakuje na wyższe obroty.

dt1 napisał:
    mierzyłeś to czymś, czy po prostu na stockowym chłodzeniu wydaje Ci się, że było ciszej?

Nie mierzyłem niczym, biorę to na słuch. Obecnie najgłośniejszym elementem w moim komputerze jest dysk talerzowy, który służy mi jako magazyn danych (SSD mam na system itp.). Drugim najgłośniejszym elementem jest SilentiumPC Vero L2 Bronze 600W. Gdy wentylator SilentiumPC Sigma Pro 120 przekroczy 1 200 RPM, zagłusza oba komponenty.
    Stockowego chłodzenia nie zakładałem, od razu założyłem Fere.

Tomequ123 napisał:
    Poza tym jeśli R5 1400 również był chłodzony Ferą i wtedy było cicho, to coś zepsułeś zmieniając części, może rzeczywiście uszkodziłeś wentylator.

Możliwe. Zamówiłem Noctua NF-S12B redux 1200 PWM, zobaczę czy będzie lepiej.
  • REKLAMA
  • #5 17915693
    omiko
    Poziom 9  
    Założenie Noctua NF-S12B redux 1200 PWM rozwiązało sprawę. Nawet w trybie "normalnym" jest ciszej niż z SilentiumPC Sigma Pro 120 PWN pomimo, że Sigma wg. danych technicznych powinna być cichsza od Noctua.
  • #6 17920833
    omiko
    Poziom 9  
    Założenie Noctua NF-S12B redux 1200 PWM rozwiązało sprawę.
REKLAMA