logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak odzyskać uszkodzone zdjęcia JPG z karty SD?

PR0jektant 13 Kwi 2019 20:50 3576 17
REKLAMA
  • #1 17904459
    PR0jektant
    Poziom 8  
    Witam,

Po przeniesieniu zdjęć na kartę SD, uległy one uszkodzeniu, tzn. nie da się ich podglądnąć ani w telefonie, ani na komputerze, choć ich rozmiar w zależności od zdjęcia to 2-4 MB. W załączniku jakieś dwa przykładowe pliki. Czy da się je naprawić?
    Załączniki:
    • Desktop.7z (1.32 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 17904528
    Heinzek
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 494
    Kolego z plików został tylko rozmiar, ale wewnątrz nic nie ma. Obrazy słabo się kompresują a tutaj z 7MB zostało mniej niż 1,5KB.
  • #3 17904563
    PR0jektant
    Poziom 8  
    Faktycznie :(
    Przy przeniesieniu zdjęć zostały mi jeszcze oryginały w pamięci wewnętrznej, ale je usunąłem, bo kilka zdjęć się przeniosło poprawnie i nie zwróciłem uwagi, że reszta się wysypała. Próbowałem już odzyskać jakimiś programami ale udało się zaledwie kilka i w każdym z programów te same. Jest jakiś sposób aby coś więcej wycisnąć?
  • #4 17904569
    Heinzek
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 494
    Nie liczył bym na to. Karta pamięci pewnie jest uszkodzona i zapisała tylko informację o pliku ale "dane" zostały zapisane w miejsce w którym zapisać się nie dało. Jeśli to nowa karta to prawdopodobne ze jest "oszukana" i jej realna pojemność jest znacznie mniejsza niż to co wyświetla system.
  • #5 17904572
    PR0jektant
    Poziom 8  
    Na karcie jest jeszcze folder LOST.DIR, który ma ponad 300MB. Może to coś pomoże?
  • REKLAMA
  • #7 17904836
    PR0jektant
    Poziom 8  
    Niestety, nie pomaga.
  • REKLAMA
  • #8 17905732
    sylwiass
    Poziom 2  
    Witam, mam podobny problem. Kupiłam kartę SD, niestety na aukcji allegro. Włożyłam ją do telefonu i sformatowałam po czym przeniosłam zdjęcia z pamięci telefonu na kartę SD. Nie mogę otworzyć zdjęć oprócz kilku sztuk. Na komputerze pojawia się komunikat "przeglądarka fotografii systemu Windows nie może otworzyć tego obrazu, ponieważ nie obsługuje tego formatu pliku lub nie zainstalowano jej najnowszych aktualizacji". Czy jest szansa na odzyskanie plików? Próbowałam hxd, bez rezultatów.
  • #9 17905824
    Łukasz_W

Specjalista - HDD i odzyskiwanie danych
    Ocena: 647
    Te karty SD to nie są przypadkiem fake'i?
    Powinniście wykonać kopie kart do obrazów a następnie przeprowadzić na nich testy zapełnienia oraz weryfikacji na przykład programem H2testw.
    Konto firmowe:
    HEX SERWIS
    Smołdzinska 2B/16, Kobysewo, 83-304 | Tel.: 530XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://hex-serwis.pl
  • #10 17906053
    sylwiass
    Poziom 2  
    Chyba na to wygląda... Akurat miałam tyle spraw na raz i takie szybkie tempo życia, że nawet się nad tym chwilę nie zastanowiłam. Byłam w trakcie przeprowadzki i niestety z tego wszystkiego nie skopiowałam danych na dysk komputera... Teraz nie miałabym takiego problemu... Nie mam zielonego pojęcia czy uda mi się odzyskać dane i już powoli kończą mi się pomysły. Nie wiem co robić, czy próbować bezpośrednio z komórki czy z karty, czy skopiować dane na dysk i próbować odtworzyć uszkodzone dane z dysku. Póki co wszystkie próby zakończone niepowodzeniem...
  • #11 17906078
    Łukasz_W

Kolejność działania powinna być następująca:
    1 - zabezpieczenie zawartości kart za pomocą wykonania ich obrazów binarnych
    2 - przetestowanie kart pod kątem pojemności
    3 - jeżeli pojemność kart będzie prawidłowa to należy sprawdzić zawartość plików na wykonanym obrazie i podjąć dalsze kroki
    4 - pojemność kart niezgodna ze stanem rzeczywistym to dane uszkodzone, wtedy można próbować odzyskiwać z telefonu, przy czym im dłużej go używamy tym szanse te maleją
    Konto firmowe:
    HEX SERWIS
    Smołdzinska 2B/16, Kobysewo, 83-304 | Tel.: 530XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://hex-serwis.pl
  • #12 17906119
    sylwiass
    Poziom 2  
    Właśnie po dłuższej chwili zastanowienia stwierdziłam, że:
    1. Po przeniesieniu zdjęć na kartę zostały ode de facto "usunięte" z pamięci telefonu.
    2. Wszystkie nowe zdjęcia zapisywały się na karcie (te nowe już bez problemu, problem wystąpił tylko przy tych przeniesionych).
    3. Nie będę skupiać się na karcie, ani na uszkodzonych plikach. Chyba najlepszym rozwiązaniem będzie próba odzyskania bezpośrednio z pamięci smartfona.
    4. Działam i dam znać jak efekty. 3majcie kciuki :-) te dane to serio moje być albo nie być... no cóż... nawet najlepszym się zdarza hehe. ;-)

Dodano po 56 [minuty]:

Ok. Mój pomysł z zaniechaniem kombinowania z kartą był bardzo trafny.
    Udało mi się odzyskać WSZYSTKO!
    Odzyskałam wszystkie pliki z pamięci telefonu w bardzo banalny sposób.
    Odzyskałam nawet więcej niż chciałam, bo ponad 7 tysięcy obrazów...

Może komuś pomogę, więc...
    Użyłam darmowej app na androida, Diskdigger...
    A tak nakombinowałam. Czasem jednak najprostsze rozwiązania są najlepsze.

Pozdrawiam serdecznie. :-)

Dodano po 57 [minuty]:

Moja radość była przedwczesna... co prawda zdjęcia odzyskałam wszystkie, ale one są takie malutkie. Dlaczego? Można coś poradzić?
  • #13 17906612
    Dra98
    Moderator - Komputery Serwis
    Ocena: 1072
    sylwiass napisał:
    odzyskałam wszystkie, ale one są takie malutkie.

Ponieważ brak przykładowego pliku do analizy to można domniemywać, że to miniatury zdjęć.
    sylwiass napisał:
    Można coś poradzić?

próbowałbym tak jw
    Łukasz_W napisał:

Jeśli te zdjęcia są ważne to najlepiej nie używać telefonu przed podjęciem próby odzyskania z niego plików. Aktualizacje, zapisy różne nie przysłużą się danym.
  • #14 17906654
    Łukasz_W

Dra98 napisał:

Łukasz_W napisał:

Jeśli te zdjęcia są ważne to najlepiej nie używać telefonu przed podjęciem próby odzyskania z niego plików. Aktualizacje, zapisy różne nie przysłużą się danym.

Łukasz_W napisał:

4 - pojemność kart niezgodna ze stanem rzeczywistym to dane uszkodzone, wtedy można próbować odzyskiwać z telefonu, przy czym im dłużej go używamy tym szanse te maleją

Nie odzyskałaś zdjęć tylko wyodrębniłaś istniejące dane w pamięci urządzenia (dane z komunikatorów, mms itd).
    Konto firmowe:
    HEX SERWIS
  • #15 17906694
    pidar
    Poziom 43  
    Ocena: 3576
    sylwiass napisał:
    Moja radość była przedwczesna... co prawda zdjęcia odzyskałam wszystkie, ale one są takie malutkie. Dlaczego? Można coś poradzić?

Hmm.
    Spoiler:
    "* Jeśli Twoje urządzenie nie jest zrootowane, aplikacja wykona "ograniczone" skanowanie usuniętych zdjęć, przeszukując pamięć podręczną i miniatury.

* Jeśli Twoje urządzenie jest zrootowane, aplikacja przeszuka całą pamięć Twojego urządzenia pod kątem śladu zdjęć, a także filmów!"

:?:
  • REKLAMA
  • #16 17906867
    K3
    Poziom 30  
    Ocena: 429
    sylwiass napisał:

Bo pewnie "odzyskałaś" miniaturki zdjęć, które system sobie zapisał w innym miejscu (pamięć telefonu), podczas gdy oryginały na karcie były uszkodzone.
  • #17 17909861
    PR0jektant
    Poziom 8  
    Czyli dopiero z rootem będę miał większe szanse na odzyskanie zdjęć z pamięci telefonu? Rozumiem, że nie ma w 100% bezpiecznego sposobu na roota i jeśli nigdy tego nie robiłem, to lepiej się samemu za to nie zabierać?
  • #18 17909921
    SGdata

Poziom 27  
    Ocena: 179
    Czasem można wykonać zrzut pamięci bez roota. Wszystko zależy od telefonu i dostępnego sprzętu i wiedzy. Niemniej w warunkach domowych - tak, bez roota nie odzyskasz.
    Konto firmowe:
    SGdata
    Spacerowa 90, Gliwice, 44-141 | Strona WWW: https://sgdata.pl

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z uszkodzonymi zdjęciami JPG na karcie SD, które nie były dostępne ani na telefonie, ani na komputerze. Po przeniesieniu zdjęć, oryginalne pliki zostały usunięte, a odzyskanie danych za pomocą programów okazało się nieskuteczne. Użytkownicy zasugerowali, że karta SD może być uszkodzona lub fałszywa, co może wpływać na jej pojemność. Wskazano na folder LOST.DIR jako potencjalne źródło danych, jednak próby jego wykorzystania nie przyniosły rezultatów. Ostatecznie, jeden z użytkowników zdołał odzyskać wszystkie zdjęcia z pamięci telefonu za pomocą aplikacji DiskDigger, co okazało się skuteczniejsze niż próby z kartą SD. Podkreślono, że przed próbami odzyskiwania danych z telefonu, należy unikać jego używania, aby nie nadpisywać usuniętych plików.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA