logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Samsung UE40EH5300WXXH - Po wymiania TCON wyświetla czarne poziome paski

archirt 16 Kwi 2019 13:53 2589 8
REKLAMA
  • #1 17909297
    archirt
    Poziom 11  
    Witam. Mam problem z Samsung UE40EH5300WXXH (matryca LTJ400HM08-V BN96-21613B 40" D-LED)
    Podczas oglądania ekran zrobił się czarny, podświetlenie świeciło się, dźwięk był. Oddałem do lokalnego magika, zmienił TCON, obraz pojawił się, ale z czarnymi poziomymi paskami.

Czy możliwe jest że problem leży po stronie TCON'a? Czy będzie to uszkodzenie matrycy? Potrzebuję trochę więcej informacji, bo zanim oddałem do naprawy obraz wyświetlany był poprawnie.

Samsung UE40EH5300WXXH - Po wymiania TCON wyświetla czarne poziome paski Samsung UE40EH5300WXXH - Po wymiania TCON wyświetla czarne poziome paski Samsung UE40EH5300WXXH - Po wymiania TCON wyświetla czarne poziome paski
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 17910591
    archirt
    Poziom 11  
    Pytałem, ale stwierdził że jest to uszkodzenie matrycy i jest to gdzieś pod szkłem. Choć podobno sprawdził wszystko co możliwe aby to naprawić. A przed oddaniem do niego, żadne takie pasy nigdy się nie wyświetlały nawet na którą chwilę.

Samsung UE40EH5300WXXH - Po wymiania TCON wyświetla czarne poziome paski

• #4 17910954
    kazikszach
    Poziom 39  
    Ocena: 1098
    buli1 napisał:
    Skoro lokalny magik wymienił t-con to czemu jego nie zapytasz...??
    Na jaki wymienił...???
    W takim stanie oddal ci tv??

Pytanie, jaki był oryginalnie zamontowany?
  • REKLAMA
  • #5 17910961
    archirt
    Poziom 11  
    Właśnie nie mam pojęcia jaki był oryginalnie. Dziś pojawiły się również niewielkie artefakty, po chwili (jakby po rozgrzaniu), ustały i zostały same czarne paski.
    Faktycznie może to być uszkodzenie matrycy czy ten TCON też może za to odpowiadać ?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 17921586
    czarownik3
    Poziom 12  
    Naprawa została nie dokończona albo został uszkodzony sprzęt podczas naprawy.
    Zdjęcia są nie ostre wiec mało widać. Jest jedno ciemne miejsce na płycie-pierwsze zdjęcie. Czy w menu osd też są te pasy ? Chyba nie jest to uszkodzenie matrycy.
  • #7 17921718
    archirt
    Poziom 11  
    Faktycznie jest upalone. Miałem akurat czas i pojechałem z tą informacją do tego serwisanta. On utrzymuje że jest to uszkodzenie matrycy i jak włóże kolejny tcon to też się upali.
    Koledzy, ja sie nie znam, ale czy tak faktycznie jest?

• #9 17925836
    archirt
    Poziom 11  
    Naprawione. Uszkodzony był TCON. Zamówiłem z aukcji, zaczęło działać bez problemu. Do magika się udałem ze sprawnym tv, sprawdził działa, oddał pieniądze. Dzięki za pomoc.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z telewizorem Samsung UE40EH5300WXXH, który po wymianie TCON wyświetlał czarne poziome paski. Po oddaniu do serwisu, technik stwierdził uszkodzenie matrycy, mimo że przed naprawą obraz był poprawny. Użytkownik zauważył również artefakty na ekranie, które ustąpiły, pozostawiając jedynie paski. Po dalszej diagnostyce i wymianie TCON na nowy, problem został rozwiązany, a telewizor zaczął działać prawidłowo.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA