logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] VW golf 5 1,9 tdi chińskie RADIO 2DIN pobiera prąd

adamluki 17 Kwi 2019 20:18 34779 11
REKLAMA
  • #1 17911838
    adamluki
    Poziom 2  
    Ocena: 9
    Witam serdecznie i proszę o wszelką pomoc w rozwiązaniu problemu!
    Kupiłem rok temu radio z chin 2DIN gps itd (jak na zdjęciu) do VW GOLF 5 radio ciągle pobiera prąd i rozładowuje akumulator nawet przy wyłączonym silniku i wyjętych kluczykach ze stacyjki i przy zgaszonym radiu.
    Ktoś wie jak rozwiązać problem? Może w menu radia, może kable w kostce ISO?
    VW golf 5 1,9 tdi chińskie RADIO 2DIN pobiera prąd
  • REKLAMA
  • #2 17912149
    CameR

Moderator Zabezpieczeń Pojazdów
    Ocena: 3256
    Czy do złącza zasilania radia ISO masz doprowadzony przewód [15] czyli +12V po przekręceniu stacyjki ?
    Zamieść schemat podłączenia radia z instrukcji obsługi lub naklejki na obudowie radia.
    Konto firmowe:
    ABC KOM
    Barcelońska 77, Katowice, 40-683 | Tel.: 601XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://www.auto-alarm.com.pl
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #3 18299995
    tablica24
    Poziom 14  
    Ocena: 61
    Podpinam się do tematu.
    Zauważyłem u siebie ten sam problem.
    Czy posiadasz kod diagnostyczny radia ?

U mnie wygląda to w ten sposób
    Miernik na szybie podłączony do masy. Zamykam samochód i czekam do 10 min, z podłączonym radiem pobiera mi ok 0,76 cyklicznie co 2 sek i spada do 0,06. Zauważ że przy zamkniętym samochodzie jest charakterystyczne pyknięcie. Przy podłączonym radiu one występuje co 2-3 sek i pobór prądu rośnie do bardzo dużej wartości 0,76. po odłączeniu radia automatycznie te pyknięcia są co 15 minut podobno z tego co się dowiedziałem. Z tego co wiem z forum wynika to ze zbyt starego "gateway" lub w radiu jest zły can ustawiony. np masz golfa 5 a ustawiony jest domyślnie pod Pastucha. W trybie diagnostycznym można to zmienić ale zapomniałem hasła...

Wygląda to trochę tak że gateway nie usypia radia i wysyła do niego informacje takie jak "informacje o pojeździe" stan licznika, płyny, otwarte drzwi etc

Moduł Gateway który naprawia problem to 1k0907530l z tego co udało mi się wyczytać, wiele osób ma z tym problem "http://modyfikacje-vw.blogspot.com/2015/03/wymiana-moduu-gateway-upgrade.html"
  • #4 18302793
    tablica24
    Poziom 14  
    Zakupiłem gateway 1k0907530s jutro prawdopodobnie do mnie przyjdzie. Będę musiał go przeprogramować pod swój samochód VCDS"esem podłączyć i powinno wszystko grać. Z tego co zrozumiałem nowsze wersja radia potrzebują komunikatu sleep które starsze wersje gateway nie wysyłają.
    Mój obecny 1k0907530f - jest za stary.
  • REKLAMA
  • #5 18306941
    tablica24
    Poziom 14  
    Kolego u mnie problem rozwiązany. Wymieniłem gateway pobór prądu po zamknięciu samochodu spada do 0,01(mA) : )

Wcześniej miałem 0,06(mA) i co 2 sekundy skakało do 0,76(mA)
    Tylko jeśli wymieniasz musisz posiadać VCDS teoretycznie jeśli przełożysz samochód uruchomisz ale możesz mieć błędy na komputerze.

Kod: Text
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod

Materiał

Link
  • #6 18406916
    gradek83
    Poziom 43  
    Ocena: 2078
    A może wystarczy wyłączyć akumulator na te 30min i podpiąć aby zresetować wszystkie moduły. Możliwe ze po wymianie oryginalnego radia na chińskie po głębszym restarcie moduły dogadują się z nowym radiem i emulatorem can. Oczywiście wszelkie problemy i błędy można sprawdzić w VCDS.
  • #7 18415408
    tablica24
    Poziom 14  
    Odłączenie od prądu nie pomoże. Konieczna jest wymiana CAN GATEWAY
  • REKLAMA
  • #8 18809034
    bassic
    Poziom 11  
    Ocena: 15
    Mam podobny problem tylko w caddy 2013 rok. Radio rozładowuje akumulator. Jeżeli są podpięte 2 plusy to radio działa bez przerwy, można je zdalnie wyłączyć ale i tak siada bateria, jeżeli odepnę jeden z plusów radio się odpala po kluczyku ale gaśnie po paru sekundach, czy ktoś miał może taki problem?

• #9 18809120
    tablica24
    Poziom 14  
    Trochę dziwne aby w tym roczniku pojawiał się taki problem.
    Z tego co pamiętam taka mała kostka łączy się ja z radiem i przecina czarny kabelek. daje to możliwość działania radia na 10 min aż CAN odetnie zasilanie.
    Sprawdź jaki masz model CAN Gateway, może masz jakiś stary wrzucony.
  • #11 18818917
    bassic
    Poziom 11  
    Ocena: 15
    A może teraz ktoś podpowie, bo zauważyłem, że radio odpala i działa w pozycji kluczyka 0, po przekręceniu na zapłon odpala i gaśnie 😕
  • #12 18900698
    adamluki
    Poziom 2  
    Ocena: 9
    U mnie rozwiązaniem problemu było odpięcie żółtego przewodu.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z chińskim radiem 2DIN w VW Golfie 5, które pobiera prąd nawet po wyłączeniu silnika, co prowadzi do rozładowania akumulatora. W odpowiedziach zasugerowano sprawdzenie podłączenia przewodu zasilania ISO oraz wymianę modułu Gateway na nowszy model, który obsługuje funkcję "sleep". Użytkownicy wymienili konkretne numery Gateway, takie jak 1K0907530L i 1K0907530S, które rozwiązują problem z poborem prądu. Inne sugestie obejmowały resetowanie modułów przez odłączenie akumulatora oraz sprawdzenie ustawień CAN w radiu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA