Witam, mam taki problem, że kupiłem rok temu Golfa V 1.4 z niefabrycznym chińskim radiem IFREGO DSC720. Od początku zimy uporczywie próbuję dojść do tego, co mi zabiera prąd/dlaczego mi akumulator się rozładowuje. Wymieniłem akumulator, sprawdziłem alternator – wszystko dobre, dodatki, które dorzuciłem do pojazdu, tj. kamerkę 70mai z nagrywaniem parkingowym, kamerkę cofania pod radio, oświetlenie LED pod nogi pod USB (podpięte pod radio) – nic nie zabiera prądu i stanąłem w tym momencie na radiu. Zainwestowałem w VCDS i odczytałem błędy – CAN nie ma kompletnie połączenia z radiem, lecz na radiu mam info, tj. ilość paliwa, otwarte drzwi etc. Więc postanowiłem sprawdzić radio. Podłączone radio zabiera mi 0,015 A i rano akumulator już rozładowany, a gdy je odłączam, jest już 0,003 A skaczące do 0,005 A. Sprawdziłem przewody zasilające radio i są dwa stałe plusy, masa, CAN-H i CAN-L. Reszta kabli to głośniki. I tutaj moje pytanie:
Co może być powodem zabierania takiej ilości prądu przez radio? Problem z gatewayem czy z samym radiem lub wiązką?
AI: Czy radio po wyłączeniu zapłonu/wyjęciu kluczyka całkowicie się wyłącza, czy dalej świeci się np. podświetlenie lub działa jakaś funkcja?
Radio samo w sobie się nie świeci, tylko ledy dodane podłączone do radia świecą się przed dokładnie 7 sekund.
AI: Jak dokładnie masz podłączone radio – przez adapter CAN dedykowany do VW, czy bezpośrednio do instalacji (np. przerabiana wiązka)?
Przez adapter CAN dedykowany do VW
Co może być powodem zabierania takiej ilości prądu przez radio? Problem z gatewayem czy z samym radiem lub wiązką?
AI: Czy radio po wyłączeniu zapłonu/wyjęciu kluczyka całkowicie się wyłącza, czy dalej świeci się np. podświetlenie lub działa jakaś funkcja?
Radio samo w sobie się nie świeci, tylko ledy dodane podłączone do radia świecą się przed dokładnie 7 sekund.
AI: Jak dokładnie masz podłączone radio – przez adapter CAN dedykowany do VW, czy bezpośrednio do instalacji (np. przerabiana wiązka)?
Przez adapter CAN dedykowany do VW