logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Ogar200 - Uszkodzony cylinder, zakładanie pierścieni na wał

elektronkamil 18 Kwi 2019 11:31 990 15
  • #1 17912783
    elektronkamil
    Poziom 6  
    Ocena: 2
    Witam, czy konieczna jest wymianycylindra bez teych części zaznaczonych na pomarańczowo (4bolce). Czy przez brak tego nie mogę założyć pierścieni? Prosiłbym również o poradnik zakladnia pierścieni.
    Ogar200 - Uszkodzony cylinder, zakładanie pierścieni na wał
    Załączniki:
    • Ogar200 - Uszkodzony cylinder, zakładanie pierścieni na wał IMG_20190418_112524.jpg (164.25 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #2 17912832
    olador
    Poziom 37  
    Ocena: 1442
    Te ''4 bolce'' to szpilki cylindra - niezbędne by przykręcić cylinder do karterów.
    Jak założyć pierścienie?
    - wkręcamy szpilki cylindra w kartery
    - przyklejamy uszczelkę pod cylinder
    - delikatnie rozciągając pierścienie zakładamy je na tłok / uwaga bo łatwo złamać/
    - cylinder wewnątrz posmarować olejem
    - cylinder wkładamy na szpilki
    - ściskamy pierścień w rowku tłoka /uwaga na zamek/ i naciskamy cylinder
    - ściskamy 2 pierścień i przesuwamy cylinder
    - mocujemy głowicę
  • #3 17912855
    elektronkamil
    Poziom 6  
    Olador, szpilki są wyłamane do połowy tłok bez pierścieni gładko sie porusza, wydawało mi się że przykręcając porządnie cylinder (ten z otworem na świece) odpowiednio dociskam 2 połówkę cylindra. Czy brak tych szpilek powoduje zmniejszenie kompresji? Na pewno nie da rady bez tych szpilek bo cylinder jednak dużo kosztuje.. :(
  • #4 17912893
    olador
    Poziom 37  
    Uszkodzone szpilki można zamienić nowymi - bez nich niestety ''ogar'' nie będzie jeździł.
  • #5 17912894
    sanfran
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 2957
    To się na pewno szpilki nazywa? W/g mnie prowadnica tłoka, ale się nie będę kłócił.
    Zależy jak bardzo są wyłamane. Służą do utrzymywania tłoka w osi podłuznej cylindra. Na tłok orócz sił góra - doł działają także siły boczne od korbowodu; brak całości gładzi może spowodować przedwczesne zużycie ścianki tłoka.
  • #6 17912900
    elektronkamil
    Poziom 6  
    Sanfran też właśnie słyszałem że to prowadnica tłoka
  • #7 17912902
    sanfran
    olador napisał:
    Uszkodzone szpilki można zamienić nowymi - bez nich niestety ''ogar'' nie będzie jeździł.

Jak zamienić? Przecież to integralna cześć cylindra jest:
    Ogar200 - Uszkodzony cylinder, zakładanie pierścieni na wał
  • Pomocny post
    #8 17912915
    olador
    Poziom 37  
    Panie sanfran szpilka cylindra tak wygląda. To co Pan przedstawia to tuleja cylindra
    Załączniki:
    • Ogar200 - Uszkodzony cylinder, zakładanie pierścieni na wał szpilki cylindra.JPG (26.61 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #10 17912950
    elektronkamil
    Poziom 6  
    Przepraszam za złe wyrażenie mam na myśli to co pisał szafran te 4 "integralne części cylindra".
  • Pomocny post
    #11 17913010
    grzeniuw
    Poziom 27  
    Ocena: 172
    Zauważ, że te wystające 'prowadnice tłoka' mają skośne zatoczenia ułatwiające ściśnięcie pierścieni i wsunięcie z nimi tłoka do cylindra. Bez tego montaż tłoka jest co najmniej trudny - co sam zauważyłeś. Pewnie da się to jakoś delikatnie i ekwilibrystycznie zrobić, choć nie będzie łatwo bo i miejsca na palce mało.
    Koledzy wyżej już zauważyli, że bez tego tłok nie będzie zachowywał osi cylindra w dolnym położeniu, co nie wróży długiego przebiegu....choć mówisz, że wyłamane do połowy.... pozostaje ci zmontować i samemu się przekonać. Żaden dobry mechanik by tego nie zakładał, bojąc się reklamacji w krótkim czasie.
  • #12 17913021
    elektronkamil
    Poziom 6  
    Jeszce jakieś porady odnoście zakładania tego pierścienia bo miałem 1 w zapasie ale nie nie mogłem go włożyć, może lepiej jest wymontować tłok?
  • Pomocny post
    #13 17913027
    sanfran
    grzeniuw napisał:
    Zauważ, że te wystające 'prowadnice tłoka' mają skośne zatoczenia ułatwiające ściśnięcie pierścieni i wsunięcie z nimi tłoka do cylindra. Bez tego montaż tłoka jest co najmniej trudny

W każdym silniku z dzielonym korbowodem, gdzie tłok się wkłada od góry jest tak samo trudno, ale wystarczy miękkiej kawałek blachy i tłok wchodzi bez problemów. Ale ja się nie obawiam o montaż ale o jego przedwczesne zużycie.
  • Pomocny post
    #14 17913034
    grzeniuw
    Poziom 27  
    Ocena: 172
    Po wymontowaniu tłoka nie założysz go z powrotem na korbowód, bo nie wsuniesz sworznia tłokowego gdy tłok będzie w cylindrze. Próbuj zakładać do skutku, albo się poddaj i kup nowy cylinder.

PS Przy okazji - to coś z dziurą na świecę zapłonową nazywa się głowicą.

@sanfran - wiem, że od góry się da bez problemu, ale tylko wtedy gdy później jest możliwość zmontowania korbowodu na wale na dole. Od góry też masz dużo miejsca do manewru. W tym przypadku musi walczyć od dołu z nierówno powyłamywanymi prowadnicami, gdzie nie ma miejsca i ''brakuje palców''.
  • #15 17913043
    elektronkamil
    Poziom 6  
    Dziękuję zamykam temat.
  • #16 17913045
    elektronkamil
    Poziom 6  
    Dziękuję zamykam temat.

Dodano po 38 [sekundy]:

Problem rozwiązany

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem uszkodzonego cylindra w Ogar200 oraz konieczność wymiany szpilek cylindra, które są niezbędne do prawidłowego montażu. Użytkownicy podkreślają, że brak tych elementów może prowadzić do zmniejszenia kompresji i przedwczesnego zużycia tłoka. Opisano również proces zakładania pierścieni na tłok, wskazując na trudności związane z montażem bez integralnych części cylindra. Użytkownicy sugerują, że w przypadku uszkodzenia szpilek, ich wymiana jest konieczna, a także dzielą się poradami dotyczącymi montażu pierścieni.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA