logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Pęknięcie pierwszego pierścienia w Ogarze 200 - czy wymaga docierania silnika?

robaczek45678 27 Kwi 2018 14:46 1668 15
REKLAMA
  • #1 17191094
    robaczek45678
    Uczeń
    Ocena: 3
    Witam
    Dzisiaj podczas jazdy ogarem po lesie silnik zgasł i motor nie palił. Po zdjęciu głowicy z cylindrem zauważyłem, że pękł pierwszy pierścień. Czy przy zmianie pierwszego pierścienia trzeba będzie docierać cały silnik?
    Jeśli zły dział, proszę o przeniesienie.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 17191100
    olador
    Poziom 37  
    Ocena: 1442
    Wymień od razu na 2 nowe, wystarczy 100km na dotarcie pierścieni...
  • #3 17191108
    robaczek45678
    Uczeń
    ja mam trzy pierscieniowy tłok
  • Pomocny post
    #4 17191112
    olador
    Poziom 37  
    Sprawdź jaki jest luz na zamku i wszystko będzie jasne, wymienić czy zostawić.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 17191880
    E8600
    Poziom 41  
    Ocena: 2475
    Wymień wszystkie pierścienie.
    Te silniki lubią łamać pierścienie, które wraz z przebiegiem robią się bardzo cienkie.
    Drugim mankamentem tego silnika jest, że w cylindrze robi się jajo ze względu na poziomy ruch tłoka.

Po wymianie samych pierścieni trzeba zrobić ze 200 km aby się ułożyły.
  • Pomocny post
    #7 17192192
    olador
    Poziom 37  
    Nie zgodzę się z opinią, że pierścienie w tych silnikach pękają.
    Przejechałem ponad 40 tys. km i nie miałem ani razu takiego przypadku.
    Załączniki:
    • Pęknięcie pierwszego pierścienia w Ogarze 200 - czy wymaga docierania silnika? J04.jpg (154.29 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • Pomocny post
    #8 17192211
    robokop
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6342
    Pierścienie pękają wtedy, gdy założone są nowe, na stary zerżnięty cylinder, z ostrym progiem. Te silniki najszczęśliwsze nie były - porażkowata dość wysokoobrotowa konstrukcja z poziomym cylindrem, jak już wyżej zauważono - co powodowało jego przyspieszone zużycie.
  • REKLAMA
  • #9 17192368
    robaczek45678
    Uczeń
    mam jeszcze jedno pytanie czy można jezdzić na 2 pierścieniach ?
  • #10 17192378
    olador
    Poziom 37  
    3 pierścienie miały tylko początkowe wersje silnika, kolejne tylko 2.
    Możesz jeździć na 2.
  • REKLAMA
  • #11 17192386
    robaczek45678
    Uczeń
    moze pan do mnie zadzwonic ?

Dodano po 3 [minuty]:

a ten trzeci rowek od tyłu to nie bedzie przeskadzał?
  • Pomocny post
    #12 17193012
    E8600
    Poziom 41  
    olador napisał:
    Nie zgodzę się z opinią, że pierścienie w tych silnikach pękają.
    Przejechałem ponad 40 tys. km i nie miałem ani razu takiego przypadku.

Najwidoczniej masz silnik złożony na dobrych częściach.

Silnik na 2 pierścieniach będzie mieć mniej mocy ale będzie jeździć.

Powinno się przynajmniej przehonoać cylinder aby zrobić świeżą choinkę (szczególnie w wysokoobrotowych silnikach). Wymienić pierścienie i dotrzeć.
    Jazda na starych pierścieniach jest ryzykowna gdyż jak pęknie kolejny to może porysować cylinder.

Jeśli tłok bez pierścieni stuka na boki w cylindrze to czeka Cie szlif.

robaczek45678 napisał:
    a ten trzeci rowek od tyłu to nie bedzie przeskadzał?

Ten pierścień pada najczęściej bo ma zamek w oknie cylindra.
  • #13 17193040
    robokop
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6342
    E8600 napisał:
    Silnik na 2 pierścieniach będzie mieć mniej mocy ale będzie jeździć.

Niezauważalnie mniej - tym bardziej że Ogar 200 ma i tak mniej niż oryginał. Za to trwałość cylindra znacznie wzrośnie.
    E8600 napisał:
    Powinno się przynajmniej przehonoać cylinder aby zrobić świeżą choinkę (szczególnie w wysokoobrotowych silnikach). Wymienić pierścienie i dotrzeć.
    Żadna instrukcja naprawy silnika nie zalecała powtórnego honowania bez roztaczania na wymiar naprawczy.
    E8600 napisał:

Ten pierścień pada najczęściej bo ma zamek w oknie cylindra.
    Coś pomieszałeś. Nie mam jak sprawdzić, ale technicznie nie ma możliwości żeby w jakimkolwiek silniku zamek mijał otwarte okno. Tam gdzie się to zdarzało, okno cylindra było podzielone przegrodą, po której "jechał" zamek pierścienia. Inaczej awaria nastapiła by natychmiast.
  • Pomocny post
    #14 17193124
    E8600
    Poziom 41  
    robokop napisał:
    Coś pomieszałeś. Nie mam jak sprawdzić, ale technicznie nie ma możliwości żeby w jakimkolwiek silniku zamek mijał otwarte okno. Tam gdzie się to zdarzało, okno cylindra było podzielone przegrodą, po której "jechał" zamek pierścienia. Inaczej awaria nastapiła by natychmiast.

Także nie mam jak sprawdzić ale zdaje mi się, że był tam mały wąski języczek a nie pełne przejście. Być może, że coś pomieszałem ale jak pierścień dostawał luzu na zamku to właśnie w tym miejscu potrafił wpaść w okno i się łamał.

robokop napisał:
    Żadna instrukcja naprawy silnika nie zalecała powtórnego honowania bez roztaczania na wymiar naprawczy.

Dawniej może tak ale w obecnych sprzętach na nikasilu to standard. Zbyt gładki cylinder będzie się zacierał szczególnie w wysokoobrotowym silniki gdzie dodaje się mniej oleju do mieszanki.
  • #15 17193162
    robaczek45678
    Uczeń
    Dziękuje wszystkim za odpowiedzi temat zamykam
  • #16 17193163
    robaczek45678
    Uczeń
    Dziękuje wszystkim za odpowiedzi temat zamykam

Dodano po 33 [sekundy]:

dziekuje wszystkim

Podsumowanie tematu

✨ Podczas jazdy Ogar 200 silnik zgasł z powodu pęknięcia pierwszego pierścienia. Użytkownicy dyskutowali, że przy wymianie pierścieni zaleca się wymianę wszystkich oraz dotarcie silnika na około 200 km, aby pierścienie mogły się ułożyć. Wskazano, że pęknięcia pierścieni mogą być spowodowane zużyciem cylindra oraz niewłaściwym montażem nowych pierścieni na starym cylindrze. Użytkownicy podkreślili, że jazda na starych pierścieniach jest ryzykowna, ponieważ może prowadzić do uszkodzenia cylindra. W przypadku silników Ogar 200, które mają dwa pierścienie, można jeździć, ale moc silnika będzie niższa.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA