logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

SATEL - Jak połączyć funkcje wyłączania światła: ręczne i automatyczne?

mk761203 19 Kwi 2019 12:22 2352 8
REKLAMA
  • #1 17914668
    mk761203
    Poziom 9  
    Ocena: 2
    Mam automatykę domową na integrze,
    Normalnie włączam oświetlenie za pomocą przycisków monostabilnych. Zależnie od pomieszczeń, 1) światło wyłącza się samo po upływie nastawionego czasu, albo 2) trzeba je wyłączyć drugim naciśnięciem.
    Czy jest możliwe połączenie tych dwóch opcji?
    Tzn. włączam światło pojedynczym naciśnięciem i drugim naciśnięciem mogę je wyłączyć, ale jeśli tego nie zrobię to po upływie określonego czasu np. 5 min samo się wyłączy.
  • REKLAMA
  • #2 17914709
    kood
    Specjalista - CCTV i Alarmy Stacjonarne
    Ocena: 443
    Masz w systemie wolne wejścia i wyjścia wirtualne?
  • REKLAMA
  • #3 17914721
    mk761203
    Poziom 9  
    Jak najbardziej, wirtualne się znajdą. Twoje pytanie już mi nasunęło rozwiązanie z iloczynem logicznym :)
  • Pomocny post
    #4 17914745
    kood
    To na przykład tak:

Do wyjścia 5 jest podpięty przekaźnik sterujący oświetleniem. Ustawiamy w centrali wyjście nr 5 jako 25:"Przełącznik Bi", wejścia sterujące ustawiamy 10 i 100.

Wejście nr 10 do niego jest podpięty przycisk monostabilny skonfigurowany jako "bez akcji alarmowej" typ linii NO.

Wyjście 100 ustawiamy jako "przełącznik Mono", wejścia sterujące ustawiamy 10, czas działania taki jak wymagane opóźnienie wyłączenia w tym przypadku 5 min.

Wyjście 101 ustawiamy jako "koniec sygnalizacji wyjść" wyjście sterujące 100, czas działania 2 sekundy

wyjście 102 ustawiamy jako "iloczyn logiczny wyjść" wyjścia sterujące 101 i 5

Wejście 100 ustawiamy jako "bez akcji alarmowej" typ linii według wyjścia 102

Wyjścia 100, 101, 102 wirtualne i wejście 100 wirtualne, no i zakładam że centrala to minimum Integra 128 i te wyjścia które użyłem są wolne, jeśli jest mniejsza centrala lub wyjścia i wejścia zajęte to oczywiście trzeba zmienić na takie które są wolne i dostępne w systemie.
  • Pomocny post
    #5 17914753
    starob
    Poziom 29  
    Ocena: 137
    Wyjście fizyczne sterujące oświetleniem definiować jako typ 46(iloczyn logiczny).
    Zdefiniować dwa dodatkowe wirtualne wyjścia jako przełącznik BI i przełacznik MONO wyzwalane tym samym wejściem.
    Tymi wyjściami wyzwalać zdefiniowany wcześnie iloczyn logiczny.
  • REKLAMA
  • #6 17914891
    kood
    starob napisał:
    Wyjście fizyczne sterujące oświetleniem definiować jako typ 46(iloczyn logiczny).
    Zdefiniować dwa dodatkowe wirtualne wyjścia jako przełącznik BI i przełacznik MONO wyzwalane tym samym wejściem.
    Tymi wyjściami wyzwalać zdefiniowany wcześnie iloczyn logiczny.

To do końca nie będzie działać tak jak autor założył, chociaż też będzie się dało używać z pewną niedogodnością.
  • REKLAMA
  • #7 17914915
    starob
    Poziom 29  
    Ocena: 137
    kood napisał:
    To do końca nie będzie działać tak jak autor założył, chociaż też będzie się dało używać z pewną niedogodnością.

Masz rację, zależy co wyłączy światło. W ogóle bym nie pisał ale nie widziałem, że już odpowiedziałeś.
  • #8 17915762
    mk761203
    Poziom 9  
    Hej, a dlaczego to co napisał @starob nie będzie działało tak jak chcę? Właśnie takie rozwiązanie sam wydedukowałem i teraz nie wiem "dlaczego jednak to nie to" ;) Możecie wyjaśnić?
  • Pomocny post
    #9 17915805
    kood
    Włączanie i wyłączanie przyciskiem będzie działać ok, wyłączanie timerem też. Ale jeśli timer wyłączy światło to aby je włączyć będziesz musiał 2 razy kliknąć przycisk bo wyjście BI będzie aktywne, pierwszym klikiem go wyłączysz i dopiero drugi klik włączy.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik pyta o możliwość połączenia ręcznego i automatycznego wyłączania światła w systemie automatyki domowej Integra. Odpowiedzi sugerują wykorzystanie wirtualnych wejść i wyjść do skonfigurowania przekaźnika sterującego oświetleniem. Proponowane rozwiązania obejmują ustawienie wyjścia jako przełącznika BI oraz MONO, a także zastosowanie iloczynu logicznego do synchronizacji obu metod wyłączania. Wskazano na potencjalne problemy z koniecznością podwójnego kliknięcia przycisku, gdy timer wyłączy światło, co może być niewygodne dla użytkownika.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA