logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Acer Aspire E1-531 - klawiatura wariuje po zalaniu wodą.

Diego97 21 Kwi 2019 20:01 666 8
REKLAMA
  • #1 17918688
    Diego97
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    Witam, dziś wylała mi się woda mineralna niegazowana na laptopa. Laptop od tak się wyłączył, laptop się włącza gdy jest podpięty pod ładowarkę, tylko że touchpad nie działa a klawiatura wariuje. Gdy włączam przez baterie to ekran w ogóle się nie włącza. A laptop działa (świecą diody). Gdy podłącze pod baterię i ładowarkę dzieje się to samo co z samą baterią. Póki co wyjąłem baterię i obróciłem laptop do góry nogami. Da się jeszcze jakoś tego laptopa uratować?
  • REKLAMA
  • #2 17918727
    g107r
    Poziom 41  
    Ocena: 987
    Pewnie tak, ale na pewno nie gdy będziesz go trzymał "pod napięciem" i próbował go włączać przed wysuszeniem. Wilgoć, woda i padnie na amen.
    Zobacz w internecie jak wyjąć klawiaturę.
  • REKLAMA
  • #4 17918891
    g107r
    Poziom 41  
    Wyjąć i zobaczyć czy niżej nie pociekło, bo wypadałoby i tam wytrzeć/wysuszyć.
    Ogólnie wszystko na kaloryfer jak jeszcze grzeją, lub suszyć suszarką.
    IPA, spirytus do umycia jak gdzieś zaczęło kolorowieć, korodować, tworzyć jakiś osad > woda przewodzi prąd > elektroliza, korozja, itp. Dlatego po zalaniu najlepiej bezzwłocznie wyciągnąć wszelkie baterie, bo prąd w połączeniu z płynami zżera metale. https://www.google.com/search?q=zalany+laptop&ie=utf-8&oe=utf-8&client=firefox-b
    Klawiatura, czy touchpad, nie wiem - mogą nie ocaleć. Susz, a nuż tylko na tym się skończy.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #6 17919122
    g107r
    Poziom 41  
    Bo mokra pod klawiszami, skąd trudno byłoby nawet wydmuchać kompresorem resztki wody. A wody tam poszło :?:
    Bo na przykład https://www.google.com/search?q=klawiatura+bu...#imgdii=tIbQkI5KAp3pwM:&imgrc=Wj4xaTO_HsZHLM: i weź to wysusz po zalaniu, jak budowa skomplikowana...
    Wyjąłeś ją ? https://www.google.com/search?q=Acer+aspire+-...AUIDygC&biw=960&bih=484#imgrc=Dgpp5cWBV-H0jM: kupa dziurek od spodu ?
  • #8 17920410
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6859
    KlAWIATURA pod ten model jest tania

Nic nie kombinuj , kup nową i zapomnij o problemie.
    Z tą "kombinacją " to możesz uszkodzić płytę.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z laptopem Acer Aspire E1-531 po zalaniu wodą mineralną. Laptop wyłącza się, a klawiatura działa nieprawidłowo, podczas gdy touchpad po pewnym czasie zaczął działać. Użytkownicy doradzili, aby nie włączać laptopa przed całkowitym wysuszeniem, a także sugerowali wyjęcie klawiatury i jej czyszczenie. Wskazano na ryzyko korozji i uszkodzenia płyty głównej w wyniku kontaktu wody z elektroniką. Użytkownik zdecydował się na zakup nowej klawiatury, co może rozwiązać problem.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA