logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Podłączenie anteny w przełączniku radiowym 230v, 433,92 MHz

crocker2 23 Kwi 2019 10:43 945 6
REKLAMA
  • #1 17921352
    crocker2
    Poziom 10  
    Witam, zakupiłem przełącznik radiowy firmy ster-tronic model eLR2H oraz antenę zewnętrzną 433,92 MHz i podłączyłem ją do sterownika ale piloty coś nie działają i teraz pytanie czy źle podłączyłem antenę, czy piloty mają nie tą częstotliwość?

kabel z anteny wygląda tak:
    Podłączenie anteny w przełączniku radiowym 230v, 433,92 MHz

gniazdo w przełączniku tak:
    Podłączenie anteny w przełączniku radiowym 230v, 433,92 MHz

I teraz pytanie jak prawidłowo powinno być? Gdzie podłączona żyła środkowa, a gdzie kabel ekranowy?

A może to jednak piloty mają inną częstotliwość? bo na aukcji było napisane tylko 433, czyli mogą mieć np. 433,00 MHz?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 17921359
    Grzegorz Markowski
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 754
    Ekran do górnego zacisku, żyła kabla do dolnego zacisku.
    Odcinki "gołej" żyły i wolnego ekranu jak najkrótsze.
    433MHz to może być zarówno konkretna częstotliwość, jak i nazwa pasma częstotliwości. Jest ono również nazywane pasmem 70cm.
    Jeśli tak było na aukcji, to obstawiam nazwę pasma częstotliwości.
  • REKLAMA
  • #3 17921426
    crocker2
    Poziom 10  
    Czyli dobrze podłączyłem tą antenę.

To teraz muszę wyjaśnić kwestię pilotów - napisałem już do sprzedawcy o sprecyzowanie częstotliwości pilotów.

Jeżeli będzie taka sama, to widocznie chyba przełącznik jest uwalony, dobrze rozumuję?

Edit:
    Dostałem odpowiedź od sprzedawcy, że częstotliwość pilotów to 433,92 MHz, a mimo to piloty nie chcą się programować do sterownika. I teraz nie wiem co z tym dalej zrobić...
  • REKLAMA
  • #4 17921554
    Grzegorz Markowski
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 754
    Jeśli postępujesz zgodnie z instrukcjami obsługi posiadanych urządzeń i mimo to, piloty nie "dogadują" się z odbiornikiem, to coś jest "uwalone". Odbiornik, albo piloty. Ale jeśli wszystkie nie mogą się połączyć z odbiornikiem, to albo robisz coś źle, albo odbiornik jest...
    Por. https://ster-tronic.pl/files.php?file=351
  • REKLAMA
  • #5 17923175
    crocker2
    Poziom 10  
    Pierwsze co to przestudiowałem i robiłem wszystko dokładnie z tą instrukcją co dołączyłeś w załączniku. I że nie zadziałało, to właśnie zacząłem myśleć, że może źle antenę podłączyłem albo piloty mają inną częstotliwość stąd pierwsze moje pytanie.

A piloty z innym przełącznikiem (całkiem innej firmy) o częstotliwości 433,92 HMz działają - więc chyba jednak ten przełącznik uwalony jest.

No nic wczoraj nie miałem już czasu, ale dzisiaj po pracy jeszcze raz na spokojnie wszystko sprawdzę (wszystkie piloty i podłączenia w przełączniku) a jak nie będzie działać to chyba po prostu napiszę do sprzedawcy przełącznika, że coś jest nie tak.

Bardzo dziękuję za podpowiedzi i pomoc.
  • #6 18329173
    crocker2
    Poziom 10  
    Informacja dla osób które natrafiły na podobny problem i trafiły na ten temat. U mnie problemem było to, że piloty oczywiście miały tą częstotliwość 433,92MHz ale nie miały systemu KEELOQ. Czyli po prostu musiałem wymienić piloty i wszystko gra.

Cytat z instrukcji:
    Cytat:
    UWAGA:
    - Odbiornik radiowy eLR2Q przeznaczony jest do pracy z nadajnikami firmy eLdrim i Wiśniowski zgodnymi ze standardem transmisji KEELOQ ( Basic Pulse Element 400μs) pracującymi na częstotliwości 433,92MHz -2k433, 4k433, 2A433, 4A433, 4E433 .
    - Odbiornik radiowy eLR2H przeznaczony jest do pracy z nadajnikami zgodnymi ze standardem transmisji KEELOQ ( Basic Pulse Element 400μs) pracującymi na częstotliwości 433,92MHz.
    - W razie problemów w pierwszej kolejności należy skontaktować się ze sprzedawcą lub dystrybutorem.
  • #7 18331128
    crocker2
    Poziom 10  
    Informacja dla osób które natrafiły na podobny problem i trafiły na ten temat. U mnie problemem było to, że piloty oczywiście miały tą częstotliwość 433,92MHz ale nie miały systemu KEELOQ. Czyli po prostu musiałem wymienić piloty i wszystko gra.

Cytat z instrukcji:
    Cytat:
    UWAGA:
    - Odbiornik radiowy eLR2Q przeznaczony jest do pracy z nadajnikami firmy eLdrim i Wiśniowski zgodnymi ze standardem transmisji KEELOQ ( Basic Pulse Element 400μs) pracującymi na częstotliwości 433,92MHz -2k433, 4k433, 2A433, 4A433, 4E433 .
    - Odbiornik radiowy eLR2H przeznaczony jest do pracy z nadajnikami zgodnymi ze standardem transmisji KEELOQ ( Basic Pulse Element 400μs) pracującymi na częstotliwości 433,92MHz.
    - W razie problemów w pierwszej kolejności należy skontaktować się ze sprzedawcą lub dystrybutorem.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zakupił przełącznik radiowy Ster-Tronic model eLR2H oraz antenę zewnętrzną 433,92 MHz, jednak napotkał problemy z działaniem pilotów. Po podłączeniu anteny, piloty nie mogły się zaprogramować. Użytkownik otrzymał wskazówki dotyczące prawidłowego podłączenia anteny, gdzie ekran kabla powinien być podłączony do górnego zacisku, a żyła do dolnego. Po potwierdzeniu, że piloty mają częstotliwość 433,92 MHz, użytkownik zidentyfikował, że problemem może być brak systemu KEELOQ w pilotach, co wymagało ich wymiany.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA