logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

TV Box MXQPro+ nie łączy się po kablu z internetem

zombiszczak 23 Kwi 2019 16:39 4752 8
REKLAMA
  • #1 17922002
    zombiszczak
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Dzień dobry.
    Od dłuższego czasu zaglądam tutaj jako nieopierzony jeszcze użytkownik. Z wielu rad skorzystałem.
    Dzisiaj jednak muszę o taką poprosić:
    Mam bowiem problem z TV Boxem MXQPro+ (z Androidem 6.0.1).
    Otóż często jest tak, że oglądane filmy się zacinają lub długo się buforują.
    Prawdopodobnie wąskim gardłem jest wifi, z którego to urządzenie korzysta.
    Dlatego też postanowiłem podłączyć go kablem. Jest tam stosowne gniazdo,
    dokupiłem switch i powinno działać...
    Niestety nie jest tak różowo. TV Box nie łączy się przewodowo z internetem!
    Może inaczej: czasem potrafi się połączyć i rzeczywiście wtedy filmy można oglądać
    bez denerwujących przerw. Częściej jednak działa tylko wifi.
    Czy można coś na to poradzić? Sprawdzałem kabel z różnymi gniazdami, sprawdzałem też różne
    kable. Po podłączeniu dioda przy gnieździe migocze sygnalizując aktywność, ale nic z tego nie wynika.
    Manipulowanie wtyczkami nic nie daje. Czasem po włączeniu urządzenie samo znajduje Ethernet, częściej jednak nie.
    Czy ktoś może coś podpowiedzieć?
    Krz. Sadowski
  • REKLAMA
  • #2 17922030
    Polon_us
    Poziom 42  
    Ocena: 1280
    zombiszczak napisał:
    Częściej jednak działa tylko wifi.

Moim zdaniem, w danej chwili tylko jedna opcja połączenia z Internetem powinna była być włączona.
    Także w ustawieniach tego boxa wyłączyć WiFi w ogóle, a Ethernet włączone.
    I zobaczyć jaki będzie efekt.
  • REKLAMA
  • #3 17922589
    zombiszczak
    Poziom 10  
    Efekt jest żaden. Czyli mam wyłączone wifi i brak połączenia z czymkolwiek.
    Zegar pokazuje godz. 1:00.
    W ustawieniach jest opcja wł. i wył. wifi i ona działa. Z kolei opcja włącz ethernet nic nie daje.
    Bywa, że przy włączonym wifi pojawia się też symbol połączenia kablowego.
    Ale to na razie, niestety loteria.
    Krz.
  • #4 17923105
    Polon_us
    Poziom 42  
    zombiszczak napisał:
    dokupiłem switch

Mógłby to kolega wyjaśnić bliżej? Proszę podać dane tego switcha.
    Jak wyglądają połączenia LAN pomiędzy routerem a tym boxem?
    Jakie przewody zostały użyte - mam tu na myśli np. Cat5e, czy Cat6?

Czy kolega próbował wykonać reset do fabrycznych ustawień?
  • REKLAMA
  • #5 17923336
    zombiszczak
    Poziom 10  
    Ze ściany w mieszkaniu wychodzi światłowód. Trafia do skrzynki Dasan, z której wychodzi już normalny kabel. I tenże kabel prowadzi dalej do switcha Tp-Link (TL-SF1005D). Stąd wychodzą dwa kable: jeden do dalszej części mieszkania, by zasilić w sygnał router wifi (też Tp-Link), a drugi podpięty jest do TV boxa.
    Kable użyte do połączeń, to Cat5e.
    Wszystkie komputery i urządzenia korzystające z internetu bezprzewodowego działają dobrze.
  • REKLAMA
  • #6 17923399
    Polon_us
    Poziom 42  
    Moim zdaniem kolega podłączył tą domową sieć nieprawidłowo. Jak znam zasady podłączeń sieciowych, zawsze router jest pierwszym urządzeniem podłączonym do przewodu dostarczanego przez dostawcę Internetu. Dopiero z niego można brać sygnał na inne urządzenia. Router jest "autoryzowanym" dystrybutorem sygnału sieciowego, tak to można ująć.

Niech kolega przeprowadzi prosty test. Odłączy wspomniany switch, a w jego miejsce wstawi router. Przewód z skrzynki Dasan do gniazda WAN routera, a telewizor do jednego z gniazdek LAN, które jak mam nadzieję, ten router posiada.
    Być może, ponowna konfiguracja ustawień LAN (Ethernet) w tym boxie będzie konieczna.
    Proszę donieść, jaki był efekt tego testu.
  • #7 17923484
    zombiszczak
    Poziom 10  
    Rozumiem, zaraz będę próbował...
    Ale proszę o wyjaśnienie tak na chłopski rozum: switch jest połączeniem elektrycznym łączącym dwa kabelki, ten z Dasana i ten z TV boxa. Właściwie powinno działać, a tak nie jest...
    Czy może tu chodzi o taką magię jak różne protokoły?
  • Pomocny post
    #8 17923638
    Polon_us
    Poziom 42  
    zombiszczak napisał:
    Właściwie powinno działać,

Powinno, pod warunkiem, że będzie ten switch umieszczony czy też podłączony we właściwym miejscu w sieci domowej. Jak już wspomniałem, te miejsce jest za routerem.
    zombiszczak napisał:
    Czy może tu chodzi o taką magię jak różne protokoły?

Może nie protokoły, ale właściwe adresowanie podłączonych do sieci urządzeń.
    Tym adresowaniem zarządza właśnie router.

Od strony dostawcy Internetu tylko jedno urządzenie powinno było być widoczne - tutaj router. A kolega dodatkowo miał TV, którego normalnie nie powinno było byc w tym miejscu.

W zasadzie TV mógłby działać tak podłączony pod warunkiem, że router byłby odłączony i ustawienia telewizora byłyby wykonane bezpośrednio pod dostawcę Internetu.
  • #9 17923834
    zombiszczak
    Poziom 10  
    Wykonałem zalecaną zmianę połączeń.
    Wynik jest pozytywny, czyli TV Box łączy się przewodowo z internetem.
    Połączenie jest stabilne, włączanie i wyłączanie poszczególnych elementów nie wpływa negatywnie na całość.
    Uporam się jeszcze z nową plątaniną kabelków i można się relaksować:-)
    Koledze Polon_us dziękuję za bycie cudotwórcą!
    A jeszcze bardziej za porcję wiedzy w temacie!
    Krz.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłosił problem z TV Boxem MXQPro+ działającym na Androidzie 6.0.1, który nie łączył się stabilnie z internetem przez Ethernet, co prowadziło do zacinania się filmów. Po wyłączeniu WiFi i próbie połączenia przewodowego, urządzenie czasami nawiązywało połączenie, ale częściej pozostawało bez sygnału. Użytkownik sprawdził różne kable i gniazda, jednak problem nie ustępował. W odpowiedziach zasugerowano, aby upewnić się, że switch jest prawidłowo podłączony za routerem, a nie przed nim. Po przetestowaniu nowego połączenia, użytkownik potwierdził, że TV Box teraz stabilnie łączy się z internetem przewodowo.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA