logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ekspres Krups EA8050 - czyszczenie ekspresu tabletkami.

lamerb 24 Kwi 2019 09:55 3786 5
REKLAMA
  • #1 17923326
    lamerb
    Poziom 25  
    Ocena: 165
    Przy okazji naprawy pękniętego przycisku włącznika rozebrałem swój ekspres trochę bardziej i między innymi zdemontowałem i wyczyściłem górny tłok. Kiedyś użyłem takiej "tłustej" kawy i przez to wszytko się poobklejało resztkami "skamieniałej" kawy.
    Po mechanicznym oczyszczeniu zrobiłem procedurę czyszczenia z użyciem tabletki czyszczącej.

Czy to normalne, że dyszą do kawy poleciała woda tylko na samym początku procesu a cała reszta poszła do tacki ociekowej?
    W pojemniku na zużytą kawę znalazłem też praktycznie mało co "napoczętą" tabletkę.

Poza tym ekspres pracuje normalnie. Co wy na to?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 17924773
    nioop

Specjalista AGD
    Ocena: 3325
    My na to ze to norma ;)
    Tabletka nie rozpuszcza się do końca, jednak działa ;)
    Cala woda ucieka do tacki - winny zawór dwubarowy..
    Wymiana pomaga na miesiąc / dwa i efekt jest ten sam.. Trochę taka walka z wiatrakami.
    Konto firmowe:
    Kawa i Naprawa - Serwis AGD
    Powstańców Śląskich 63, Warszawa, 01-355 | Strona WWW: https://www.kawainaprawa.eu
  • REKLAMA
  • #3 17925074
    lamerb
    Poziom 25  
    Czyli co? Za zaworek nie warto się nawet brać?
    Czy praca ekspresu w takim stanie doprowadzi do jakiś uszkodzeń czy po prostu jedynym problemem będzie zwiększona ilość wody na tacce?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #5 17925264
    lamerb
    Poziom 25  
    Podobno nie ma głupich pytań ;)
    Jaką funkcję pełni ten zaworek poza uprzykrzaniem życie użytkownikowi?
  • #6 20693963
    rmerker
    Poziom 11  
    Ocena: 14
    spuszcza wodę z kociołka, żeby fusy nie były mokre :-).Działa jak zawór zwrotny jest ciśnienienie to puszcza do kociołka wodę pod ciśnieniem, brak to zamyka tą drogę i spuszcza wodę z kociołka do tacki ociekowej (jeśli jest w tym modelu to przez skraplacz)
REKLAMA