logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Samsung Galaxy S8 - Nie łączy się prawidłowo z PC

helmud7543 24 Kwi 2019 16:06 1893 5
REKLAMA
  • #1 17923937
    helmud7543
    Poziom 43  
    Ocena: 1563
    Mam za zadanie zrobić kopię zapasową zdjęć, kontaktów itp Samsunga Galaxy S8. Teoretycznie nic prostszego (klient twierdzi, że nie umie) i wyszła usterka. Kopię zrobiłem na okrętkę chmurą Samsunga i Google ale pozostał nie rozwiązany problem z połączeniem USB samego telefonu.
    Otóż po podłączeniu do komputera, żaden komputer nie widzi plików. Telefon generalnie się instaluje ale jeden moduł wywala błąd: Brak identyfikatora sprzętu. Niezależnie od komputera i wersji Windows. Widać ikonkę w Mój komputer, widzi zajętość pamięci ale po wejściu jest pusto, jakby nie było plików i folderów. Zmiana trybu na MTP czy inny nic nie daje, plików nie wiedać, Samsung Kies próbuje się łączyć i wywala błąd, tak samo jak Smart Switch. Telefon rzekomo działa bez problemów poza wymienioną usterką, miał tylko raz wymieniany ekran. Klient zarzeka się, że nic w nim nie grzebie bo się na tym nie zna ale tel ma włączone opcje debugowania, więc ktoś w nim grzebał. Jakaś podpowiedź czy to może być poblokowany jeden ze składników systemu, czy faktycznie coś z tym identyfikatorem (wykrzyknik w menadżerze urządzeń komputera)? Przywracać czy wgrywać nie chciałbym ryzykować - jeśli nie on grzebał to ci co zmieniali ekran, może wgrywali jakieś niestandardowe sterowniki i pozbawię go jeszcze dotyku. Jest takie ryzyko?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 17923957
    bumble
    Poziom 40  
    Ocena: 1184
    Tak. Debugowanie świadczy o zmianach softu. Jak masz zdjęcia oddaj wszystko i tyle. Nie wiesz co jest wgrane.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 17923966
    bumble
    Poziom 40  
    Jak chce to jego decyzje ale zapytaj co jak tel padnie.

Dodano po 1 [minuty]:

To znajomy? Dlaczego nie zwrócił się tam gdzie wymieniał wyświetlacz. Obyś nie musiał kupować telefonu.
  • REKLAMA
  • #5 17923975
    helmud7543
    Poziom 43  
    Ocena: 1563
    Nie, serwisuję komputery ale dużo ludzi pyta o telefony, nie dawno sam zacząłem używać Androida, połknąłem bakcyla i się uczę tego softu, jak odzyskiwać dane i takie tam. Ale typowego serwisu telefonów nie prowadzę,sprzętowo to już w ogóle. A tamci może dziadowski serwis.
  • Pomocny post
    #6 17923990
    bumble
    Poziom 40  
    Jeśli klient wziąłby na siebie w razie uszkodzenia to idealna okazja do nauki. Ale jeśli nie to proponuje zacząć od czegoś tańszego. Może samsung s III? 😉

Dodano po 2 [minuty]:

Zażartowałem tu oczywiście. Zawsze jest możliwość ze coś pójdzie nie tak. Poradników i softów jest masa na necie. Chociażby zmiana samego androida. Najlepiej byłoby zrobić kopie tego i wgrać oryginał od tego modelu. Jeśli coś pójdzie nie tak spowrotem ten soft.
REKLAMA