logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Samsung Galaxy S3 nie łączy się z komputerem przez USB, nie ładuje się

ziom1298 08 Sie 2016 21:10 1782 21
REKLAMA
  • #1 15856951
    ziom1298
    Poziom 10  
    Witam
    Nie jestem pewien czy to odpowiedni dział, jeśli nie o przepraszam. Mam bardzo nietypowy problem. Posiadam samsunga galaxy s3 i w przeszłości nie miałem problemu z podłączeniem go pod usb. Jednak pare miesięcy temu gdy podłączyłem telefon do komputera nic się nie wydarzyło telefon nie łączy się z komputerem ani nie ładuje się z usb. Inne urządzenia bez problemu działają podłączone do tego portu usb, a telefon łączy sie bez problemu z innymi komputerami. Przeszukałem już cały internet i nie znalazłem aby ktoś miał podobny problem (ludzie na zagranicznych forach często mają problemy z połączeniem ale telefony normalnie się ładują). Odinstalowałem sterowniki od wszystkich urządzeń usb za pomocą ubdeview i od tamtego czasu telefon nie pojawia się w menedżerze urządzeń tak jakby mój komputer w ogóle go nie widział. Oczywiście próbowałem instalować sterowniki samsunga z różnych źródeł ale nic nie pomaga. Dodam jeszcze że telefon ładuje się z ładowarki sieciowej bez problemu.
    Z góry dzięki za pomoc
  • REKLAMA
  • #2 15857124
    badboy84
    Poziom 43  
    Ocena: 1488
    Zmieniales kabel USB?
  • #3 15857280
    ziom1298
    Poziom 10  
    Nie podam lokalizacji sterownika bo telefonu nie ma w menadrzeze urządzeń, to jest w tym wszystkim najdziwniejsze.
    Próbowałem chyba 4 różnych kabli.
  • REKLAMA
  • #4 15857884
    Hackmsr
    Poziom 23  
    Ocena: 80
    Nie używaj najlepiej teraz DriverEasy, potrafi więcej zepsuć, niż naprawić. Spróbuj go podpiąć przez obojętnie jakiego hub'a. Jak wygląda sytuacja z poziomu systemu LiveCD? Powinien się chociaż zacząć ładować, o ile to problem z software'm. Jak wyglądają ustawienia w BIOS'ie? Zmierz napięcia na zasilaczu i podaj konfigurację sprzętu. Masz zainstalowane jakieś oprogramowanie od Samsunga i wszystkie sterowniki?
  • REKLAMA
  • #5 15857913
    badboy84
    Poziom 43  
    Ocena: 1488
    Masz zainstalowany Samsung Kies3? Z tego co pamiętam on też instaluje sterowniki do telefonu.
  • #6 15858125
    ziom1298
    Poziom 10  
    Zainstalowanie kiesa nie pomaga. Zauważyłem, że po podłączeniu telefonu we właściwościach portu usb w zakładce zasilanie pojawia się "nieznane urządzenie usb".

@Hackmsr
    Stworzyłem livecd z windowsem xp ale telefon na nim nie zaczął się ładować. Mam zainstalowane sterowniki usb od samsunga, nie mam huba usb żeby sprawdzić twój pomysł. Na jakie ustawienia w biosie mam zwrócic uwagę? Wygląda jakby był to problem hardwarowy ale każdy inny telefon podpięty pod ten port usb ładuje się normalnie.
  • #7 15858507
    Hackmsr
    Poziom 23  
    Sam już nie wiem czy to HW, czy SW, czy może oba na raz... Komputer go widzi. Jak wyglądają napięcia na portach USB? Po podłączeniu telefonu jak wygląda okno USBDevViev? Kabel USB oryginalny od Samsung'a, czy inny? Spróbuj przedmuchać wejście w telefonie.
  • #8 15858592
    ziom1298
    Poziom 10  
    Usbdeview nie reaguje na podłączenie telefonu widać tam tylko klawiaturę i myszkę z zielonymi kropkami bo wcześniej przeinstalowałem sterowniki od wszystkich urządzeń usb. Próbowałem orginalnego kabla i kilku innych. Nie posiadam miernika żeby zmierzyć napięcie.
  • #9 15858610
    Hackmsr
    Poziom 23  
    Cytat:
    Spróbuj przedmuchać wejście w telefonie.
  • #10 15858622
    ziom1298
    Poziom 10  
    Wyczyściłem wejście, nadal nic.
  • #11 15871278
    winmap
    Poziom 38  
    Ocena: 755
    Kable wymieniane jak mówisz. Ja bym tu spróbował przywrócić telefon do ustawień fabrycznych iż to nie koniecznie musi być wina komputera. Tel. ma tak że swój system i on tak że może zaszaleć...
  • #12 15871838
    pidar
    Poziom 43  
    Ocena: 3596
    System zgłasza jakiś błąd po podłączeniu do komputera, jeśli tak, to jaki :?:
    http://www.uwe-sieber.de/usbtreeview_e.html

W USBDevew zaznacz wszystkie "Opcje" i zobacz co pokaże po odświeżeniu.
  • #13 15873178
    winmap
    Poziom 38  
    Ocena: 755
    Dla pewności skopiuj wszystkie ważne dane z tel. i daj mu twardy reset.
  • #14 15892873
    ziom1298
    Poziom 10  
    Witam, przepraszam, że nie odpisywałem tak dlugo.
    Już przywracałem telefon do ustawień fabrycznych, bez skutku.
    Po podłączeniu telefonu nie otrzymuję żadnego błędu, poprostu nie ma go w menedżerze urządzen to samo w usbdeview. Straciłem już nadzieję, nie mam ochoty stawiać nowego systemu na komputerze, chociaż to pewnie by pomogło. Potrzebne dane zgrywam na telefon za pomocą innego komputera.
  • #15 15898956
    iagre
    Poziom 35  
    Ocena: 281
    ziom1298 napisał:
    Potrzebne dane zgrywam na telefon za pomocą innego komputera.

Ten telefon czy inny? Tzn. ten telefon jest widoczny w managerze urządzeń w innych komputerach?
  • #16 15899111
    pidar
    Poziom 43  
    Musi coś wyświetlać USBDeview, wszystkie opcje zaznaczyłeś :?:

To zróbmy inaczej:
    Po zastosowaniu USB Oblivion (restart systemu wykonaj!) uruchom program USBLogview i wepnij do portu USB kabel z tego telefonu.
    https://sourceforge.net/projects/usboblivion/files/latest/download
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3236202.html#15866622

EDIT:
    I to zapytanie jest nadal bez odpowiedzi.
    pidar napisał:
    System zgłasza jakiś błąd po podłączeniu do komputera, jeśli tak, to jaki :?:
    http://www.uwe-sieber.de/usbtreeview_e.html
  • #17 15899561
    ziom1298
    Poziom 10  
    @iagre tak ten telefon jest widoczny na innych komputerach.

@pidar
    Oto okno usbdeviev z zaznaczonymi wszystkimi wszystkimi opcjami i podłączonym telefonem (unnown device to drukarka). Przypominam, że gdy zaczęły się moje problemy z telefonem odinstalowałem sterowniki od wszystkich urządzeń usb i od tamtej chwili telefon już się nie wyświetla w usbdeview.
    Usblogview nic nie pokazuje Samsung Galaxy S3 nie łączy się z komputerem przez USB, nie ładuje się

I nie system nie zgłasza żadnego błędu po podpięciu telefonu.
  • #18 15899710
    pidar
    Poziom 43  
    ziom1298 napisał:
    Zauważyłem, że po podłączeniu telefonu we właściwościach portu usb w zakładce zasilanie pojawia się "nieznane urządzenie usb".

I jak Ci wierzyć :?:

Proszę o zrzut po podpięciu tego telefonu po uruchomieniu tylko tego programu :!:
    http://www.uwe-sieber.de/files/usbtreeview.zip
  • #19 15900870
    ziom1298
    Poziom 10  
    Proszę bardzo

Cytat:
    I jak Ci wierzyć :?:

???
  • #20 15901390
    pidar
    Poziom 43  
    ziom1298 napisał:
    ???

To już tylko można doczepić się do złych sterowników lub fizycznego uszkodzenia płyty głównej.

Sterowniki do chipsetu wgrywałeś od nowa :?:
    Odinstaluj wszystko w USBDeview i wgraj drivery dla Twojego chipsetu.
    http://www.majorgeeks.com/files/details/intel...y_chipset_software_installation_utility).html
    "**Important** The Intel Chipset Device Software does not install drivers for AGP or USB. DO NOT DOWNLOAD THIS UTILITY IF YOUR DEVICE MANUFACTURER IS RECOMMENDING IT TO CORRECT AN "AGP DRIVER," "AGP GART," OR "USB DRIVER" ISSUE; IT WILL NOT CORRECT YOUR ISSUE."
  • REKLAMA
  • #21 15903691
    ziom1298
    Poziom 10  
    Rzeczywiście miałem nieaktualne sterowniki ale po instalacji nowych problem się nie rozwiązał niestety.
  • #22 15906307
    adameta
    Poziom 10  
    Ocena: 15
    Spotkałem się z tym problemem na romie archidroid.
    Myślę że format za pomocą "trzyplikowca" i dopiero wgranie ROMU na nowo za pomocą ODINa rozwiąże problem

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z telefonem Samsung Galaxy S3, który nie łączy się z komputerem przez USB ani nie ładuje się. Inne urządzenia działają poprawnie na tym samym porcie USB, a telefon łączy się z innymi komputerami. Użytkownik próbował różnych kabli USB, reinstalacji sterowników oraz zainstalowania Samsung Kies, ale problem nadal występuje. W USBDeview telefon nie jest widoczny, a po podłączeniu pojawia się "nieznane urządzenie USB". Użytkownicy sugerują sprawdzenie ustawień BIOS, użycie hub'a USB, a także przywrócenie telefonu do ustawień fabrycznych. Wskazano również na możliwość uszkodzenia sprzętowego lub problemów ze sterownikami chipsetu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA