logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Spadek FPS w CS GO po zmianie płyty głównej i procesora z i5 na i3

adriankabat32 25 Kwi 2019 10:14 3318 29
Najlepsze odpowiedzi LABEL_AI_GENERATED

Dlaczego po wymianie procesora i5-4670 na i3-4130 oraz płyty głównej CS:GO spadło z około 100–120 FPS do 20–30 FPS i jak przywrócić płynność gry?

Spadek FPS wynika przede wszystkim ze słabszego procesora i bardzo wolnej karty GT 730, a nie z użycia kabla DVI zamiast HDMI. i5-4670 ma cztery fizyczne rdzenie, natomiast i3-4130 jest konstrukcją dwurdzeniową z Hyper-Threadingiem, więc takie samo taktowanie nie oznacza takiej samej wydajności w grach [#17925469] GT 730, szczególnie w wersji z pamięcią GDDR3, jest kartą przeznaczoną głównie do podstawowych zastosowań i po załadowaniu właściwej sceny gry może ograniczać FPS; wcześniejsze 300 FPS na ekranie logo nie jest miarodajne [#17925523] Najpierw warto poprawnie zainstalować sterownik GT 730, usuwając obecny sterownik i próbując aktualizacji przez Menedżer urządzeń lub GeForce Experience [#17925659] Najbardziej opłacalnym rozwiązaniem bez większej inwestycji w tę platformę jest wymiana karty na co najmniej GTX 960/970 albo RX 570 4 GB, która powinna zapewnić w CS:GO ponad 80–90 FPS, zależnie od ustawień [#17925552][#17925644] Nie ma sensu kupować procesora do podkręcania, ponieważ płyta Asus B85M-E na to nie pozwala, a zasilacz Logic 580–600 W należy wymienić przed montażem mocniejszej karty na markowy model [#17925659]
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA
  • #1 17925311
    adriankabat32
    Poziom 5  
    Witam, mam następujący problem i nie będę ukrywał że mnie nurtuje, a jestem zapalonym graczem CS GO :)
    Mój problem polega na tym że w czasie wchodzenia do gry gdy pokazuje się logo CS GO mam prawie 300 FPS, kiedy już jestem w poczekalni FPS spada mi do 60 FPS, jak już dołączę do meczu FPS mam na poziomie 20-30 FPS, nie wiem czym jest to spowodowane.
    Dodam że unparkiem odblokowałem procesor i próbowałem już chyba wszystkiego co w necie ludzie proponowali siedziałem nad tym dosłownie kilka godzin, mój komputer się tak zachowuje jak by dostał blokadę na FPS dla CS GO. A problem pojawił się po tym jak zmieniłem płytę główną ponieważ stara mi się spaliła, a co za tym idzie musiałem zmienić też procesor z i5 na i3, gdyż i3 miał lepsze opinie co do gier niż i5 którą posiadałem.

Specyfikacja komputera :

Procesor - Inter Core i3-4130 2x 3.40 4 wątki więc jest widoczny jako 4 rdzenie ( wcześniej i5-4670 ) taktowanie procesorów takie samo
    Płyta Główna - Asus B85M-E ( wcześniej MSI B85M-E45 )
    Karta Graficzna - Nvidia GeForce GT 730 2GB
    Pamieć Ram - 10 GB
    Dysk systemowy SSD - 240 GB
    Dysk na Pliki HDD - 1 T

Nie wiem co jest grane naprawdę i nie wiem co z tym zrobić, sprawdzałem rejestr kompa jest wszystko ok, skanowałem antywirusem nie ma zagrożeń, procesor odblokowany, Bios najnowszy, format robiony, system postawiony na SSD, a pliki na HDD, Grafika podkręcona na maksa, komendy startowe dla CS GO to " +mat_queue_mode 2 -nojoy -nod3d9ex +cl_forcepreload 1 +fps_max 0 -threads 4 -high -processheap "

Ustawienia graficzne :

Prosiłbym o pomoc, może ktoś mi jest w stanie pomóc i też miał taki sam problem, będę bardzo wdzięczny.
  • REKLAMA
  • #2 17925366
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #3 17925370
    bumble
    Poziom 40  
    Ocena: 1195
    Ta karta nie jest najmocniejszbjeszcze do cs. Nie ma się co dziwić ze fps spadają jak załaduje się sterownik gry. Jeszcze jak grasz na wysokich detalach.

Dodano po 2 [minuty]:

Jaki wcześniej miałeś ten i5 ze taka lipa? Pomysł nad zmiana karty. Gtx 980 gtx 970? Ja długo używałem tej pierwszej i cs chodził dobrze.
  • REKLAMA
  • #4 17925451
    adriankabat32
    Poziom 5  
    Tomequ123 napisał:
    adriankabat32 napisał:
    Procesor - Inter Core i3-4130 2x 3.40 4 wątki więc jest widoczny jako 4 rdzenie ( wcześniej i5-4670 )

Czyli uważasz, że ta I3 jest lepsza do gier od I5? Ciekawe.

Druga sprawa - w jakiej rozdzielczości grasz na tej bardzo wydajnej karcie graficznej w CSa?
    Pokaż wszystkie ustawienia gry, screena, nie zdjęcie.

Trzecia sprawa - jaki zasilacz?

adriankabat32 napisał:
    gdyż i3 miał lepsze opinie co do gier niż i5 którą posiadałem.

Jacyś bardzo mądrzy ludzie to pisali.

Witaj ! nie mam właśnie jak zrobić screena z gry, bo wtedy robi mi screena steama, rozpiszę wszystko tutaj :\

Obraz :

Tryb kolorów - Monitor komputerowy
    Jasność - 90%
    Proporcje ekranu - Panoramiczny 16:10
    Rozdzielczość - 1680x1050
    Tryb Wyświetlania - Pełen Ekran
    Opcje oszczędzania energii - Wyłączone

Zaawansowane ustawienia ekranu :

Ogólna jakość cieni - bardzo niska
    Szczegóły modeli/tekstur - niska
    Szczegóły efektów - niska
    Datale shadera - niskie
    Renderowanie wielordzeniowe - włączone
    Tryb Antyaliasingu - żaden
    Antyaliasing FXAA - Wyłączony
    Tryb Filtrowanie tekstur - dwuliniowe
    Czekaj na synchronizację pionową - wyłączony
    Rozmycie - wyłączone

Co do i3 i samej i5 która mi się spaliła mają takie samo taktowanie 4 x 3.4 Ghz więc nie wiem czy jest jakaś równica, na ceneo i stronach typu komputronik czy morele, ludzie pisali że ta i3 nie odbiega od i5 i polecali ją. Co do samej karty graficznej oglądałem filmiki na youtube jak ludzie mieli na niej po około 200 fps z tym procesorem i3 co go mam, no i tak jak pisałem przy wchodzeniu w grę na logo CS GO wyświetla mi się 300-320 FPS po czym jak już wchodzę w poczekalnie mam 60 FPS, a w grze mam już 20-30 FPS, więc nie wiem o co tutaj chodzi, to się zachowuje tak jak by była jakaś blokada na FPSy

Dodano po 4 [minuty]:

bumble napisał:
    Ta karta nie jest najmocniejszbjeszcze do cs. Nie ma się co dziwić ze fps spadają jak załaduje się sterownik gry. Jeszcze jak grasz na wysokich detalach.

Dodano po 2 [minuty]:

Jaki wcześniej miałeś ten i5 ze taka lipa? Pomysł nad zmiana karty. Gtx 980 gtx 970? Ja długo używałem tej pierwszej i cs chodził dobrze.

Wcześniej miałem procesor i5-4670 teraz mam i3-4130 ogólnie taktowanie ma takie samo jak i5 3.4GHz z tym że i3 ma 2 rdzenie, a 4 wątki i jest widoczna dla systemu jako 4 rdzeniowy procesor. Co do samej karty graficznej przed zmianą płyty głównej i procesora miałem w CS GO po 100-120 FPS, tutaj tak jak napisałem przy wejściu do gry mam po 300-320 FPSów, w poczekalni wyskakuje mi 60 FPS, a po wejściu już do meczu spada to do 20-30 FPSów i nie wiem czym jest to spowodowane, a próbowałem już chyba wszystkiego co jest możliwe w necie, każdego sposobu.

A temperatury w kompie mam bez obciążenia po 30-36 stopni a w czasie granie niecałe 50 stopni, na karcie graficznej jak i na procesorze.
  • #5 17925469
    bumble
    Poziom 40  
    Jak przed zmiana procesora było więcej fps a teraz mniej i niczego nie zmieniałeś to odpowiedz sobie na pytanie dlaczego?
    Pierwsze porównanie z Google
    https://cpu.userbenchmark.com/Compare/Intel-Core-i5-4670-vs-Intel-Core-i3-4130/m630vs1621

Dodano po 34 [sekundy]:

Drugie
    http://www.benchmark.pl/ranking/porownanie/intel-core-i3-4130-vs-intel-core-i5-4670?tfd

Dodano po 2 [minuty]:

Przedewszystkim i5 4 fizyczne rdzenie. I3 to taki dual Core i ten jest porównywalny z i5 2 generacji a i tak chyba i5 szybsza. Wracając do gry 200fps powiadasz na tej karcie? Po jaka cholerę ja zmieniałem z 980 na 1080....😀
  • #6 17925507
    adriankabat32
    Poziom 5  
    bumble napisał:
    Jak przed zmiana procesora było więcej fps a teraz mniej i niczego nie zmieniałeś to odpowiedz sobie na pytanie dlaczego?
    Pierwsze porównanie z Google
    https://cpu.userbenchmark.com/Compare/Intel-Core-i5-4670-vs-Intel-Core-i3-4130/m630vs1621

Dodano po 34 [sekundy]:

Drugie
    http://www.benchmark.pl/ranking/porownanie/intel-core-i3-4130-vs-intel-core-i5-4670?tfd

Dodano po 2 [minuty]:

Przedewszystkim i5 4 fizyczne rdzenie. I3 to taki dual Core i ten jest porównywalny z i5 2 generacji a i tak chyba i5 szybsza. Wracając do gry 200fps powiadasz na tej karcie? Po jaka cholerę ja zmieniałem z 980 na 1080....😀

No tak widziałem na youtube filmiki jak na tej karcie i procesorze i3 mieli po 170 FPS, ale to i tak nie wyklucza jedno drugiego, że te FPS co mam teraz są strasznie zaniżone i nie wiem co robić, bo nie da rady tak grać przy 20-30 FPSach, a nawet tego nie ma jak podnieść, gdyż tak jak wspomniałem próbowałem dosłownie wszystkiego. I też nie chce mi się wierzyć że procesor też by tak zaniżył, aż FPSy w grze.

Masz może jakiś pomysł co zrobić ? oprócz na dzień dzisiejszy wymiany karty graficznej na nową ? a co do samej karty, to jak bym miał coś szukać to coś w przedziale 400-500 zł po tego kompa co mam zostawiam dla syna i nie chce dużo w niego inwestować, a po wakacjach i tak będę składał całego na AMD i Radeonie, powiedz mi czy dobra by była karta GTX 1050 Ti albo jakaś Radeona np. RX 470 ?
  • REKLAMA
  • #7 17925514
    bumble
    Poziom 40  
    1050 nie. Lepiej coś starszego a wydajniejszego albo 1060 bez ti.
  • #8 17925523
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #9 17925531
    adriankabat32
    Poziom 5  
    bumble napisał:
    1050 nie. Lepiej coś starszego a wydajniejszego albo 1060 bez ti.

No a jak myślisz z tym Radeonem ? bo teraz patrzyłem procesory na allegro i myślę że zmienie na i7 z możliwością podkręcenia procesora.

Dodano po 5 [minuty]:

Tomequ123 napisał:
    bumble napisał:

Właśnie... :D

To wina i procesora i pamięci GDDR3 karty graficznej. Na 1GB GT 730, ale z pamięciami GDDR5, FPS jest w granicach 60 u Full HD.
    https://www.morele.net/wiadomosc/najtanszy-ko...-czy-radeon-r7-240-technology-corner-56/1263/

Tak karta jest do oglądania filmów.
    https://www.nvidia.pl/Download/driverResults.aspx/146398/pl
    Pobierz sterowniki, ale nie sądzę, że to wiele pomoże.

Dodano po 1 [minuty]:

adriankabat32 napisał:
    to jak bym miał coś szukać to coś w przedziale 400-500 zł

GTX 970 lub RX 570 4GB, oczywiście obie używane. Taniej jeszcze są RX 470 jak pisałeś, ale zazwyczaj po koparkach, bez gwarancji.

No właśnie też myślę nad tym RX 470 widziałem już od 300 zł w górę można dostać, ale tak jak mówiłem tez nie chce nie wiadomo ile inwestować żeby popykać sobie parę miesięcy zanim nie złożę sobie AMD kompa :) no i myślę na wstawieniem procesora i7 z możliwością podkręcenia go. ale nie rozumiem czemu teraz mi te FPSy uciekły chciałbym mieć w jakiś sposób chociaż te 70 FPS żeby normalnie pograć. A co do sterowników to nie mogę ich zaktualizować bo mam Windowsa 7, na Win7 jest jakiś problem z aktualizacją.
  • #10 17925552
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #11 17925577
    adriankabat32
    Poziom 5  
    Tomequ123 napisał:
    Na tej płycie i tak nie podkręcisz.
    Możesz wziąć nawet GTX 960 i procesor zostawić, ponad 90 klatek będziesz miał spokojnie. Nie ma sensu inwestować w tę platformę większych pieniędzy.

A co myślisz o tym Radeonie ? co do sterowników wywala mi błąd że nie może znaleźć urządzenia Nvidia, a powiedz mi czy to może też z tymi FPSami jest spowodowane że nie mam podłączone kompa z monitorem przez HDMI tylko zwykły kabel ?

Dodano po 2 [minuty]:

adriankabat32 napisał:
    Tomequ123 napisał:
    Na tej płycie i tak nie podkręcisz.
    Możesz wziąć nawet GTX 960 i procesor zostawić, ponad 90 klatek będziesz miał spokojnie. Nie ma sensu inwestować w tę platformę większych pieniędzy.

A co myślisz o tym Radeonie ? co do sterowników wywala mi błąd że nie może znaleźć urządzenia Nvidia, a powiedz mi czy to może też z tymi FPSami jest spowodowane że nie mam podłączone kompa z monitorem przez HDMI tylko zwykły kabel ?
    A i jeszcze jedno wiesz może dlaczego jak próbuję o grafiki zintegrowanej zainstalować sterowniki to wyskakuje mi komunikat że " ten system nie spełnia minimalnych wymagań dotyczących instalowania tego oprogramowania "
  • #12 17925582
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #13 17925591
    bumble
    Poziom 40  
    Pozostań przy intel. Z i7 dobry pomysł. Długi czas miałem 4790k ale tu jak wspomniał kolega nie do oc. Ale nawet i bez oc ten procek to bestia. Zainwestuj najpierw w grafikę i zobaczysz. Kup używana. Za 500-600 może kupisz już 980. Jednak niżej 970 bym nie kupował by za chwile znowu zmieniać. Amd i radeony odradzam.
  • REKLAMA
  • #14 17925598
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #15 17925610
    bumble
    Poziom 40  
    Staroć ale trzeba spojrzeć na wydajność. Porównać. Ja osobiście nie mam przekonania do amd. Gtx do tej pory mnie nie zawiódł. Miałem 980 trzy tata i nie narzekam. Przy budowie nowego kompa przesiadłem się na 1080. No ale to decyzja kolegi. No właśnie jakikolwiek ma zasilacz?
  • #16 17925624
    adriankabat32
    Poziom 5  
    Tomequ123 napisał:
    RX 470 to zmęczony życiem, pokoparkowy sprzęt, bez gwarancji, z dużym przebiegiem, ja bym go nie brał.

adriankabat32 napisał:
    tylko zwykły kabel

Co znaczy zwykły kabel?
    Do czego jest podłączony?

Zaktualizuj sterownik przez menadżer urządzeń.

Jak mam zainstalować sterowniki do karty graficznej zintegrowanej jak nawet nie mogę ich zainstalować, a karty nie wykrywa mi w systemie, bo nie mam sterowników bo wyskakuje mi tamten błąd, no zwykły kabel DVI jakoś tak mam podłączony pod kartę dedykowaną tą Asusa i monitora i nie wiem czy by coś pomogło podłączeniem kablem HDMI.

Dodano po 1 [minuty]:

bumble napisał:
    Pozostań przy intel. Z i7 dobry pomysł. Długi czas miałem 4790k ale tu jak wspomniał kolega nie do oc. Ale nawet i bez oc ten procek to bestia. Zainwestuj najpierw w grafikę i zobaczysz. Kup używana. Za 500-600 może kupisz już 980. Jednak niżej 970 bym nie kupował by za chwile znowu zmieniać. Amd i radeony odradzam.

Procesor i7 na pewno zakupię, ale zacznę od grafiki, dobrze że podałeś mi model jaki kol wiek i wiem w co celować. ja zastanawiam się nad Radeonem RX albo nad GTX 1050 Ti, ale zobaczę też te 980 i 970 nie chce dużo siana wydawać na ten komputer, bo to pozostanie dla syna.
  • #17 17925634
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #18 17925636
    adriankabat32
    Poziom 5  
    Tomequ123 napisał:
    bumble napisał:
    Za 500-600 może kupisz już 980

Nawet nie wiemy, jaki tam jest zasilacz...
    970 jest ok, ale to też staroć, lepiej RX 570 jeszcze na gwarancji.

czyli mówisz żebym też miał na oku tego Radeona RX 570 ?
  • #19 17925644
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #20 17925649
    adriankabat32
    Poziom 5  
    Tomequ123 napisał:
    adriankabat32 napisał:
    a karty nie wykrywa mi w systemie

Jak to nie wykrywa skoro grałeś.
    Odłącz ją i podłącz ponownie, następnie zresetuj BIOS.
    Wejdź w menadżer urządzeń i pokaż zakładkę karty graficzne.

Podaj model zasilacza.

Jak mam odłączyć kartę zintegrowaną intela ? grałem na karcie dedykowanej tej Asusa GT 730 i do niej mam wszystko podłączone, bo pod płytę głowną nie mogę nic podłączyć bo wyświetla mi się na monitorze brak sygnału, a mam w ustawieniach graficznych ustawione, aby wybierało automatycznie grafikę pod którą jest podłączony monitor i tak jak mówię nie mam sterów i nie mogę ich zainstalować bo wywala mi błąd który opisałem wyżej, a grafika zintegrowana to Intel® HD Graphics 4400 i nie mogę do niej zainstalować sterowników i nie wykrywa mi jej system, na procesorze i5 miałem tak samo że od niego grafiki mi nie wyświetlało, a w nvidi pisało tylko Procesor i GT 730, a nie było napisu grafiki np. Intel® HD Graphics 4400.

Dodano po 3 [minuty]:

Tomequ123 napisał:
    Wersje 4GB są na allegro spokojnie poniżej 500 zł, z gwarancją producenta i często fakturą VAT od firm je sprzedających, więc to dobry wybór.
    Jest nieznacznie mniej wydajna od GTX 970, ale w CS zapewni spokojnie ponad 80 klatek w full HD.

No ok to będę wybierał pomiędzy tymi dwoma kartami, a mój zasilacz w kompie to : Logic 600 jakoś tak o 580W, myślisz żeby też wymienić zasilacz ? myślałem ogólnie że on jest większej mocy, nigdy się tym nie interesowałem :)
  • #21 17925659
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #22 17925667
    bumble
    Poziom 40  
    Proponuje na początek zainstalować nvidia experiens. Z tamtąd sterowniki z reguły nvidia experiens sam instaluje co najlepsze potem optymalizuje gry. Zintegrowana kartę włącz w biosie i wybór automatyczny ale pierwszeństwo notowania na pciexpress. Zintegrowana sama się wyłączy gdy wykryje inna a sterownikami się nie przejmuj.
  • #23 17925676
    adriankabat32
    Poziom 5  
    bumble napisał:
    Proponuje na początek zainstalować nvidia experiens. Z tamtąd sterowniki z reguły nvidia experiens sam instaluje co najlepsze potem optymalizuje gry. Zintegrowana kartę włącz w biosie i wybór automatyczny ale pierwszeństwo notowania na pciexpress. Zintegrowana sama się wyłączy gdy wykryje inna a sterownikami się nie przejmuj.

No dobra to teraz jak to zrobić bo ogólnie to ciemny jestem w sprawach biosowych :) a nvidie experiens mam zainstalowaną, ale ściąga mi stery i wywala błąd że nie jest wersja zgodna z moją wersją systemu windows.
  • #24 17925681
    bumble
    Poziom 40  
    Pozwól by experiens sama wyświetliła komunikat o aktualizacji sterownika grafiki i kliknij tak. Uprzednio usuń wszystkie stery i zrestartuj kompa. Czasem tak wywala ale z experiens nie powinno być problemu.
  • #25 17925686
    adriankabat32
    Poziom 5  
    bumble napisał:
    Pozwól by experiens sama wyświetliła komunikat o aktualizacji sterownika grafiki i kliknij tak. Uprzednio usuń wszystkie stery i zrestartuj kompa. Czasem tak wywala ale z experiens nie powinno być problemu.

No dobra, a jak w Biosie ustawić tą grafikę ? jak ja patrzyłem teraz to nie mam żadnej opcji do bawienia się grafiką
  • #26 17925696
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #27 17925705
    adriankabat32
    Poziom 5  
    Tomequ123 napisał:
    Nic nie ustawiaj w BIOS.

Usuń sterownik do GT z menadżer urządzeń. Pobierze się automatycznie podstawowy. Następnie spróbuj sprawdzić aktualizacje przez experience.

Już tak robiłem to wyskakuje mi komunikat ten co zamieszczam ci poniżej :)

• #28 17925755
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #29 17925776
    bumble
    Poziom 40  
    Najnowszy jest z przedwczoraj. 23-04 wersja 430 chyba. Zrób jak kolega radzi. Jak nie pomoże usuń wszystkie sterowniki i pozostałości w program files. Usuń nvidia experiens. Uruchom ponownie. Zainstaluj experiens. Jak zapyta (albo nie pyta) to pozwól aktualizować.
    Jak to nie pomoże to zainstaluj jakąs staroć np 396 i wtedy experiens powiadomi o nowym więc daj instalacja expresowa.
  • #30 18004573
    marin.pl
    Poziom 1  
    Ocena: 1
    Pewnie już za późno.Ale od jakiegoś czasu komenda -high nie działa.Proponował bym wyczyścić opcje uruchamiania na początek Generalnie konsole CS GO jest taka komenda "clear".Jeśli masz cfg skopiuj wcześniej.Nie wydaje mi się żeby to była wina sprzętowa tak w jednej chwili mam i 3 z gtx750ti na Linuxie i dziś z ciekawości odpalę CS dam znać ile FPS wyciągnie.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z drastycznym spadkiem liczby klatek na sekundę (FPS) w grze CS:GO po wymianie płyty głównej i procesora z Intel Core i5-4670 na Intel Core i3-4130. Mimo że procesory mają podobne taktowanie, i3 ma tylko dwa fizyczne rdzenie, co wpływa na wydajność w grach. Użytkownik zauważa, że FPS spada z 300 do 20-30 w trakcie gry, mimo niskich ustawień graficznych. W dyskusji poruszane są kwestie związane z kartą graficzną (GT 730), zasilaczem oraz możliwościami aktualizacji sterowników. Użytkownicy sugerują rozważenie wymiany karty graficznej na modele takie jak GTX 970, GTX 1060 lub RX 570, a także podkreślają znaczenie zasilacza w kontekście stabilności systemu. Użytkownik planuje również przyszłą wymianę na procesor i7 oraz zbudowanie nowego komputera na platformie AMD.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA