Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

stiga - sprzęgło elekromagnetyczne kosiska nie załącza się

postronny82 25 Apr 2019 18:17 13956 7
  • #1
    postronny82
    Level 5  
    Witam , z uwagi na to ,że jestem tutaj nowy to proszę moderatora o umieszczenie w odpowiednim dziale ( ja jeszcze w tym dobrze nie biegam )
    Do rzeczy :
    Posiadam traktorek - kosiarkę STIGA SD 108 Posiada on sprzęgło elektromagnetyczne kosiska . Problem tkwi w tym ,że kiedy załączam sprzęgło po np 30 min pracy to słychać jedynie szmer , ocieranie , ale samego załączenia nie ma . ( co prawda kosiarkę mam od roku i nie jeździłem tak długo dopiero dzisiaj po dłuższej pracy zaczął sprawiać problemy )
    I teraz tak , w zasadzie słychać ,że elektromagnes załącza sprzęgło mam takie wrażenie że jakby okładziny lub proszek ( nie wiem co tam się kryje) nie do końca się załączają - stąd to ocieranie. Czy da sie to ustrojstwo rozebrać , zregenerować , przeczyścić wymienić okładziny ??
    w necie jest bardzo skąpo materiałów na ten temat. Proszę o pomoc wszystkich którzy przy tym coś robili , pozdrawiam
  • #2
    postronny82
    Level 5  
    Ok , panowie w wyniku braku odpowiedzi na nurtujące mnie pytania postanowiłem sam dokonać rozbiórki sprzęgła elektromagnetycznego ...
    Wynik - jak na razie wszystko OK - działa załącza za każdym razem .
    Tak dla kogoś kto kiedyś będzie miał z tym problem zamieszczam instrukcję jak to ja robiłem :
    1 . Oczywiście trzeba wyjąć z traktorka ów sprzęgło
    2. Na sprzęgle znajdują się dwa hamulce - rozwierciłem po jednym nicie - tak aby odchylić hamulce na bok ( ważna sprawa hamulce to normalne magnesy więc kiedy będziemy nitować na gotowo trzeba użyć nitów aluminiowych tak aby siła magnesu nie oddziaływała na obudowę)
    3. Po odchyleniu hamulców można zdjąć oprawę z tarczą
    4,. Oczom ukazuje się widok powierzchni ciernej
    5. Zaznaczona powierzchnia ( biała strzałka ) to tarcza cierna- trzeba ją dobrze oczyścić ale nie da się jej wyjąć nawet nie próbowałem bo jest oryginalnie zgrzana nitami

    6 - zakucie na gotowo .
    Do czyszczenia całości ( elektromagnesu i sprzęgła ) użyłem zwykłej benzyny w zasadzie nie miałem nic innego , ale można również użyć zmywacza czy benzyny ekstrakcyjnej.
    Dodam jeszcze że koszt sprzęgła to > 500zł więc przed zakupem na pewno opłaca sie samemu sprawdzić co i jak


    stiga - sprzęgło elekromagnetyczne kosiska nie załącza się

    stiga - sprzęgło elekromagnetyczne kosiska nie załącza się
    stiga - sprzęgło elekromagnetyczne kosiska nie załącza się

    stiga - sprzęgło elekromagnetyczne kosiska nie załącza się


    stiga - sprzęgło elekromagnetyczne kosiska nie załącza się stiga - sprzęgło elekromagnetyczne kosiska nie załącza się stiga - sprzęgło elekromagnetyczne kosiska nie załącza się stiga - sprzęgło elekromagnetyczne kosiska nie załącza się stiga - sprzęgło elekromagnetyczne kosiska nie załącza się
  • #3
    postronny82
    Level 5  
    W sumie jestem winien wszystkim czytającym ten temat jedno wyjaśnienie ....Prace które wykonałem i opisałem w poprzednim poście były jak najbardziej konieczne , natomiast niestety nie były przyczyną niezałączania sie sprzegła. Okazało sie że hamulce które są nitowane na okręgu koła wytarły się dość znacznie ( wgłbienie około 1,5 mm) i podczas wyhamowywania koła po prostu wykrzywiały koło magnesowane tak ,że podczas ponownego załączania magnes nie był w stanie pokonać przekoszenia koła. Obróciłem blaszki na plecy (nie mogłem nigdzie dostać nowych ) i jest git .... po godzinie koszenia nadal włącza noże itd ... tamat do zamknięcia .PROBLEM ROZWIĄZANY .... szkoda że sam


    PS. W serwisie powiedzieli mi ,że w takich przypadkach wymieniają całe sprzegło elektro. ... a wystarczy tylko blaszki odwrócić 1000zł = 5 zł hahahaha
  • #4
    radd9314
    Level 1  
    Cześć,
    mam chyba podobne sprzęgło w swojej Hondzie HF2620 HME. Powiedz mi jak udało ci się zsunąć sprzęgło po wyjęciu głównej śruby? Zeszło od razu same? u mnie górna część wraz z "kopułką" pozostaje na śrubie i nad nią znajduje się koło do paska jezdnego.
  • #5
    BartL23
    Level 2  
    Miałem podobny problem z swoim TORO, ale po załączeniu sprzęgło się rozłączało kilku sekundach. Okazało się że klema była luźna. Na silniku nie robiło to dużego wrażenia (tracił napięcie na ułamek sekundy) ale na elektosprzęgło juz tak. Teraz sprawdzam co jakiś czas.
    Swoją drogą dzięki Tobie będę wiedział, co spradzić i jka się zabrać do naprawy jak u mnie sprzęgło się zużyje. Dzięki
  • #6
    Dunder09
    Level 1  
    Jestem nowy
    Mam podobny problem. ponad 2 lata minęło jak kupiłem w LM kosiarkę traktorek Alpina kopia Stigi.
    Od pewnego czasu są problemy z załączaniem kosiska.
    Jeżeli kosiarka jest zimna to działa OK.
    Po ukoszeniu 2-3 koszy gdy silnik ze sprzęgłem są gorące nie można załączyć kosiska.
    Próbowałem podawać prąd z pominięciem wszystkich zabezpieczeń , jeżeli sprzęgło elektromagnetyczne jest zimne słychać metaliczne uderzenie i sprzęgło działa , natomiast jak jest gorące to słyszę jakieś szmery ale sprzęgło się nie załączy.
    Jeżeli koszę bez kosza i nie gaszę traktorka niema problemu sprzęgła.
    Proszę Was o pomoc
  • #7
    jerzycholody
    Level 1  
    postronny82 wrote:
    W sumie jestem winien wszystkim czytającym ten temat jedno wyjaśnienie ....Prace które wykonałem i opisałem w poprzednim poście były jak najbardziej konieczne , natomiast niestety nie były przyczyną niezałączania sie sprzegła. Okazało sie że hamulce które są nitowane na okręgu koła wytarły się dość znacznie ( wgłbienie około 1,5 mm) i podczas wyhamowywania koła po prostu wykrzywiały koło magnesowane tak ,że podczas ponownego załączania magnes nie był w stanie pokonać przekoszenia koła. Obróciłem blaszki na plecy (nie mogłem nigdzie dostać nowych ) i jest git .... po godzinie koszenia nadal włącza noże itd ... tamat do zamknięcia .PROBLEM ROZWIĄZANY .... szkoda że sam


    PS. W serwisie powiedzieli mi ,że w takich przypadkach wymieniają całe sprzegło elektro. ... a wystarczy tylko blaszki odwrócić 1000zł = 5 zł hahahaha


    niech mi pan powie ktore pan blaszki obrócił bo ja mam ten sam problem co pan miał
  • #8
    dr_blazej
    Level 1  
    Dunder09 wrote:
    Jestem nowy
    Mam podobny problem. ponad 2 lata minęło jak kupiłem w LM kosiarkę traktorek Alpina kopia Stigi.
    Od pewnego czasu są problemy z załączaniem kosiska.
    Jeżeli kosiarka jest zimna to działa OK.
    Po ukoszeniu 2-3 koszy gdy silnik ze sprzęgłem są gorące nie można załączyć kosiska.
    Próbowałem podawać prąd z pominięciem wszystkich zabezpieczeń , jeżeli sprzęgło elektromagnetyczne jest zimne słychać metaliczne uderzenie i sprzęgło działa , natomiast jak jest gorące to słyszę jakieś szmery ale sprzęgło się nie załączy.
    Jeżeli koszę bez kosza i nie gaszę traktorka niema problemu sprzęgła.
    Proszę Was o pomoc


    Witam, mam ten sam problem, czy rozwiazanie bylo to samo jak w poprzednim przypadku? Chcialbym potwierdzic zanim sie zabiore za rozbieranie sprzegla.

    Podzielam tez opinie poprzedniego postu ze pomocne byloby zdjecie ktora "blaszka" musi zostac odwrocona, zeby rozwiazac problem.