logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Głośny dźwięk, przetwornik piezoelektryczny zasilany na 5V

kuna1994 25 Kwi 2019 23:22 1137 4
REKLAMA
  • #1 17926925
    kuna1994
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam
    Potrzebuję wycisnąć jak najgłośniejszy sygnał z przetwornika piezoelektrycznego/blaszki piezoelektrycznej przy zasilaniu układu z 5V. Sygnał będzie krótki, ale musi być głośny. Po wielu próbach i testach skonstruowałem takie ustrojstwo wzorując się na kilku Chińskich alarmach.

Za pomocą AVR generuje częstotliwość rezonansową a mały transformator podbija napięcie na blaszce piezo. Dźwięk jest tak głośny, że aż uszy bolą. Wspomniany transformator wygląda tak:

Pytania:
    1. Czy ten schemat jest poprawy? Czy transformator nie będzie uszkadzał tranzystora, powianiem dodać diodę, która go zabezpieczy?
    2. W Internecie jest pełno informacji, że aby zwiększyć głośność wystarczy dodać dławik równolegle do przetwornika piezoelektrycznego. Jeśli to prawda to jak go dobrać? Sprawdzałem tą metodę podłączając dławiki rożnej wartości. Dźwięk był głośniejszy, ale nie wystarczająco. Prawdopodobnie robiłem coś źle.
    3. Czy ktoś potrafi mi powiedzieć gdzie mogę kupić taki transformatorek lub podać jakąś nazwę czy typ, po którym go odnajdę? Ten pokazany na zdjęci wymontowałem z Chińskiego alarmu jednak nie ma na nim żadnych oznaczeń.

Z góry bardzo dziękuje za rzeczowe odpowiedzi.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 17927142
    viayner
    Poziom 43  
    Ocena: 2046
    Witam,
    1) wypadalo by dac diode zabezpieczajaca, chociaz widzielm uklady dzialajace bez tej diody, chyba ze masz mosfeta na 1000V :) ale ten BSS138 ma wbudowana diode wiec nic nie trzeba.
    2) Co do ukladow z dlawikiem to jak zauwazyles "Dźwięk był głośniejszy, ale nie wystarczająco" czyli dlawik byl zle dobrany, prawdopodobnie za duza indukcyjnosc albo go nasycales.
    3) transformatory mozna kupic ale musisz znac parametry przynajmniej przekladnie i indukcyjnosc uzwojen, pomysl kolegi powyzej jest nie zly i moze od niego zacznij. Moze masz jakis stary zasilacz impulsowy np ATX tam jest sporo takich dlawikow.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 17928696
    kuna1994
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Ten pomysł jak najbardziej jest dobry, ale jeśli potrzebny jest jeden taki transformator. Ja chciałem tego używać dość często i chciałbym uniknąć żmudnego nawijania. Jeśli nie znajdzie się nikt, kto podeśle jakiś trop gdzie można go kupić pozostanie tylko opcja wydłubywania transformatorków z gotowych alarmów tego typu:
    Głośny dźwięk, przetwornik piezoelektryczny zasilany na 5V Coś takiego można kupić za 2,5zł :D

Czy jest jakaś metoda jak dobrać równoległy dławik? Przetworniki piezo, które używam mają 2,7cm i nic więcej o nich nie wiem. Jeśli jest to tylko metoda prób i błędów to może, chociaż ktoś podpowie, z jakiego przedziału wybierać dławiki.
REKLAMA