logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] VBA: Jak stworzyć pętlę do otwierania, formatowania i zapisywania plików?

salamand3r 28 Kwi 2019 00:08 759 4
REKLAMA
  • #1 17930392
    salamand3r
    Poziom 6  
    Cześć, przeszukałem forum, co prawda masa podobnych tematów jest, ale swojego problemu nie rozwiązałem. :/

Mam folder z plikami nazwa1.txt nazwa 2.txt nazwa 3.txt - itd. Na każdym z plików mam wykonać takie same operacje, mam już pętle do wczytania i operacji więc to pominę.
    Potrzebuję pętle, która pozwoli mi otworzyć plik nazwa1.txt, wykonać moje formatowanie, następnie zapisać go jako nazwa1.format (np. .prn), a potem analogicznie powtarzać tą operację dla wszystkich plików w folderze (czyli nazwa2.txt - format - nazwa2.prn, nazwa3.txt - format - nazwa3.txt).
    Nie zależy mi szczególnie na wyeliminowaniu błędów nazw bo foldery i tak mam podzielone. Pliki różnią się dosłownie końcową liczbą jak podałem w przykładzie.

Domyślam się, że rozwiązanie jest trywialne, ale nie potrafię go przeskoczyć. Byłbym wdzięczny za pomoc.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 17930787
    clubs
    Poziom 38  
    Ocena: 406
    Było już wiele razy np. coś takiego
    Kod: VBScript
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 17930923
    Prot
    Poziom 38  
    Ocena: 297
    salamand3r napisał:
    analogicznie powtarzać tą operację dla wszystkich plików w folderze

Jeśli to wszystko odbywa się w jednym folderze :?: to można wykorzystać też kod z funkcją Name (zmieni nazwę bez pytania :D )
    Kod: VBScript
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod
  • REKLAMA
  • #4 17932139
    salamand3r
    Poziom 6  
    Dziękuję Panowie, oba przykłady sporo mi pomogły!

Wiedziałem, że proste, a jednak zawsze coś człowiek robi na około. Jeszcze raz dzięki. :)
  • #5 17932142
    salamand3r
    Poziom 6  
    Dziękuję Panowie, oba przykłady sporo mi pomogły!

Wiedziałem, że proste, a jednak zawsze coś człowiek robi na około. Jeszcze raz dzięki. :)

Dodano po 43 [sekundy]:

Dwa przykłady w odpowiedziach mówią wszystko. Dzięki.
REKLAMA