logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Akumulator wkrętarki 14,4 V - BMS odcina na starcie.

massud 28 Kwi 2019 23:09 4947 7
  • #1 17932455
    massud
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    Akumulator wkrętarki 14,4 V - BMS odcina na starcie. Witam.
    Problem wałkowany tutaj nie raz .
    Wymieniłem w aku wkrętarki stare ogniwa Ni-Cd na pakiet Li-Ion 4S1P.
    Ogniwa wysokoprądowe SONY VTC4, czyli 2100 mAh i prąd rozładowania 30A.

BMS 4S1P 30A . Wszystko polutowane zgodnie ze schematem.

Problematyczny jest start wkrętarki.Wkrętarka rusza na pół sekundy i BMS odcina zasilanie.
    Odłączenie BMS (poprzez wyciągniecie wtyku na płytce ) usuwa problem, wkrętarka rusza.
    No ale nie mam wtedy balansera ani ochrony przed przeładowaniem, nadmiernym rozładowaniem i przeciążeniem ogniw/pakietu.
    Pomierzyłem prądy podczas startu , i jest pik na ok 5-6A , momentalnie spada do ok 1,5-2A na jałowym biegu.
    Podczas próby zatrzymania , pobór jest max 8-10A, więc ogniwa mają potężny zapas.
    Co ważne , obciążenie wkrętarki do 8-10A nie skutkuje odcięciem zasilania przez BMS. 5A na początku odcina.......
    Mam też wątpliwości co do sprawności BMS w ładowaniu pakietu.
    Pilnowałem , by pakiet nie przekroczył 16,8V , ale mialem wrażenie , że "idzie dalej" , bo zaczęło pojawiać się napięcie na zaciskach 16,9V. Dalej nie sprawdzałem , nie chce uszkodzić pakietu/ogniw.
    Zasilanie to DELLowski zasilacz do laptopów 19,5V , 4,62 A

Żadnych dodatkowych kondensatorów nie wpinałem .
    Panowie , jakie sugestie ?
  • #2 17932668
    sigwa18
    Poziom 43  
    Ocena: 3275
    Jaki jest prąd maksymalny rozładowania dopuszczalny przez BMS bo to tu jest problem. BMS odcina bo prąd rozładowania jest ponad ustalony próg.
  • #3 17932698
    massud
    Poziom 10  
    Prąd ciągły 30A, chwilowy do 60A.
    Wg specyfikacji BMS

Niepewność co do prawidłowego zabezpieczenia przed przeładowaniem chyba była przedwczesna, bo wg. specyfikacji BMS odcina ładowanie przy 4.28 +0.05V. czyli pakiet może ładować się do 17.2V
  • #4 17932725
    sigwa18
    Poziom 43  
    Ocena: 3275
    Czyli jeżeli nie prąd to może odcinać przy spadku na sekcji napięcia poniżej 3V. Czasem pakiet jest zgrzany kiepsko i są spore spadki. Jakie masz napięcia na poszczególnych sekcjach?
  • #5 17932903
    massud
    Poziom 10  
    Pakiet naładowany do 17v, na jałowym biegu wkrętarki napięcie spada jedynie do 16,8v. Ogniwa są nówki, w świetnym stanie, zgrzane prawidłowo. Problem jest ewidentnie w bms'ie.szukam który np. rezystor odciąć, żeby nie ograniczał prądu .ogniwa wytrzymają b. Dużo. Mogą pracować ciągle pod 30A, a wkrętarka nawet mocno obciążona bierze max 10A,może dojdzie do 15A, jeśli uda się zatrzymać silnik.
  • #7 17969980
    romeo743
    Poziom 13  
    Ocena: 15
    Witam.
    Jeżeli temat aktualny to spróbuje pomóc.
    Na module znajduje się punkt lutowniczy o symbolu B 1
    Poniżej tego pola jest rezystor, tranzystor, rezystor i wolne miejsce -punkt lutowniczy.
    Wlutuj w to miejsce kondensator bipolarny o symbolu -104
    Na rosyjskim YouTubie można poszukać więcej o tych modułach.
    Pozdrawiam.
  • #8 18813195
    massud
    Poziom 10  
    Trochę archeologii , ale jeżeli ktoś miałby podobny nierozwiązany problem - okazało sie że BMS był wadliwy.
    Wymiana na inny egzemplarz rozwiązała problem.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z akumulatorem wkrętarki 14,4 V po wymianie ogniw Ni-Cd na Li-Ion 4S1P z ogniwami SONY VTC4. Wkrętarka uruchamia się na pół sekundy, po czym BMS odcina zasilanie, mimo że prąd rozruchowy wynosi 5-6A, a maksymalne obciążenie to 8-10A. Użytkownik podejrzewa, że problem leży w BMS, który może odcinać zasilanie z powodu spadku napięcia poniżej 3V na sekcjach. Po naładowaniu pakietu do 17V, napięcie na jałowym biegu spada do 16,8V. Inni użytkownicy sugerują sprawdzenie rezystorów na module BMS oraz wymianę BMS na nowy egzemplarz, co ostatecznie rozwiązało problem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA