logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Poszukuję hex edytora do zamiany bajtów miejscami w całym pliku.

Piotr520 29 Kwi 2019 08:59 1062 5
REKLAMA
  • #1 17932773
    Piotr520
    Poziom 24  
    Ocena: 243
    Witam wszystkich.
    Na początek kilka zdań, do czego mi to potrzebne i w czym problem.
    Posiadam programator tl866 i przy zapisie odczytanego wsadu z pamięci 93s56 robi małego zonka. Pamięć odczytuje prawidłowo jak i sam odczyt prawidłowo pokazany jest w oknie programu. Po zapisaniu pliku na pulpit i otworzeniu go w programie HxD wszystkie sąsiadujące bajty są zamienione miejscami. To samo się dzieje gdy wczytam do okna programatora prawidłowo zapisany plik.
    Dlatego poszukuję jakiegoś hex edytora, który w całym pliku zamieni sąsiadujące bajty miejscami, bo tak zapisany wsad jest ciężki do obróbki i łatwo się pomylić.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 17932837
    Piotr520
    Poziom 24  
    Dzięki panowie.

Co do tego hex edytora online to nie bardzo wiem jak to działa i wolałbym coś prosto na komputer.

Niestety w programie HxD jakiego używam nie widzę tej opcji zamiany.
  • REKLAMA
  • #5 17933036
    RomanFilipecki
    Poziom 18  
    Ocena: 32
    A może potrzebna jest aktualizacja oprogramowania, jeśli to znany błąd, to pewnie został usunięty. Ponadto ja używam produktów Elnec, możesz spróbować ściągnąć program i spróbować przebudować swój plik.
  • #6 17933058
    Piotr520
    Poziom 24  
    Mam najnowszą wersję programu. Tu chodzi chyba o organizację pamięci. Jak odczytuję np 93C56 to jest wszystko ok, natomiast przy 93S56 i podobnych jest problem. Zmienia się część zaznaczona w czerwonej ramce

Poszukuję hex edytora do zamiany bajtów miejscami w całym pliku. Poszukuję hex edytora do zamiany bajtów miejscami w całym pliku.

Mała aktualizacja.
    Program Winhex okazał się pomocny. Co prawda potrzeba licencji ale przez 45 dni jest za free.
REKLAMA