logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

AEG L1215 - Regeneracja akumulatora - termistor dioda ?

lisuu007 30 Kwi 2019 11:04 1980 6
REKLAMA
  • #1 17934897
    lisuu007
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Cześć,
    kolega poprosił o pomoc z regeneracją akumulatorka, zamówiłem nowe pojemniejsze ogniwa - ale przy montażu uszkodził się mały element prawdopodobniej odpowiadający za pomiar temperatury.
    Szukałem w wielu postach i znalazłem info, że to termistor 10k lecz nie działa po zamontowaniu.. Na youtube w filmie gdzie gość regeneruje podobny aku do mojego w komentarza doczytałem że to zwykła dioda 1N4148.

Uważacie, że to się uda z diodą ? Ładowarka miga dwoma lampkami czy uszkodzonym akumulatorem. Wprawdzie jest naładowany, ale wsunięcie go w ładowarkę nie powinno dać takiego efektu.

Poniżej pomierzyłem Wam napięcia.
    Załączniki:
    • AEG L1215 - Regeneracja akumulatora - termistor dioda ? Screenshot_2019-04-30-10-50-58.jpg (2.45 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 17935002
    Tumiwisizm
    Poziom 28  
    Ocena: 196
    Pokaż ten element w miarę możliwości wyraźnie.
  • REKLAMA
  • #3 17935083
    wiertacz
    Poziom 35  
    Ocena: 383
    Dioda to nie jest bo omomierz pokazuje jednakową rezystancję w obydwu kierunkach.
    Pozostałe rezystory są sprawne ?
    Brakuje jeszcze jednego elementu - kondensatora elektrolitycznego podłączonego równolegle do tego termistora.
    Wszystkie przewody podłączone prawidłowo ?
    Nie podobają mi się te pomiary napięć bo nie wiem względem czego je dokonywałeś.
    Napięcia mierzone względem minusa baterii.
    B- T 0V
    B- 1 8,4V czyli dwa ogniwa
    B- 2 4,2V czyli jedno ogniwo
    B- 3 0V
    Załączniki:
    • AEG L1215 - Regeneracja akumulatora - termistor dioda ? Screenshot_2019-04-30-10-50-58.jpg (3.01 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #5 17946538
    lisuu007
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Wiertacz - pomierzyłem napięcia, o których wspominasz:
    B- T 4,2V
    B- 1 8,4V czyli dwa ogniwa
    B- 2 4,2V czyli jedno ogniwo
    B- 3 0V

Nie zgadza się więc napięcie B- T.
    Termistor jakiego użyłem to NTC 10k - takie info znalazłem w necie.

Na zdjęciu czerwoną linię gdzie odłączyłem rezystor (z czarnym paskiem) od układu. Wówczas napięcia sa takie o jakich piszesz. Wydaje się, że akumulator po chwili migania awarii temperatury, zaczyna ładowanie - odpowiednia sekwencja migających diod. Po co on w takim razie w układzie ?
    Załączniki:
    • AEG L1215 - Regeneracja akumulatora - termistor dioda ? bateria.PNG (871.83 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #6 17947156
    wiertacz
    Poziom 35  
    Ocena: 383
    Między końcówkami B- i T nie może być napięcia bo końcówka T wisi w powietrzu. Łączy się dopiero w ładowarce.
    Tak wygląda schemat baterii. Rezystor masz albo źle podłączony albo gdzieś jest jakieś zwarcie.

• #7 17948409
    wojtek 9007
    Poziom 40  
    Ocena: 847
    Witam w sieci była taka fotka ;

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukiwał pomocy w regeneracji akumulatora AEG L1215, po uszkodzeniu termistora podczas montażu nowych ogniw. W dyskusji pojawiły się różne opinie na temat elementu, który mógł być uszkodzony - niektórzy sugerowali, że to termistor 10k, inni wskazywali na diodę 1N4148. Użytkownik zmierzył napięcia, które nie zgadzały się z oczekiwaniami, co sugerowało problemy z podłączeniem lub zwarciem. Wskazano również na konieczność obecności kondensatora elektrolitycznego w układzie. Użytkownik podzielił się pomiarami napięć oraz schematami, co pomogło w dalszej diagnostyce problemu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA