logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

ASUS RT-AC55U z Vectra 600Mb/s - niska prędkość WiFi na laptopie

olapol 01 Maj 2019 07:13 3675 14
REKLAMA
  • #1 17936338
    olapol
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    Witam szanownych forumowiczów.
    Na wstępie proszę o wyrozumiałość, ponieważ moja wiedza w zakresie konfiguracji sieci WiFi jest ograniczona.
    Prosiłbym o wyjaśnienie kilku kwestii związanych z działaniem routera model asus rt-ac55U w następującej konfiguracji:
    Łącze dostępowe Vectra 600 Mb/s - router Technicolor CGA2121 -tryb pracy bridge.
    Do routera CGA podłączony jest kablem pod wejście gigabitowe asus rt-ac55u z dwuzakresowym modułem 802.11 AC1200 (300+867Mbps); MIMO 2,4 GHz 2x2 oraz 5GHz 2x2. Na laptopie karta Intel WiFi Link 5100 AGN. Router i laptop w tym samym pokoju oddalone od siebie niecałe 2m.
    Program InSSIDer pokazuje następujące dane: kanał 42[44]; 80MHz; sygnał -80dBm; tryb n,ac; max rate 866,7. Na tym kanale nie pracuje inna sieć, jest czysto.
    Moje pytanie jest dlaczego "connected date rate" jest na poziomie 150Mbps, rzadko tylko chwilowo osiąga 300Mbps i cały czas "pływa". Rozumiem, że na karcie Intela 5100AGN, nie zbliżę się do wartości "max rate", ale skąd takie prędkości danych -connected date rate?.
    Tym samym laptopem przy połączeniu z routerem Vectry (ustawionym w tym samym miejscu co router asusa) "connected date rate" jest bardziej stabilne, ale również "skaka" cały czas z 150Mbps na 300Mbps- (dla tego routera max rate 1300; 80Hz; sygnał -46dBm; tryb n, ac).
    Jakie z tymi routerami powinienem mieć wartości pokazywane w programie InSSiDer, mając na uwadze poprawność konfiguracji routerów. Oczywiście na routerze vectry nic nie można zmieniać prócz trybu pracy, natomiast jak mogę ewentualnie poprawić konfigurację asusa, żeby te prędkości "connected date rate" i stabilność były lepsze.
    Inną kwestią jest też to, że po zwiększeniu łącza do 600Mb/s, po kablu (karta gigabit w laptopie) osiągane prędkości maksymalne są na poziomie 277Mb/s, przeważnie ok.150 Mb/s - zgodnie z umową maks. 600 Mb/s, zwykle dostępne 475 Mb/s, minimum nie mniej niż 300Mb/s. Złożyłem reklamacje, na którą zgodnie z umową vectra ma czas na odpowiedź jak się okazuje 30 dni, natomiast ja mogę wypowiedzieć umowę w ciągu 14 dni zgodnie z obowiązującym prawem przy zamówieniach na odległość. Muszę więc zgłaszać nieprawidłowości telefonicznie i liczyć na poprawę, pod warunkiem oczywiście, że uda mi się dodzwonić i trafię na kompetentną osobę po drugiej stronie lub jeżeli parametry się nie poprawią, rozwiązać umowę.
    Można się również zastanawiać, czy łącze 600Mb/s jest zasadne, natomiast każde zmniejszenie pakietu zmienia też zapisy dot. prędkości zwykle dostępnych i minimalnych). W niedługim czasie również będę posiadał urządzenia mobilne obsługujące standard 802.11 ac, oraz PC z dyskami M.2 NVMe, stąd również proszę o pomoc w podjęciu decyzji odnośnie zasadności posiadania łącza 600Mb/s, przy założeniu, że uda mi się "zmobilizować" vectrę do zapewnienia minimalnej prędkości na poziomie nie mniejszym niż 300 Mb/s na kablu.
    Dziękuję za pomoc w tym zakresie i sugestie.
  • REKLAMA
  • #2 17936513
    IC_Current
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 2503
    Więc tak:
    1. Czego spodziewałeś się po takiej zabawce jak ten Asus? Ile masz lat, że wierzysz w materiały marketingowe i jakieś mityczne 1300Mbps? Zwróć uwagę, że urzadzenia dla biznesu kosztują minimum pięć razy tyle, a "liczby" na nich są znacznie mniejsze.
    Oddaj jak możesz do sklepu.
    2. Router wykonuje routing, do rozszerzenia zasięgu sieci radiowej kupuje się dodatkowe Access Pointy.
    3. Zgodnie z obowiązującym prawem, termin 14 dni nie przysługuje, jeżeli już rozpoczęto świadczenie usługi. Więc możesz liczyć tylko na dobrą wolę usługodawcy.
    4. Do testów przełącz urzadzenie dostawcy w tryb routera i wtedy sprawdź przepustowość na połączeniu przewodowym. Teraz operator bez problemu odrzuci Twoją reklamację, ze względu na probkemy z urządzeniem klienckim i będzie miał 100% racji.
    5. Po co Ci to 600Mbsp? Masz za dużo kasy? Podaj mi jedną usługę (poza speedtestem i torrentem) gdzie dostawca treści może dane wysyłać z takim bitratem.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #3 17936742
    olapol
    Poziom 10  
    Dziękuję za odpowiedź, natomiast spodziewałem się bardziej merytorycznych argumentów. Jeżeli, chodzi o wzmacniacz, to rozumiem jego instalację, jeżeli chciałbym wzmacniać sygnał pomiędzy piętrami, pomieszczeniami etc. Ja mam router oraz laptop w jednym pomieszczeniu. Jeżeli chodzi o możliwość odstąpienia od umowy w ciągu 14 dni, to jest to oczywiście możliwe i zgodne z obowiązującym prawem przy umowach zawieranych na odległość. Monter instalując urządzenia, dostarcza wzór oświadczenia o odstąpieniu od umowy-warunkiem jest aby urządzenia zostały zwrócone w dostarczonych pudełkach w ciągu tych 14 dni. Również zawierając umowę przez telefon jesteś informowany o prawie odstąpienia od niej w ciągu 14 dni od dnia podpisania.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 17936800
    IC_Current
    Masz trochę niepełne informacje o tych prawach i kiedyś możesz się poważnie naciąć. Działa to tak:
    1. Podpisujesz umowę
    2. Masz prawo na zastanowienie się i jej zerwanie przez 14 dni.
    3. Mija 14 dni operator włącza usługę.
    Operator może włączyć usługę wcześniej, ale Ty tracisz prawo do odstąpienia (w praktyce trzeba zrobić ptaszek na umowie w odpowiednim miejscu).
    Oczywiście operatora może zgodzić się na odstąpienie od umowy gdy usługa już jest świadczona, ale to tylko jego dobra wola (polityka marketingowa).
    Punkt 1 z linku:
    https://prawakonsumenta.uokik.gov.pl/pytania-...i/odstapienie-od-umowy-zawartej-na-odleglosc/
    Co chcesz bardziej merytorycznego?
    Przestawiasz urzadznie operatora w tryb routera, robisz test i ewentualnie wtedy zgłaszasz reklamację. Zaś co do Asusa - kupiłeś Skodę z wolnossącym silnikiem 1.6 i jesteś zdziwiony, że nie ma przyśpieszenia jak F1, który też ma silnik 1.6l.

No i jeszcze jedno - karta 5100AGN działa tylko w trybie N i obsługuje linki max 300Mbps, więc realnie na radiu osiągniesz ok 100Mbps.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 17936813
    mmm4tt
    Poziom 13  
    Ocena: 12
    IC_Current możesz wyjaśnić co jest złego w tym Asusie ? Jak zmieni sieciówkę WiFi w laptopie albo użyje innego sprzętu z lepszą sieciówką WiFi to na 5GHz powinien osiągnąć te 300 Mb/s. Przecież ten router ma MiMO 2x2 867Mb/s.

Co do neta to też mam z Vectry 600Mb/s i w dzień po kablu najczęściej osiągam w okolicy 350/30 Mb/s. Żebyć miał link rate 300 Mb/s na 2,4GHz musisz w ustawieniach Asusa zmienić szerokość kanału z 20/40 na 40MHz. Realnie przy wolnym eterze osiągniesz 50% i sygnał też musisz mieć lepszy niż -80dBm. Sprawdź jaką osiągasz prędkość pobierając plik testowy z ftp.atman.pl
  • #6 17936824
    IC_Current
    Jego procesor i wydajność przy NAT, dlatego są takie marne wyniki przy połączeniu przewodowym (tylko 350Mbps). Przy jednej sesji z Atmana pewnie będzie lepiej, ale przecież nie po to są łącza kilkaset Mbps aby tylko kilka sesji otwierać.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #7 17936827
    mmm4tt
    Poziom 13  
    Ocena: 12
    Wcześniej miałem pierwszą wersję N66U z procesorem 600MHz i wyciągał po kablu bez problemu max czyli 600Mb/s. Te moje 350 Mb/s w dzień to nie wina routera tylko Vectra ogranicza prędkość.
  • #8 17936834
    IC_Current
    @mmm4tt
    Masz rację. Przecież autor ma AC55U, a mnie cały czas w głowie siedział N55U. Nie wiem co mnie zaćmiło.
    @autor
    Tak czy siak sprawdź najpierw wszystko na urządzeniu dostawcy.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #9 17938521
    olapol
    Poziom 10  
    Witam,
    Router Vectry CGA2121, przestawiony w tryb pracy router-a. Na zgłoszone problemy dot. niskiej prędkości łącza na kablu, z pomocy technicznej otrzymałem odpowiedź, aby sprawdzić kabel koncentryczny (który sprawdzał ich instalator, podczas instalacji/podłączeniu tego router-a) oraz dokonać jego resetu. Oczywiście nic to nie pomogło. Na kablu ekranowanym kat5, podłączonym do CGA2121 i karty Gigabit w laptopie, prędkości pobierania wynosi od 105 Mb/s do max 270 Mb/s (na speedtescie vectry). Zgłaszę po raz kolejny reklamację.
    Jeżeli chodzi o drugi wątek - radio w tym modemie CGA2121 - to inSSIDer pokazuje, jak już pisałem przy 2.4 GHz max rate 144 Mbps, a przy 5GHz 1300 Mbps.
    Jeżeli możecie mi odpowiedzieć, dlaczego obecnie na CGA2121 i Asusie RT-AC55U cały czas na 5GHz skacze "connected date rate" pomiędzy 150 - 300Mbps, pomimo, że kanał jest niezakłócany, a sygnał jest na poziomie -46dB, będę wdzięczny.
    Bardzo dziękuję również za zwrócenie uwagi na zapisy umowne - u mnie jest napisane - "Planowany termin rozpoczęcia świadczenia usług określony jest na dzień" - i tutaj jest wpisana data instalacji (30.04.2019). Od tej daty liczone jest 14 dni na odstąpienie od umowy i jak wynika z przytoczonego zapisu przez IC_Current (art. 15 ust. 3, art. 35) oraz OWU trzeba będzie niestety zapłacić kwotę proporcjonalną do zakresu świadczenia usługi, czyli np. za te kilka dni przez które usługa była świadczona. Tutaj pojawi się zapewne kolejny problem z Vectrą, bo aneks został zawarty miesiąc wcześniej niż termin obowiązywania poprzedniej umowy (do 30.05.2019). Odstępując od ankesu, nie wiem jak zostanie wówczas zinterpretowany przez vectrę ten jeden miesiąc do końca poprzedniej umowy- zapewne będą być może próbować naliczyć proporcjonalną karę za ten jeden miesiąc.Niestety, brak czytania kosztuje, natomiast takie informacje powinny być jasno artykułowane przez usługodawcę. Obecnie już jasno informują cię, że masz prawo do odstąpienia od umowy, ale szczegółów już nie wyjaśniają.
    Tak przy okazji 18.01.2019 r., UOKiK zobowiązał Vectrę do usunięcia naruszeń dot. braku potwierdzenia na nośniku trwałym nowej umowy zawieranej na odległość przez konsumentów w poprzednich okresach, tym samym brakiem możliwości zapoznania się szczegółowo i na spokojnie z warunkami umowy (w ramach porozumienia z UOKiK mają być udzielone rekompensaty abonentom)- może w przyszłości też UOKiK nałoży obowiązek o konieczności informowania konsumenta o tym małym, ale ważnym paragrafie umowy. Także raz jeszcze dziękuję.
  • Pomocny post
    #10 17938679
    KOCUREK1970
    Ocena: 5386
    @mmm4tt @olapol
    Na wifi żaden operator niczego nie gwarantuje.
    Realną prędkość sprawdzamy tylko na połączeniu kablowym i połączeniu bezpośrednio pod sprzęt operatora (klient po swojej stronie też musi spełnić minimalne choć warunki techniczne).
    Test robimy tylko tu i test musi być certyfikowany:
    https://pro.speedtest.pl/
    Należy dokładnie się zapoznać z warunkami przeprowadzenia testów.
  • Pomocny post
    #11 17938891
    IC_Current
    Musisz się zarejestrować i wykonać testy jak podał Kocurek. Ten test jest podstawą do reklamacji i może być dowodem w UKE oraz ewentualnie w sądzie.
    Masz pewnego asa i to bezpośrednio na stole. Jeżeli usługa nie działa zgodnie z umową, to za każdy rozpoczęty dzień awari (ale minimum 24 godziny) należy Ci się od operatora:
    1. Bonifikata 1/30 abonamentu
    2. Kara umowna, jest ona zapisana zazwyczaj dziwnym językiem i małym drukiem w umowie lub OWU. Zazwyczaj jest to ustawowe minimum, czyli kolejne 1/30 abonamentu.
    Czyli łącznie 2/30 abonamentu dziennie wpada Ci do kieszeni.
    Pilnuj tylko, aby po pierwszym zgłoszeniu operator nie zamknął zlecenia ze statutem "naprawione", bo przerywają Ci się liczone dni i po kolejnym zgloszeniu znowu musi minąć 24 godziny abyś miał prawo do rekompensaty. Najlepiej zgłoś awarię i od razu poinformuj, że żądasz zarazem bonifikaty, jak też zapłaty kary umownej. Nagraj sobie rozmowę jako dowód (nie musisz nikogo informować o nagrywaniu). Jak nie usuną, to znowu dzwonisz, ale nie zglaszasz nowej usterki, tylko informujesz, że poprzednia usterka dalej trwa i nie została usunięta.
    Czekasz aż łącze zostanie naprawione i liczysz kasę. Oczywiście testy zrób na komputerze, który jest na 100% sprawny i niezawirusowany.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #12 17938961
    olapol
    Poziom 10  
    Jeszcze raz dziękuję za cenne od Was uwagi.
    Przed chwilą dostałem z Vectry informację o uznaniu reklamacji złożonej 30.04.2019 r. oraz kolejnej rano w dniu dzisiejszym. Jednocześnie przyznano mi zwrot opłaty abonamentowej za dwa dni (3,50 zł.). Dzwonił również serwisant od okablowania, ponownie prosił o zresetowanie do ustawień fabrycznych modemu - nic nie pomogło. Ma być w poniedziałek po godz. 17.00. Napiszę po jego wizycie jak się sprawa zakończyła.
  • Pomocny post
    #13 17938991
    IC_Current
    Skoro uznali reklamację to super. Pilnuj jeszcze kary umownej - kolejne 3,5zł (lub więcej, w zależności co masz na umowie). Pewnie będziesz musiał wysłać wiadomość do BOK, bo na infolinii Cię zbędną, wymawiając że karą umowną jest bonifikata w abonamencie i już nic więcej Ci się nie należy. Zanim jednak wyślesz zgłoszenie koniecznie przeczytaj umowę i powołaj się na konkretny paragraf w umowie. Musisz napisać:
    "Zgodnie z paragrafem X.y otrzymałem bonifikatę w abonamencie, ale jeszcze zgodnie z paragrafem Z.x żądam zapłaty kary umownej za dni kiedy usługa nie była świadczona (tu wpisujesz zanotowany przedział dni) w kwocie x zł."

Dodano po 9 [minuty]:

No i jeszcze jedno:
    Jak nie naprawią (np zły stan techniczny oprzewodowania), to nie daj sobie rozwiązać umowy za porozumieniem, np przechodząc na niższy pakiet. Koniecznie żądaj takich parametrów łącza jak na umowie. Już rozpoczęli świadczenie usług, więc nie mogą się wycofać ze względu na fakt "braku możliwości technicznych". "Możliwości techniczne" mieli sprawdzić przed zawarciem aneksu. Niech wymienią przewody itp. Ma działać. Jeśli mimo tego zerwą umowę (kto będzie inwestował w starą infrastrukturę?) to muszą Ci wypłacić kolejną karę umowną (mniej więcej tyle, ile Ty byś musiał im zapłacić, gdybyś teraz zrezygonował, czyli kilkaset złotych.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #14 17939763
    olapol
    Poziom 10  
    Piszę wcześniej, ponieważ parametry łącza po weryfikacji ProSpeedTest-em, nagle zaczęły się poprawiać i aktualnie są bardzo dobre, więc wizyta technika do okablowania raczej nie będzie potrzebna - najlepszy wynik 608/29 Mbps (oczywiście nie wiem, czy weryfikacja prędkości poprzez to oprogramowanie miała bezpośredni wpływ na poprawę parametrów łącza (może koledzy monitorują modem), natomiast obecnie (być może zbieg okoliczności), od tego czasu prędkość na speedtestach oscyluje na poziomie 450-580 Mbps (download).
    Niestety nie mogę wykonać pomiaru certyfikowanego, ponieważ ciągle otrzymuje komunikat, że do sieci LAN mam podłączone dodatkowo 1 urządzenie (prócz komputera i routera), pomimo, iż wszystkie urządzenia, interfejsy sieci WAN na tym routerze operatora wyłączyłem (nie ma nic podłączonego prócz modemu, kabla i laptopa z którego robiony jest pomiar). Na stronie ProSpeedTest-u (w sekcji pomocy), jest napisane, aby w takim przypadku do nich napisać - nic więcej nie wyjaśniają.
    Natomiast z tym routerem asusa-a RT-AC55U, coś rzeczywiście chyba jest nie tak. Ten sam pomiar w układzie router CGA2121-kabel ethernet cat5e-AC55U (portGigabit WAN)-gniazdo w asusie 10/100/1000 gigabit LAN-kabel cat 5e-laptop (karta gigabit) osiągane są prędkości o połowę mniejsze - na poziomie 205/30 Mbps. Interfejsy sieciowe 2,4 oraz 5 GHz na nim wyłączyłem, żeby pomiar był w identycznych warunkach jak na CGA2121. W poniedziałek zadzwonię jeszcze do serwisu asusa, może czegoś się dowiem.
    Problem dokładnie o połowę mniejszych prędkości występuje również na jednym laptopie podłączonym na kablu pod CGA2121, na którym wcześniej nic nie było sprawdzane (po poprawie łącza sprawdziłem po kolei trzy urządzenia-każde z osobna w tych samych warunkach, każdy z Win10, kartami LAN Gigabit, tyle samo RAM, ale różni producenci, dyski i procesory) - prawdopodobnie na tym jednym urządzeniu windows "muli" lub coś, nie wiadomo co tnie tę prędkość. Obciążenie samego procesora, zgodnie z wytycznymi do pomiarów nie przekracza 20%. Dziwne jest to, że prędkość spada na tym laptopie o połowę, czyli tak jak w przypadku, gdybym podpiął go pod asusa (a jest wpięty bezpośrednio pod CGA2121). Zbędne usługi "pamięcio" i "procesorowo" żerne wyłączone.
    Więc, jeżeli chodzi o łącze to sytuacja się poprawiła, jeszcze raz dziękuję za pomoc, a z asusem zobaczymy czy coś uda mi się jeszcze zrobić, dlatego jeszcze nie zamykam wątku.
  • Pomocny post
    #15 17940395
    KOCUREK1970
    Ocena: 5386
    olapol napisał:
    Niestety nie mogę wykonać pomiaru certyfikowanego, ponieważ ciągle otrzymuje komunikat, że do sieci LAN mam podłączone dodatkowo 1 urządzenie (prócz komputera i routera), pomimo, iż wszystkie urządzenia, interfejsy sieci WAN na tym routerze operatora wyłączyłem (nie ma nic podłączonego prócz modemu, kabla i laptopa z którego robiony jest pomiar). Na stronie ProSpeedTest-u (w sekcji pomocy), jest napisane, aby w takim przypadku do nich napisać - nic więcej nie wyjaśniają.

Zresetuj modemorouter operatora przyciskiem (reset 30 sekund) i zrób pomiar ponownie.
    Wifi w modemorouterze wyłączone, telefony wszystkie korzystające z wifi wyłączone.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z niską prędkością WiFi na laptopie przy użyciu routera ASUS RT-AC55U w konfiguracji z modemem Vectra CGA2121. Mimo bliskiej odległości między urządzeniami, prędkość połączenia oscyluje między 150 a 300 Mbps, co jest znacznie poniżej oczekiwań. Forumowicze sugerują, że przyczyną mogą być ograniczenia karty sieciowej Intel WiFi Link 5100 AGN, ustawienia routera, a także jakość połączenia kablowego. Rekomendacje obejmują zmianę szerokości kanału w ustawieniach routera oraz testowanie prędkości połączenia bezprzewodowego i przewodowego. Użytkownik otrzymał również informacje o prawach konsumenckich dotyczących reklamacji usług internetowych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA