logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podzielić obwody na piętrze i czy potrzebna zgoda ZE na sublicznik?

cinko 12 Wrz 2005 11:42 5027 16
REKLAMA
  • #1 1811462
    cinko
    Poziom 22  
    Ocena: 206
    Podpowiedzcie jak podzielić obwody na pietrze w domu.
    Chce zainstalować sublicznik- czy muszę mieć zgode ZE na założenie ?

Myślałem żeby to podzielić na obwody tak ( choć nie wiem czy jest potrzeba ) :
    - gniazda pokoje
    -gniazda łazienka i pralka
    -gniazda kuchnia
    -oświetlenie
    Na całość różnicówka.
    Przewody:
    -YDYp 3x1,5mm oświetlenie
    -YDYP 3x2,5mm gniazda
    -Zasilanie z dołu 3x 2,5mm

Zasilanie piętra podciągniete zostanie z dołu gdzie zabezpieczenia wyglądają tak:
    -przedlicznikiem C20A
    -po liczniku C16A to zabez. mnie zastanawia?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 1812527
    adamjur1
    Poziom 42  
    Ocena: 997
    1.Podlicznik możesz założyć sam ( jeżeli będziesz używał go do rozliczeń wewnętrznych z właścicielem obiektu) jednak właściel musi to zaakceptować i w jakiś sposób zabezpieczyć możliwość obejścia licznika bo kłopoty i kłótnie nawet w rodzinie - pewne
    2.Z jedną różnicówką bym się na to nie porywał, jesli masz do dyspozycji tylko jedną fazę załóż co najmniej dwie, odzielną na gniazda i oddzielną na światła. w ostateczności możesz nie dawać światła przez różnicówkę.
    3. Kable - w obwodach końcowych ok, na linii zasilającej licznik w zalezności od jej długości 2,5 na bardzo krótkiej( 2-3m) dłuższą zrób 3x4.
    Osobną sprawą jest PE. Czy w budynku jest instalacja z wydzielonym PE ?
    Jeśli tak to powinieneś z miejsca wydzielenia poprowadzić najlepiej linke 10mm², wtedy będa miały sens zastosowane różnicówki ( oczywiście na prąd IΔ 30 mA.
    Osobną sprawą jest rozłożenie obwodów na zabezpieczeniach, nie masz tu już zbyt dużego pola manewru, jak nie chcesz wyzwalać tego C20A, linię zasilającą powinieneś puścić na max C16 ( co i tak jest trochę dużo) a obwody rozprowadzać z B10 ( gniazda) i B6 ( światła). Przez to B10 na gniazda nie możesz puścić razem obwodu np pralki i mikrofalki. A co z żelazkiem ?. Praktycznie musisz stworzyc min 4 obwody na gniazda po B10 ( a i tak w łazience nie będzie można używać jednocześnie pralki i suszarki)
    Generalnie należałoby wystąpić do energetyki o dodatkowe "kilowaty" i zabezpieczenie na poziomie 32 A przed licznikiem głównym, bo co będzie jak się spotkają dwie pralki i żelazko na tym C20 ?
    Tyle na razie
    Pozdr.J.
  • #3 1813964
    cinko
    Poziom 22  
    Dziękuję za zainteresowanie.
    Obwód nie jest wydzielony czyli PE i N.
    Zabezpieczenia przed licznikiem raczej nikt nie będzie chciał wymieniać.
    Więc raczej w gre wchodzi rozdzielenie obwodów na więcej z zachowaniem selektywności bo zabezpieczenia mogą nie wytrzymać.
    Zasilanie piętra to raczej do 10m będzie dochodziło.
    Nie wiem jeszcze czy będe miał do dyspozycji 1 czy może 3 fazy.
  • Pomocny post
    #4 1814992
    lechm56
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 366
    Moja propozycja odnośnie przewodów
    - YDYp 3x1,o na oświetlenie
    -YDYp 3x1,5 na gniazda
    -YDYp 3x2,5 na gniazda w kuchni i łazieńce.
  • REKLAMA
  • #5 1815707
    piter244
    Poziom 23  
    Ocena: 73
    co do przewodow zgadzam sie z przedmowca ale skoro na gniazda do lazienki dasz 2,5mm a na reszte instalacji 1,5mm to proponowalbym chociaz na zasilenie z parteru dac 4mm
  • #6 1817031
    cinko
    Poziom 22  
    Muszę jeszcze zrobić oddzileny obwód na piec Junkersa, czym go zabezpieczyć.
  • #7 1817409
    jurex2
    Poziom 18  
    Ocena: 9
    jeżeli chodzi o przekroje przewodów to jednak bym się nie zgodził
    gniazda 3x2,5 mm2, a oświetlenie 3x1,5mm2. Do rozdzielni pietrowej dałbym 3x4mm2 i tak jak jak wspominał adamjur1 - w żadnym wypadku 1 różnicówka, myślę, że na gniazda ogólne 1 różnicówka, ma kuchnię 2-ga i na łazienkę 3-cia, oświetylenie mozna w zasadzie pominąć bo i tak niewiele jest opraw z PE. Junkersa to potraktuj jakim c10 i będzie git, a c16 za licznikiem to normal jeżeli przed jest c20(jeden stopień nizej)
  • Pomocny post
    #8 1818180
    adamjur1
    Poziom 42  
    Kochani !!!
    Piec Junkersa ( gazowy) pobiera prąd tylko dla swojej elektroniki i zapalacza, no i jeszcze wewnetrzna pompa. Wszystkiego nie ma nawet 100 W. Robiłem kiedyś wykres czasowy pracy swojego pieca 23 kW, Mam rejestrator wielokanałowy którym obserwowałem pobór prądu w układzie praca na pompie ciągle - zapalanie i gaśnięcie pieca. I to zapalanie ( i potem praca) różniło się o kilkanaście miliamperów przy prądzie na poziomie 0,5 A.Oddzielne zabezpieczenie ma sens ( bo przez uszkodzoną lampkę nocną możemy obudzić się w lodówce) ale na poziomie - żeby nie wydziwiać trudnodostępnych B1A czy B2A- B6A. Piec nigdy w normalnej pracy go nie wywali, a wcześniej niż na c10A ( krotność 10 !!!!) wyłączy w sytuacji awaryjnej.
    Pozdr.J.
  • REKLAMA
  • #9 1840106
    cinko
    Poziom 22  
    Mam jezszce jedno pytanie poniewaz jednak będe musiał podciagnąć zasilanie mam dwie opcje:
    - podciągnać po scianie następnie górą postragarzach i do skrzynki
    -albo po ścianie zewnętrznej do środka po stragarzach i do skrzynki
    I teraz moje pytanie, przekrój przewodu włoże 4mm, ale jaki przewód
    dać w tych dwóch opcjach.
    Jakie jest wasze zdanie.
  • #10 1840725
    adamjur1
    Poziom 42  
    Sprecyzuj co rozumiesz przez podciągnięcie zasilania- zasilanie swojej nowej rozdzielni czy tylko obwodu pieca ( bo pst stał sie wielowątkowy)
    Pozdr.J.
  • #11 1842058
    cinko
    Poziom 22  
    Tak mam na myśli zasilanie nowej rozdzielni.Długość lini będzie ok.10m.
  • REKLAMA
  • #12 1842335
    adamjur1
    Poziom 42  
    3x4 ( 5x4 dla 3 faz) jest tu przekrojem optymalnym ( ze wskazaniem na minimalnym).Ja w takich przypadkach, w myśl zasady robienia instalacji z zapasem na jakieś późniejsze rozbudowy zastosowałbym ( i zwykle stosuję) 6 mm² oczywiście Cu, np ydy 3x6. Nie zalecam tych nowych wynalazków np 5x6 w układzie płaskim- zajmuję sie trochę zakłóceniami generowanymi przez instalacje i wypada on dużo gorzej od okrągłego.
    Pozdr.J.
  • #13 1850161
    cinko
    Poziom 22  
    Jaką skrzynke proponujecie na licznik, 1 róznicówke i 5 bezpieczników.
    Mile widziane foto.
  • Pomocny post
    #15 1850228
    adamjur1
    Poziom 42  
    Nie zauważyłem decyzji czy robisz to na jednej czy na trzech fazach

Jeżeli musisz dać 1 różnicówkę to dla jednej fazy zabuduje ona 2 moduły. przydałaby się jakaś lampka 1 moduł i 5 esów - 5 modułów razem 8 modułów. Normalne rozdzielnice na licznik mają układ 6- modułowy. wymusza to większą rozdzielnicę (a przy 3 fazach- 12 modułów)
    Ponieważ planowany licznik nie jest dla energetyki proponowałbym rozwiązanie najtańsze:
    Oddzielna podstawa licznika ( kosztuje ok 12 zł) i dodatkowa rozdzielnica nt typu RNN ( legrand fael) na 12 s ( jednorzędowa symbol wg katalogu 001321) . Łatwo upakujesz tam wszystkie kable i możesz ( ale nie muszisz ) założyć do niej drzwiczki.
    Elementy do obejrzenia na stronie
    www.legrand.pl i dalej wg ścieżki
    produkty- rozdzielnice szafy i obudowy-rozdzielnice i obudowy do zabudowy aparatów modułowych-naścienne
    Pozdr.J.
  • #16 1871552
    bu-sob
    Poziom 15  
    Witam, podlacze sie pod temat ze swoim pytaniem. Remontowalem mieszkanie w domku wielorodzinnym, mam polozona instalacje 3 przewodowa. Do tablicy rozdzielczej (podtablicy w sumie) ida 3 fazy i N, nie mam doprowadzonego PE (nie jest zrobiony w domu). Czy moge zrobic miejscowe polaczenie wyrownawcze w mojej tablicy? Nie mam rur gazowych, a wodne sa plastikowe, czy moge pociagnac PE z N w tablicy, bez podlaczania zadnych uziomow? Jezeli nie moge to czy jest sens zakladnie roznicowki gdy nie mam przewodu PE? Zaznacze ze nie mam na razie mozliwosci zrobienia glownego polaczenia wyrownawczego w zetce.
    pozdrawiam
  • #17 1871705
    cinko
    Poziom 22  
    Więc instalacja będzie 3-fazowa.
    Mam kolejne pytanie, będe chciał zrobić tańszą wersje z tablicą licznikową
    i zastanawiam się, w hurtowni zaproponowali mi taki zestaw :
    -oddzielna podstawa licznikowa i do tego oddzielna skrzyneczka plastikowa na bezpieczniki.
    Czy podstawa licznikowa taka może być przykręcowna do sciany i być
    nieosłonieta.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy podziału obwodów elektrycznych na piętrze domu oraz kwestii instalacji sublicznika i wymagań dotyczących zgody Zakładu Energetycznego (ZE). Podlicznik można założyć samodzielnie do rozliczeń wewnętrznych, ale wymaga akceptacji właściciela i zabezpieczenia przed obejściem licznika. Zaleca się rozdzielenie obwodów na co najmniej dwie różnicówki – oddzielną dla gniazd i dla oświetlenia, a w ostateczności można pominąć różnicówkę na oświetlenie. Przekroje przewodów w obwodach końcowych proponowane to YDYp 3x1,5 mm² dla oświetlenia oraz YDYp 3x2,5 mm² dla gniazd, zasilanie z dołu najlepiej 3x4 mm² lub 3x6 mm² dla zapasu. Zabezpieczenia przed licznikiem zwykle pozostają C20A, a po liczniku C16A jest standardowe i nie powinno budzić obaw. Oddzielny obwód na piec gazowy Junkers powinien mieć zabezpieczenie C10A lub niższe (B6A-B10A), gdyż pobór prądu pieca jest niewielki (około 100 W). W kwestii rozdzielnicy licznikowej rekomendowane są modele typu RW4 lub rozdzielnice modułowe Legrand Fael (np. RNN 12-modułowa). Podstawa licznikowa może być montowana na ścianie, ale powinna być odpowiednio osłonięta. W przypadku instalacji 3-fazowej i braku przewodu PE, stosowanie różnicówek ma ograniczony sens, a lokalne połączenie wyrównawcze jest możliwe, ale bez uziomu nie jest pełne. Przy podciąganiu zasilania na piętro na około 10 m długości zalecany jest przewód Cu 3x4 mm² (lub 5x4 mm² dla 3 faz) z możliwością zastosowania 6 mm² dla rezerwy i rozbudowy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA