logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Elpigaz - Sygnalizacja braku gazu i brak pracy na gazie

Leo827 01 Maj 2019 16:59 2097 4
REKLAMA
  • #1 17937150
    Leo827
    Poziom 7  
    Witam wszystkich,

Posiadam auto marki Passat B5FL i zainstalowaną w nim przed dwoma laty instalacje gazową Elpigaz.
    W chwili obecnej po próbie przełączenia na gaz sterownik gazu miga i sygnalizuje brak gazu (auto zostało świeżo zatankowane). Wcześniej takie zachowanie udało się zaobserwować przy gaszeniu silnika (2-3 razy sam "piszczyk" przez kilka sekund).
    Auto było w Wielki Piątek na gwarancyjnym przeglądzie instalacji, gdzie zostały wymienione filtry i została sprawdzona instalacja. Przez okres świąt stało na parkingu, a po świętach zatankowałem zbiornik do pełna i wybrałem się na urlop z rodziną. Wczoraj zatankowałem ponownie auto (koniec gazu w zbiorniku - świecąca się rezerwa) i po przejechaniu ze stacji pod sklep (ok. 1 km) auto pracowało na gazie. Po krótkich zakupach (ok. 5 minut), ponowna próba odpalenia auta z instalacją gazową (samoczynne przełączanie na mieszankę LPG po uzyskaniu odpowiednich parametrów pracy) sygnalizuje cały czas brak gazu.

Jestem laikiem w tych sprawach i proszę o dość dokładne opisy możliwej diagnostyki - jeśli będą potrzebne jakieś dodatkowe informacje (np. zdjęcia) proszę pytać.

Pozdrawiam i dziękuje.
  • REKLAMA
  • #2 17937286
    motyl7104
    Poziom 17  
    Ocena: 34
    sprawdź czy słychać elektrozawory ,przy zbiorniku i reduktorze .powinieneś usłyszeć tyknięcie przy przełączaniu na gaz .czasem zaśniedzieje lub zsunie się wsuwka z konektora cewki .
  • REKLAMA
  • #3 17937331
    Leo827
    Poziom 7  
    Cześć, sprawdziłbym z chęcią jeżeli można to zrobić bez uruchamiania instalacji gazowej?
    Tak jak napisałem wyżej - po manualnym przełączeniu do pracy w trybie benzyna / gaz, kontrolka cały czas mruga i piszczy, w trybie benzynowym nic nie sygnalizuje.
    Czy można to sprawdzić inaczej niż w chwili przełączenia się sposobu zasilania mieszanką? - do tego raczej nie dojdzie.
  • REKLAMA
  • #4 17937340
    motyl7104
    Poziom 17  
    Ocena: 34
    i w chwili manualnego przełączenia powinno być słychać elektrozawory.jeśli problem jest z ciśnieniem to czujnik zobaczy że nie ma gazu i zacznie piszczeć ,ale musi otworzyć choć na sekundę elektrozawory. być może jest inny problem ale to już diagnoza testerem . tak mi się wydaje .

Dodano po 15 [minuty]:

ewentualnie możesz jeszcze sprawdzić wtyczki od wtryskiwaczy ,czujnika temperatury i ciśnienia
  • #5 17938925
    Leo827
    Poziom 7  
    Skończyło się wizyta u gazownika.
    Po diagnostyce zawory okazały się sprawne.
    Przyczyną było nie zresetowanie czasu do następnego serwisu, a że auto zrobiło trasę po przeglądzie, to sterownik zablokował dopływ gazu po przejechaniu odpowiedniej ilości kilometrów.

Dziękuje za pomoc :)
REKLAMA