logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

AG SGI Elpigaz - nie przełącza na gaz po odpaleniu auta w Holandii

eszkesz 10 Maj 2008 13:38 20797 15
REKLAMA
  • #1 5125843
    eszkesz
    Poziom 12  
    Ocena: 6
    Witam Mam oto taki problem że po przekręceniu kluczyka w pozycje zapłon wszystko jest ok dioda na centralce miga, ale po odpaleniu samochodu zamiast pomigać jeszcze chwilkę i przełączyć na gaz ona gaśnie(załączam filmik). Instalacja AG sgi montowana przez elpigaz.
    Proszę o nie pisanie tekstów typu ''podjedź do serwisu'' bo aktualnie jestem w Holandii i usterka nastąpiła tutaj.

<object width="425" height="355"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/5GFWBWYC5so&hl=pl"></param><param name="wmode" value="transparent"></param>

</object>
  • REKLAMA
  • #2 5131455
    krystkar1
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    Cześć,miałem taki sam problem na centralce bingo M.Okazało się,że rozłączanie centralki powodowały zakłócenia na przewodzie od TPSa (czujnik położenia przepustnicy),po prostu był za blisko przewodów od świec.Sprawdź zasilanie centralki,stały +, + po stacyjce,masa i sygnał z cewki,jeśli będzie wszystko OK to możliwe,że masz to samo co ja miałem.
    Przy rozłączaniu diody następowało zerwanie połączenia z komputerem .
  • #3 5136962
    eszkesz
    Poziom 12  
    Nie wiem czy to zbieg okoliczności ale gaz przestał działać po awarii przewodu gazowego (przewód wchodzący do parownika) przewód wymieniłem ale gaz przestał działać.
    Czy możliwe jest że komputer zablokował przełączanie na gaz z powodu za szybkiego ubytku gazu?
  • REKLAMA
  • #4 5137577
    krystkar1
    Poziom 12  
    Witam,
    szczerze mówiąc,nie spotkałem się z czymś takim,żeby centralka blokowała przy zbyt szybkim ubytku gazu.Centralka blokuje elektrozawory w momencie jak silnik zgaśnie lub wyłączysz zapłon.
    Wyjaśnij mi jedną rzecz.Po przekręceniu kluczyka na zapłon,dioda miga,odpalasz ,chodzi na benzynie i dioda dalej miga do momentu przekroczenia pewnych obrotów,dopiero powinien się przełączyć na gaz,dioda powinna wtedy świecić światłem ciągłym?(ja tak mam).
    Napisz jak powinna sie u Ciebie zachowywać dioda na gazie i przy pracy na benzynie (jak było wszystko OK ).
  • #5 5137744
    eszkesz
    Poziom 12  
    Po przekręceniu na pozycje zapłon tak jak piszesz dioda miga, odpalam i powinna dalej migać(przygotowanie na przejście na gaz) po osiągnięci odpowiedniej temperatury nie ważne jakie obroty(na wolnych też) przełącza na gaz wtedy świeci się dioda światłem ciągłym(czerwona jak rezerwa wszystkie jak pełny zbiornik).
    A tu jest taki problem że jak tylko samochód odpali to dioda gaśnie i zachowuje się tak jak by w ogóle nie było instalacji lpg.
  • #6 5144865
    krystkar1
    Poziom 12  
    Witam,
    czyli masz takie same objawy jak ja miałem.Na początku sprawdź czy dochodzą napięcia do sterownika po odpaleniu samochodu łącznie z masą,jak pisałem wcześniej.Jeśli tak to rozbierz sterownik i obejrzyj płytkę,może masz gdzieś pęknięty lut.Sprawdź wszystkie inne połączenia.U mnie powodem tego resetowania centralki były zakłócenia indukujące sie w przewodzie od TPS (czujnika położenia przepustnicy) do sterownika-centralki.Przewód nie był do niczego przyczepiony i zbliżył się do zapłonowych,kilka dni nad tym siedziałem aż w końcu doszedłem.Jeśli masz możliwość to podłącz pod komputer i zobacz czy w momencie gaśnięcia diody sterownik traci łączność.Jeśli straci to znaczy,że albo stracił zasilanie (a powinien mieć jedno stałe ) albo procesor się zresetował w sterowniku,czyli :
    1. coś sieje zakłócenia ( tak jak u mnie - bardzo prawdopodobne);
    2.padł sterownik , mniej prawdopodobne bo by od początku nie działał .
  • REKLAMA
  • #7 5178509
    jarekm30
    Poziom 1  
    Ocena: 1
    witam oglondalem filmik iproblem okturm pisale .... weidz nastrone (esgi)pobierz program ipodloncz do samochodu wcelu odczytania blendu wsterowniku esgi
  • #8 5573213
    eszkesz
    Poziom 12  
    jarekm30 napisał:
    witam oglondalem filmik iproblem okturm pisale .... weidz nastrone (esgi)pobierz program ipodloncz do samochodu wcelu odczytania blendu wsterowniku esgi

Na stronie esgi jest program ale do ich instalacji, a ta którą mam to AG SGI całkiem inna instalacja. Byłem w serwisie, gość podłączył do komputera i okazuje się że komp nie czyta wtrysków(w ogóle ich nie widzi) i na bęzynie i na gazie. Diagnozę postawił prostą albo komputer gazowy siadł albo blok rozłączający. Ze względu na to że serwis nie posiadał części zamiennych to do tej pory nie wiem co jest uszkodzone i co najważniejsze dlaczego się tak stało. Problem jest z tym większy że każda z tych części kosztuje nie mało bo około tysiąca złotych. Jak wiadomo teraz całkiem dobrą sekwencje można założyć za 3,5k.

I teraz prośba, jeżeli maił by ktoś w okolicach częstochowy lub nawet do 100km od czę-wy blok rozłączający niech da znać chciał bym podmienić go na chwile i zobaczyć czy to on czy komputer.
  • Pomocny post
    #9 5575307
    partyza
    Poziom 12  
    Ocena: 97
    Te instalki mają taki mały peerek do regulacji temperatury przejścia na gaz w okolicach sterownika gazowego. Należy go odnaleźć ,(mały ,okrągły na kablach czerwonym i czarnym), wyciąć i wstawić nowy - Następnie podłączyć interface do PC , rozgrzać silnik na maxa i ustawić tak aby temperatura odczytywana przez program była od 75 - 85 st.C.
  • #10 5575762
    eszkesz
    Poziom 12  
    Dokładnie tak jak piszesz jest coś takiego i nawet pytałem się w serwisie co to jest i do czego służy i gość nie miał pojęcia. A zaznaczam że serwis polecony rzez konsultanta ze strony elpigazu i podobno tylko się tymi instalacjami zajmujący. Zaraz się zabieram do pracy:)
  • #11 5575779
    partyza
    Poziom 12  
    Ocena: 97
    eszkesz napisał:
    Dokładnie tak jak piszesz jest coś takiego i nawet pytałem się w serwisie co to jest i do czego służy i gość nie miał pojęcia. A zaznaczam że serwis polecony rzez konsultanta ze strony elpigazu i podobno tylko się tymi instalacjami zajmujący. Zaraz się zabieram do pracy:)

A z tego co pamiętam to chyba ten peerek ma być od 0 do 200k. Załączam program AG-SGI - pewny , sprawdzony i po polsku
    Załączniki:
    • DTS_SGI type II_wersja polska.rar (1.24 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #12 7012347
    Lechuuu
    Poziom 13  
    Ocena: 25
    Gdzie znajduję się ten potencjometr do regulacji temperatury przełączania na LPG? Ja oglądałem u siebie wszystkie kable, i jakoś nie mogę go znaleźć... z drugiej strony w mojej instalacji są poobcinane niektóre przewody, nie wiem czy tak ma być, ale kiedyś samochód od razu mogłem przełączyć na gaz, a teraz dopiero po przejechaniu 5-10 kilometrów...
  • #13 7055099
    Lebelt
    Poziom 2  
    Witam.
    Ja mam podobny problem, jak założyciel wątku.
    Problem polega na tym, że po przejechaniu kilku kilometrów, wyłączeniu silnika i po paru minutach uruchomieniu go, reduktor nie przepuszcza gazu i silnik gaśnie.
    Doszedłem do tego, że po puknięciu w obudowę reduktora czymś twardym, reduktor zaczyna pracować normalnie, wiec można się domyślać, że jakiś zaworek w środku się może zawieszać.
    Przy zimnym silniku reduktor działa normalnie i można jechać bez żadnych problemów i kilkaset km, jednakże po zatrzymaniu silnika problem powraca.
    Reduktor AG prawdopodobnie 3 generacji z silniczkiem krokowym w osi reduktora. Instalacja holenderska - Citroen Xantia 1,8i
    Być może to podobna usterka, bardzo proszę o odniesienie się i do tego problemu.
  • #14 7913264
    paweł1212
    Poziom 1  
    Ocena: 1
    Witam. Auto nie chce przełączać na gaz po złapaniu obrotów pojawia się sygnał przejścia na benzynę i mruga kontrolka .
  • #15 11001462
    Elvisdre
    Poziom 1  
    Ocena: 2
    Sorry że odświeżam tak stary temat ale mam podobny problem jak kolega.
    U mnie instalacja AG SGI nie przełącza na LPG nawet po przejechaniu kilkunastu km.
    Dioda gotowości przełączenia mruga cały czas.
    Czy problemem mogą byc przewody zapłonowe?
    Może się mylę ale nie przełącza mi na gaz od 2 dni kiedy zrobiło się wilgotno. W tym samym czasie zaczęło szarpac samochodem podczas jazdy na Pb.
    Zamówiłem juz przewody na allegro ale zastanawiam się czy to może byc to czy czasami nie czeka mnie jakis dodatkowy wydatek?
  • REKLAMA
  • #16 11002963
    manio123
    Poziom 34  
    Ocena: 269
    Jeśli mruga dioda gotowości i się nie przełącza to znaczy , że nie są spełnione warunku przełączenia : temperatura reduktora ( termistor?) lub brak ciśnienia gazu ( reduktor ? filtr? zawór elektromegnet.?) dowiesz się po podłączeniu się do programu diagnostycznego :) Forum Ci tu nie pomoże

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy instalacji gazowej AG SGI montowanej przez Elpigaz, która nie przełącza się na gaz po uruchomieniu samochodu w Holandii. Po przekręceniu kluczyka dioda na centrali miga, lecz po odpaleniu silnika gaśnie i nie następuje przełączenie na LPG. Przyczyną mogą być zakłócenia elektromagnetyczne indukowane w przewodzie czujnika położenia przepustnicy (TPS), które powodują reset sterownika lub utratę zasilania centralki. Zaleca się sprawdzenie zasilania centralki (stały plus, plus po stacyjce, masa, sygnał z cewki) oraz połączeń, a także ewentualne rozebranie sterownika w celu kontroli lutów. Możliwe jest również uszkodzenie sterownika lub bloku rozłączającego, co potwierdziła diagnostyka komputerowa – komputer gazowy nie wykrywa wtrysków. W instalacji znajduje się potencjometr (tzw. "peerek") do regulacji temperatury przełączania na gaz, który powinien być ustawiony na 75-85°C. Problemy mogą też wynikać z zawieszającego się zaworu w reduktorze, szczególnie po zatrzymaniu silnika. Wskazane jest podłączenie interfejsu diagnostycznego do komputera w celu odczytu błędów i parametrów pracy instalacji. Dodatkowo, wilgotność i stan przewodów zapłonowych mogą wpływać na prawidłowe przełączanie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA