logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Raciborowice woj. Małopolskie] - modernizacja komponentów instalacji

davidh5 04 Maj 2019 00:28 519 5
REKLAMA
  • #1 17941621
    davidh5
    Poziom 10  
    Cześć,
    ostatnio mam problem z odbiorem sygnału telewizji dvb-t w Raciborowicach w województwie Małopolskim.
    Antena jaką mi polecono w sklepie i ją kupiłem to Libox LB2100 (wersja z symetryzatorem). Antena znajduje się na strychu - niestety brak możliwości samodzielnego zamontowania na dachu (za wysoko i zbyt stromo :) ). Długość kabli nie przekracza 15-20m, są to kilkumiesięczne kable.
    Telewizji potrzebuję w 4 pomieszczeniach, więc jakiś czas temu zamontowałem spliter DPM Solid FC4SPLTST (https://www.dpm.eu/splitter-sat-1-wejscie-4-wyjscia,3,26626,184).roma
    Dłuższy czas nie miałem najmniejszego problemu z odbiorem, aż do niedawna - zaczęło mi zrywać kanały z MUX 3 (najgorzej jest wieczorem).
    Ogromna prośba z mojej strony o sugestię jakie komponenty instalacji zmienić (antena, splitter), ewentualnie co dołożyć (jakiś zasilacz, wzmacniacz)?

Diagnostyka na telewizorze LG o tej porze kształtuje się następująco:
    Kanał 7 (programy z Mux 8) - jakość: 40-47%, siła 92%
    Kanał 23 (programy z Mux 2) - jakość: 100%, siła 66%
    Kanał 25 (programy z Mux 1) - jakość: 100%, siła 54%
    Kanał 34 (programy z Mux 3) - jakość: 98%, siła 38% - te programy w nocy działają lepiej (nie mam ich na swojej liście programów)
    Kanał 36 (programy z Mux 2) - jakość: 100%, siła 50%
    Kanał 43 (programy z Mux 1) - jakość: 68-77%, siła 26%
    Kanał 47 (programy z Mux 3) - jakość: 0%, siła 0-8%
    Kanał 50 (programy z Mux 3) - jakość: 0%, siła 0-26% - te programy w dzień działają lepiej (te mam ustawione na swojej liście i z nimi jest problem)
  • REKLAMA
  • #2 17941651
    redelektron
    Poziom 20  
    Ocena: 46
    Witaj
    Nie napisałeś nic o kierunku ustawienia anteny. Najlepiej byłoby Ci ją ustawić dokładnie na Chorągwicę. Telewizor zaprogramuj wg kanałów: 7, 23, 25 i 47 lub 50. To wszystko "leci" z Chorągwicy i przy sprawnej instalacji powinno śmigać. Skoro antena jest na strychu może warto ją przenieść w inne miejsce (na strychu). Jeśli nie pomoże możliwe, że trzeba będzie ją zamontować na zewnątrz. Na początek podłącz antenę bezpośrednio pod TV i poszukaj miejsca gdzie wszystkie w/w MUX-y poprawnie pracują a jak znajdziesz takie miejsce to dopiero rozdzielaj sygnał na pozostałe TV.

Aha, tu masz fajną stronkę: https://www.dvbtmap.eu/mapnearest.html
  • REKLAMA
  • #3 17942000
    _kli_
    Poziom 41  
    Ocena: 1035
    davidh5 napisał:
    Libox LB2100

Nie wiem czy dobrze widzę, ale ta antena (combo?) ma chyba tylko jeden dipol. I to rozmiarami zbliżony bardziej do VHF niż UHF. Nie wiem kto produkuje takie dziwactwa (produkt polski?)
    davidh5 napisał:
    Antena znajduje się na strychu

Jakie pokrycie dachowe? Antena "patrzy" w ścianę szczytową czy w płaszczyznę dachu?
    davidh5 napisał:
    spliter DPM Solid FC4SPLTST
    davidh5 napisał:
    Kanał 47 (programy z Mux 3) - jakość: 0%, siła 0-8%
    davidh5 napisał:
    Kanał 50 (programy z Mux 3) - jakość: 0%, siła 0-26%

A z pominięciem splittera?
    Im wyższa częstotliwość, tym gorsza propagacja sygnału i większe jego tłumienie w instalacji. I u Ciebie najgorzej jest właśnie na najwyższym odbieranym kanale 50. Kanał 47 to kielecka wersja mux-3 nadawana z Chorągwicy kierunkowo, z główną wiązką na azymucie północno-wschodnim. Natomiast emisja na k.50 idzie na Raciborowice z mocą niemal maksymalną.
    Umieść antenę na zewnątrz. Być może nie musi ona znajdować się na szczycie stromego dachu, by sygnał miał dobre parametry.
    Chociaż osobiście wymieniłbym ten wynalazek na coś innego.
  • REKLAMA
  • #4 17945236
    davidh5
    Poziom 10  
    Dzięki za zainteresowanie

_kli_ napisał:
    Nie wiem czy dobrze widzę, ale ta antena (combo?) ma chyba tylko jeden dipol. I to rozmiarami zbliżony bardziej do VHF niż UHF. Nie wiem kto produkuje takie dziwactwa (produkt polski?)

Załączam zdjęcia, niby na pudełku było, że produkt polski, a firma nawet z moich rodzinnych okolic.
    [Raciborowice woj. Małopolskie] - modernizacja komponentów instalacji [Raciborowice woj. Małopolskie] - modernizacja komponentów instalacji

redelektron napisał:
    Nie napisałeś nic o kierunku ustawienia anteny

_kli_ napisał:
    Jakie pokrycie dachowe? Antena "patrzy" w ścianę szczytową czy w płaszczyznę dachu?

Antena patrzy w ścianę szczytową (lekko w górę) w stronę Chorągwicy (choć wiadomo, że to na oko trudno ocenić). Pokrycie dachu to dachówka ceramiczna

_kli_ napisał:
    A z pominięciem splittera?

Widać różnicę, lepiej bez splittera
    Kanał 47 - jakość: 22-30%, siła 34%
    Kanał 50 - jakość: 0-17%, siła 50%
    W takim wypadku możecie polecić jakiś lepszy splitter?

_kli_ napisał:
    Chociaż osobiście wymieniłbym ten wynalazek na coś innego.

Jakiś konkretny model mógłbym prosić?
  • REKLAMA
  • #5 17945269
    _kli_
    Poziom 41  
    Ocena: 1035
    Ten jedyny dipol masz zamontowany do odbioru sygnału nadawanego w polaryzacji pionowej. Tak nadaje tylko mux-8. Pozostałe mux-y w paśmie UHF nadają w polaryzacji poziomej.
    davidh5 napisał:
    Jakiś konkretny model mógłbym prosić?

Zamiast zmiany anteny, na razie proponuje zmienić sposób montażu dipola na taki ...
    [Raciborowice woj. Małopolskie] - modernizacja komponentów instalacji
  • #6 17947747
    LeDy
    Poziom 43  
    Ocena: 2927
    Jakoś dziwne, że nikt nie ma zastrzeżeń do tej anteny? Tu chociaż tak zrobili z dipolem wspólnym a ten w LB2100 jest przecież na VHF. Chyba , że zawsze coś przeniesie? [Raciborowice woj. Małopolskie] - modernizacja komponentów instalacji
REKLAMA