logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

FS-C8520MFP Kyocera - Brudno skanuje, szary zamiast białego. Można to skalibrowa

matrixmm 06 Maj 2019 18:38 1071 6
REKLAMA
  • #1 17946716
    matrixmm
    Poziom 9  
    Ocena: 21
    Jak w temacie. Czy można gdzieś skalibrować skaner? Wgrałem nowy firmware skanuje dużo lepiej ale dalej jest widoczny szary zamiast białego.
    W załączeniu skan białej kartki. Widać dokładnie ramkę naokoło.
    Będę wdzięczny za wszelką pomoc.
    Załączniki:
    • kyoScan-?5?.?6?.?2019-?18?.?29?.?18.pdf (76.02 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 17946882
    matrixmm
    Poziom 9  
    Tak sobie kombinuję, że to może być wina niezbyt dobrze zaciemnionego podajnika dokumentów. Jak zaciągam dokument do skanowania z podajnika to jest bardzo złej jakości i zaciemniony. Poniżej załączam skan bezpośrednio z szyby i z podajnika. Oczywiście szyba i pasek szklany przez który skanuje podajnik wyczyszczone. Może wcześniej była już gdzieś i brakuje jakiejś uszczelki?
    FS-C8520MFP Kyocera - Brudno skanuje, szary zamiast białego. Można to skalibrowa FS-C8520MFP Kyocera - Brudno skanuje, szary zamiast białego. Można to skalibrowa
    Załączniki:
    • z_podajnika.pdf (172.54 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • z_szyby.pdf (187.85 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #3 17947671
    sir-zak
    Poziom 19  
    Ocena: 92
    W tym modelu jest chyba z tyłu maszyny blokada skanera, która lekko wciśnięta powodowała złą jakość skanu z DP.
  • REKLAMA
  • #4 17948716
    krzys_ka
    Poziom 26  
    Ocena: 86
    Kolega sir-zak trafił w 6. Jeden z naszych technikow spędził kiedyś sporo czasu zanim znalazł problem z wciśniętą blokadą skanera.
  • #5 17952180
    matrixmm
    Poziom 9  
    sir-zak napisał:
    W tym modelu jest chyba z tyłu maszyny blokada skanera, która lekko wciśnięta powodowała złą jakość skanu z DP.

BINGO!!! Wielkie dzięki, rzeczywiście blokada nie była do końca odsunięta. Kiedyś już mi się to zdarzyło przy transporcie ale nie skojarzyłem faktów.
    A może mi jeszcze poradzicie czy można coś zrobić z tym by biały rzeczywiście skanowany był jako biały a nie szary?
    Widać to wyraźnie na pedeefie z pierwszego posta. Zeskanowana biała kartka jest szara. Widać wyraźną ramkę na około. Czy można to jakoś skalibrować?
  • #6 17953076
    sir-zak
    Poziom 19  
    Ocena: 92
    Była próba skanu czystej białej karki? Ja tam widzę tło z wydruku
  • REKLAMA
  • #7 17953096
    matrixmm
    Poziom 9  
    Tak, widać to w pedeefie załączonym do pierwszego postu. Zresztą wydruki strony testowej też nie mają ramki w oryginale i biły jest czysty. to skan tak zakłamuje.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłosił problem z jakością skanowania w urządzeniu Kyocera FS-C8520MFP, gdzie skanowane białe kartki pojawiają się w odcieniu szarym. Po zaktualizowaniu firmware'u jakość skanów poprawiła się, ale problem z szarością pozostał. W dyskusji zasugerowano, że przyczyną mogą być problemy z podajnikiem dokumentów oraz zablokowany skaner. Po sprawdzeniu blokady skanera, użytkownik potwierdził, że problem został rozwiązany, ale nadal poszukuje sposobu na kalibrację, aby uzyskać prawdziwie białe skany. Inni uczestnicy dyskusji sugerowali, aby sprawdzić, czy skanowane dokumenty są rzeczywiście czyste oraz zwrócili uwagę na możliwe zniekształcenia w skanach.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA