logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór dysków do Synology DS218+: WD RED vs Seagate IronWolf dla backupu domowego

Richter 07 Maj 2019 15:07 891 3
REKLAMA
  • #1 17948346
    Richter
    Poziom 31  
    Ocena: 164
    Witam,
    Zamierzam kupić dysk sieciowy NAS Synology DS218+. W sieci królują dwa typy dysków do NAS jest to WD RED i Seagate IronWolf. Moje pytanie brzmi, który będzie lepszy. Wykorzystanie dysku domowe (backup danych w RAID-1). Miał ktoś praktyczne spotkanie z zastosowaniem klasycznych dysków twardych zamiast dedykowanych? Różnica w cenie miedzy serią dedykowaną a zwykłą dla dysków 2 TB wynosi 100 zł.
  • REKLAMA
  • #2 17948398
    tplewa
    Poziom 39  
    Ocena: 991
    Teoretycznie dyski do NAS przystosowane są do ciągłej pracy... Swojego czasu używałem w NAS WD Green (jak jeszcze nie było RED) i jakoś tam parę lat dawały radę (ale jak są dedykowane dyski do NAS to nie ma co oszczędzać i tak wychodzi to taniej niż dyski dedykowane do serwerów). Powiedzmy sobie tak jak już bawimy się w RAID to szkoda oszczędzać bo potem sobie człowiek wypomina że mógł jednak dołożyć ;)

Co do tego który lepszy trudno powiedzieć, można kupić jeden WD RED drugi Seagate... Ja u siebie mam przemieszane WD RED z Seagate NAS HDD - dywersyfikuje się wtedy sytuację że dyski tego samego producenta np. z tej samej serii mogą paść równocześnie w podobnym okresie czasu...
  • REKLAMA
  • #3 20684165
    pitsar
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    Witam, w zasadzie powyżej jest częściowa odpowiedź na moje pytanie , ale ... , kupiłem Qnap-a TS 233 , dyski są drogie, ale mam praktycznie nowy WD My Book 8TB z którego zamierzam wymontować dysk i do niego założyć ,czy drugi dysk może być innej firmy ale o podobnych parametrach tzn.8 TB .SATA III/7200 obr./min.itd. I co lepsze w razie awarii ,dysku Raid 0 czy JBOD? .
  • #4 20684348
    Richter
    Poziom 31  
    Ocena: 164
    =1]Tu znajdziesz listę kompatybilnych dysków.

W razie awarii uchroni cie RAID1. RAID0 nie zabezpieczy ci danych w momencie uszkodzenia jednego z dysków.
REKLAMA